Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Smečka se matce s dcerou vymkla: Ze 3 psů se namnožilo 54! Na krmivo si ženy půjčovaly

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Bokrová Lang - 
3. října 2023
05:30

Původně měly Jarmila Šelbochová a její dcera Klára z Hulic na Benešovsku jen tři psy. Nechaly je ale rozmnožit tak, že je už nebyly sto zvládat. Nakonec se 52 psů dobrovolně vzdaly, předaly je zvířecím záchranářům.

Obě ženy držely psy v otřesných podmínkách ve dvou místnostech plných harampádí, občas je pustily na malý dvorek. Nesocializovaná podvyživená zvířata, která zřejmě nikdy neviděla veterináře, se mezi sebou i napadala.

Majitelky se psů dobrovolně vzdaly Majitelky se psů dobrovolně vzdaly | zvířecí záchranáři

Trápili herečku

Štěkot smečky trápil lidi z okolí včetně herečky Jaroslavy Obermaierové, která bydlí v blízkém sousedství. „Když je vypustili, strašně řvali. Podle toho jsem poznala i to, kdy jde ke mně nějaká návštěva. Bylo mi jich hrozně líto. Nevěděli, co je procházka, navíc jsem si říkala, že to není vůbec jednoduché, je nakrmit,“ řekla reportérkám Blesk tlapek s tím, že psi se navíc mezi sebou prali. „Asi je nezvládaly, protože jedna sousedka viděla, že se na jednoho pejska vrhli a sežrali ho, což tady všechny lidi rozčílilo,“ dodala.

To, jak psi žili, trápilo i herečku Jaroslavu Obermaierovou, která bydlí v blízském sousedství To, jak psi žili, trápilo i herečku Jaroslavu Obermaierovou, která bydlí v blízském sousedství | Kateřina Bokrová Lang

Půjčky na krmení

Majitelky se psů nechtěly vzdát. Zájemce, kteří si od nich chtěli vzít štěně, odháněly. „Nechtěly jsme se s nimi loučit, a ono to přibývalo a přibývalo,“ řekla reportérkám starší z žen. Problém si obě připustily až ve chvíli, kdy na krmení početné smečky neměly peníze. „Prvně se koupilo pro psy, aby tady bylo třeba deset pytlů, a co zbylo, zbylo na nás,“ řekla Jarmila s tím, že nakonec si musely na krmení půjčovat. Když už nebylo, kde brát, oslovily zvířecí záchranáře.

Bez ucha, bez packy

Zvířata, kterých se majitelky vzdaly, putovala do dočasných péčí záchranných spolků a útulků. „Odvezli jsme padesát dva psů, dva starší pejsky si ženy nechaly. Hned na místě jsme jim je odčervili, odblešili a dostali od nás pro ně krmení,“ řekla zvířecí záchranářka Kateřina Ondičová. Její kolegyně Monika Znamenáčková dodala, že psi byli podvyživení, což majitelky nepopíraly. „Záleželo na tom, kdo jak byl rychlý ve žrádle,“ připustila Jarmila. Psi byli i silně začervení, pokousaní a zjizvení. „Kvůli příbuzenskému křížení byli geneticky poškození, jednomu psu chyběla pacička, dalšímu ucho, a jedna fenka neměla vyvinuté zevní pohlavní orgány, takže v dočasné péči musela podstoupit plastiku,“ popsala Monika.

Někteří psi byli silně podvyživení Někteří psi byli silně podvyživení | zvířecí záchranáři

Suplují práci úřadů

Do případu se na popud místních vložila i Krajská veterinární správa, jejíž inspektory ale majitelky psů nechtěly pustit do domu. Nakonec jim psy ukázaly, když ale řekly, že mají už domluvené jejich předání zvířecím záchranářům, úředníci se s tím spokojili, protože jim odpadla starost s odběrem tolika psů a placením jejich náhradní péče. Zvířecí záchranáři tak opět suplují práci úřadů. Majitelky zřejmě čeká jen správní řízení a pokuta. „Počítáme s tím, že to nějak odneseme,“ řekla Jarmila.

Původní majitelka psů Jarmila Šelbochová (vlevo) se zvířecí záchranářkou Kateřinou Ondičovou Původní majitelka psů Jarmila Šelbochová (vlevo) se zvířecí záchranářkou Kateřinou Ondičovou | Jana Ulrichová

V šesti spolcích

Všichni pejsci ve věku kolem dvou až tří let včetně fen se štěňaty se teď v dočasných péčích socializují, léčí a vykrmují se. Až se dají dohromady, budou hledat nové domovy. Zájemci, kteří by chtěli na péči o ně přispět, mohou poslat libovolný příspěvek na transparentní účty spolků Pes nejvěrnější přítel, Dočasky De De, For Dogs, Dogsy, Voříškov a Anička Měrková - Mazlíci v nouzi, které je přijaly.

Zababa ( 4. října 2023 21:01 )

starost s odběrem a placením případné péče nebo zajištěním útulku by měla obec, ne veterinární správa. proto obce a občané obcí občas doufají že zvířata nějak vysublimují, raději nic nevidí, aby z malých rozpočtů malých obcí nemuseli nic platit.
ale hlavní problém je v mentalitě tohodle národa, co se týká psů. kdyby hromada těch co vykřikují že mají psy rádi, je měla ráda doopravdy, tak si je nepořizuje. protože nemá na jejich "provoz" peníze, ale hlavně čas. ono jít s hafíkem 3x denně na 15 minut je pro dost plemen málo. proto pak rezignovaně leží doma a páníček si myslí že jim krátké procházky stačí, když pak leží. a nebo celý den řvou doma a sousedi si to mohou jít hodit.

darkmarek ( 4. října 2023 20:46 )

No on rozdíl mezi tím jestli lidi pracují 40 hodin týdně za 17 000 čistého nebo jestli by pracovali 30 hodin týdně za aspoň 40 000 by byl taky znát. Podobně jako s těmi psy kterým chyběli procházky.

Ramita ( 3. října 2023 22:34 )

Leda tebe, tohle může napsat jen člověk, který nemá žádný cit a soucit k živým bytostem. Osm miliard lidí = přečlověkováno - ...

Zobrazit celou diskusi