Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Češi ušetří více z výplaty než před dvěma lety. Spořivější jsou muži

Muži ušetří více než ženy, ty se ale nebojí přiznat, že neví nic o finančních produktech.
Muži ušetří více než ženy, ty se ale nebojí přiznat, že neví nic o finančních produktech.  (Autor: scom, archiv Blesku)
Autor: ula - 
7. září 2015
00:25

Obecně jsou to muži, kteří ušetří více a také mají pocit, že o finančních produktech jsou informováni dostatečně, častěji než jejich protějšky. V roce 2015 se počet těch, kteří neušetří z výplaty vůbec nic, snížil oproti roku 2013 na polovinu.

Češi se také podle průzkumu společnosti Partners domnívají, že jsou finančně odpovědnější než v roce 2013. Že finanční odpovědnost skutečně narůstá, dokazuje i fakt, že podíl lidí, kteří neušetří nic ze své výplaty, klesl od roku 2013 na polovinu. Do výzkumu bylo zahrnuto celkem 1000 respondentů ve věkovém rozmezí od 25 do 60 let.

Muži se nebojí tipovat, ženy zase přiznat, že neví

Muži obecně ušetří měsíčně z výplaty více než ženy. Celkově muži vyšli z průzkumu jako finančně sebevědomější. Vnímají se jako finančně zodpovědnější a ti, kteří mají v domácnosti na starosti finance, investice a rozhodují o bankovních produktech.

Je pravda, že muži při výběru odpovědí během průzkumů více tipují než ženy. Ty se naopak od mužů nebojí přiznat, že něco neví nebo že něčemu nerozumí.

Ženy se bojí investování

Češi příliš neinvestují, protože se bojí. Každý druhý Čech (48 %) cítí k investování obavy a nedůvěru, více však ženy. Muži vnímají investice jako příležitost nebo nutnost. Čtvrtina respondentů ovšem hodnotila svou informovanost o finančních produktech jako nedostatečnou.

Lidé nejčastěji čerpají informace o bankovních produktech z internetu, nejméně využívají noviny, odborné časopisy nebo reklamy. Informace z finančního světa nezajímaly devět procent dotázaných.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi