Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Exvelvyslanec Kolář: Putinovi bude stačit, že Ukrajinu zmrzačí! Válka už začala, míní diplomat

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
22. února 2022
14:29
Autor: Markéta Volfová, pah - 
22. února 2022
11:02

První mrtví a pomalu se vytrácející šance na diplomatická řešení. Ruský prezident Vladimir Putin své armádě nařídil vyrazit do Donbasu, popřel nezávislost Ukrajiny, označil ji za loutkový stát a vedle toho podepsal dekrety o uznání Luhanské lidové republiky a Doněcké lidové republiky. Jaký vývoj můžeme v nejbližších dnech na Ukrajině očekávat a jak tento konflikt ovlivní život v České republice? Nejen o tom hovořil v dnešním Epicentru bývalý velvyslanec v Rusku Petr Kolář.

Během noci na dnešek začala ruská armáda obsazovat východ Ukrajiny. Český premiér Petr Fiala (ODS) ve Sněmovně zmínil, že je Evropa krok od války. Bývalý velvyslanec v Rusku Petr Kolář si netroufá odhadovat, kolik kroků nás od války dělí, ale doufá, že jde o „Gruzínský scénář“.

„Prezident Putin se rozhodl legimitizovat to, co už fakticky v reálu je, tedy Doněcká republika, takzvaná, která je mimo kontrolu kyjevské vlády a přivlastnit si ji tak, jako to udělal v roce 2008 s Gruzií,“ řekl v pořadu Epicentrum Petr Kolář s tím, že si není jistý, zda se Putin odhodlá k celoplošné invazi.

„Putin si uvědomuje, že to, co udělal Gruzii, udělá Ukrajině. On Gruzii zmrzačil. A chce dosáhnout toho, že nikdo nebude brát Ukrajinu např. jako kandidáta do NATO,“ dodal Kolář. Ukrajinu podle něj Putin také může chtít zmrzačit.

Podle Koláře musí dát nyní Západ najevo, že toto už je „za čarou“. „Je to napadení suverenního státu armádou jiného státu a to je válka. A také záleží, jak se k tomu postaví Ukrajinci. Pokud budou reagovat protiakcí, to už je válka,“ varuje bývalý velvyslanec.

„Putin se podle něj snažil rozbít západní soudržnost, ale nepovedlo se mu to. Nyní je otázka, jak se k tomu my, jako partneři Ukrajiny, postavíme, tedy zda to zůstane na úrovni humanitární nebo vojenské pomoci, nebo tam pošleme vojáky, či se rozhodneme např. pro raketovou podporu,“ domnívá se Kolář.

Kolář: Zlu je třeba čelit od začátku

Kolář se nazval „vyhlášeným válečným štváčem“. „Zlu je třeba čelit v začátku, než se jeho apetit rozroste,a byl bych pro to, abychom dali najevo, že pokud se dostane Rusko do konfliktu s Ukrajinou, tak máme bojovat na straně Ukrajiny. A neříkám, že tam musíme poslat vojáky, možností je tam spousta,“ vyjádřil se Kolář na otázku, jak by na ruskou agresi reagoval.

Na druhou stranu se domnívá, že mnoho lidí na Západě není na válečný konflikt připraveno. „Zpohodlněli jsme, žijeme si v luxusu a válčit se nám nechce. Přestali jsme číst Čapka a zapomínáme na to, co se stane, když ustoupíme zlu,“ varuje Kolář.

Včera prezident Putin pronesl projev. Podle Koláře byl mířen na samotné Rusy, ale také na spojence mezi námi, kterých je podle jeho názoru dost, jako příklad uvedl sociální sítě.

Putin vzbudil v Ukrajincích patriotismus

Podle Koláře se Putinovi podařilo vzbudit v obyvatelích Ukrajiny patriotismus a ti jsou odhodláni se bránit. „Pokud by se Rusům povedlo dostat do Kyjeva, tak můžeme očekávat, že se Ukrajinci budou bránit formou partyzánského boje a to si musí Putin rozmyslet, zda do toho chce jít,“ vzkázal Kolář s tím, že bombardováním Ukrajiny by si Putin nezískal na svou stranu ani své Rusy. 

Uprchlíci v Česku

Premiér Fiala také upozornil, že by se Česko mělo připravit na možnou uprchlickou vlnu.

„My bychom se spíše měli obávat toho, že nám Ukrajinci odejdou bojovat na frontu, nevím, jak by se bez nich naše ekonomika obešla,“ domnívá se Kolář.

 

 

denisz ( 23. února 2022 13:27 )

To nemohlo dopadnou dobře. Ukrajině všechno, chce na Západ. Rusku nic, je to nepřítel. Zbídačené, rozkradené, nestabilní Ukrajině se konflikt velice vyplácí. Mají z toho obrovské výhody z EU zemí, USA a NATO, vybudovali si moderní armádu za pomoci z venku, politický si jich západní svět všimnul a jsou na jejich straně, získali spoustu nových přátelských zemí, co pomáhají. Nepřipomínají jim ukrajinské korupčníky a chamtivé oligarchy , pronásledované menšiny (hlavně ruské na Donbasu) ze strany nacionalistů a jiné. EU poslalo už 121,6 miliard a dalších 30 miliard Kč je na cestě (jako půjčku, co se odpustí?). Ještě prostředky uhlídat, aby je tamní mafiáni nerozkradli. Dobré je, že si EU stanovili nezbytné podmínky, neboť Ukrajina není zase tak stabilní spořádaná příkladná země. Nedivím se, že mnoho Ukrajinců chce do štědré bohaté EU, že je z její bídy, vinou proradných korupčníků oligarchů, určitě zachrání a vyvede. Sjednotili se v odhodlání. Finanční prostředky by měli být na hospodářkou stabilitu země a pod důslednou kontrolou, jestli je toho Brusel schopen. Rusko nezískalo zatím nic ohledně požadovaných bezpečnostních záruk, žádné očekávané solidní sousedské vztahy s historicky blízkou Ukrajinou, naopak je tvrdé sankce ekonomicky hodně postihly. Česko je na straně Ukrajiny a BIS je příkladný v boji proti Rusku za velké chvály CIA a šéf Koudelka byl oceněn jejich medaili, jako jediný ve světě. . .

marais ( 23. února 2022 03:19 )

Polde mého je Ukrajinu zmrzačena už od Majdanu, jen žebrá svět o peníze a mladí lidí jim utekli. Kolář je mimo mísu.

Zdenek ( 22. února 2022 23:02 )

Šéf zahraničního výboru ruské Státní dumy Alexej Puškov hodnotí Füleho slova jako důkaz o tom, že Brusel se rozhodl postupovat vůči Ukrajině tvrdě. Evropská unie se snaží s pomocí další oranžové revoluce svrhnout prezidenta Viktora Janukovyče a vnutit Kyjevu své představy o intergraci, řekl Puškov. Pokusy získat Ukrajinu pro evropskou cestu Puškov označil za "kolonizaci".
Diplomaté v Bruselu opakovaně ujišťují ukrajinskou stranu, že podpis asociační smlouvy je stále na pořadu dne a dveře do Evropy jsou pro Ukrajinu otevřené. Výhrady mají ale k ukrajinskému požadavku, aby EU zaplatila desítky miliard eur za problémy, jimž bude Ukrajina čelit při adaptaci své ekonomiky na evropské standardy.
Ukrajina hlavně očekává, že EU pomůže Kyjevu pokrýt výpadek obchodní bilance, který by po přidružení mohl vzniknout v důsledku omezení hospodářské spolupráce s Ruskem. Moskva opakovaně varovala, že sblížení Ukrajiny s Evropou dramaticky poškodí obchodní vztahy Kyjeva s Ruskem.

Zdenek ( 22. února 2022 23:00 )

Evropská unie pozastavila jednání s Ukrajinou o asociační smlouvě

Evropská unie dnes ústy svého komisaře pro rozšíření oznámila, že pozastavuje jednání s Ukrajinou o podpisu asociační smlouvy. Český diplomat Štefan Füle, který za Evropskou komisi vede jednání s...

Kyjevem, obvinil ukrajinskou vládu, že její slova a činy se stále víc rozcházejí. "Práce se zastavila," konstatoval Füle na svém twitterovém účtu. Jeho prohlášení vyvolalo reakce poslanců amerického Kongresu i ruské Státní dumy.
Eurokomisař pro rozšíření v minulých dnech v Bruselu jednal s ukrajinským viceprezidentem Serhijem Arbuzovem, který přijel do centrály EU dojednat "cestování mapu" ukrajinské integrace. Füle ho upozornil, že podmínkou jakýchkoli dalších debat je jasný ukrajinský závazek, že smlouvu o přidružení, jejíž součástí je dohoda o volném obchodu, Kyjev nakonec skutečně podepíše. Žádné reakce z ukrajinské strany se ale Füle nedočkal.
Ukrajina v listopadu podpis už přichystané asociační smlouvy na poslední chvíli odvolala. Překvapivý krok vlády vyzval šok v bruselské exekutivě i ukrajinské opozici a přivedl do ulic Kyjeva davy opozičních demonstrantů. Statisícový protest, už třetí v podobném rozsahu, zorganizovaly ukrajinské opoziční strany v metropoli i dnes.
"Slova a činy prezidenta a vlády ohledně asociační smlouvy se stále víc rozcházejí. Jejich argumenty se míjejí s realitou," napsal v Twitteru Füle. "Práce se zastavila, odpověď jsem nedostal," konstatoval.
Vlivného senátora Johna McCaina, který je od soboty na návštěvě v Kyjevě, prohlášení eurokomisaře překvapilo. "Taková zpráva nás přirozeně znepokojuje," řekl senátor agentuře Interfax-Ukrajina. Situace je ale podle McCaina nepřehledná. Při jeho víkendových rozhovorech s ukrajinským vedením se prý ukázalo, že Kyjev o podpis asociační smlouvy stojí.

Zdenek ( 22. února 2022 22:56 )

Pamatujete se, jak kyjevská vláda slibovala, že vyšetří vraždy v Domě odborů? Desítky upálených a postřílených obětí? Poslední verze, kterou jsme slyšeli v květnu byla, že to byla srážka fotbalových fanoušků. A od té doby nic. Žádný výsledek, žádné vyšetřování. Klid.

O posledním případu, sestřeleném malajsijském letadle, ani nemluvím. Nemluvím, protože se nedá mluvit v krátkých větách o bombardování ukrajinských měst vlastní vládou, o válce, kterou proti svým vlastním občanům vede Kyjev s brutalitou od jugoslávských konfliktů nevídanou.

Vadí mi to. Vadí mi, že naše vláda krok za krokem, chybu za chybou, sleduje politiku Bruselu, o jehož neomylnosti nesmí být pochyb.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa