Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Psi a kočky: Jak předcházet nejčastějším dietetickým problémům

Autor: uá, kl - 
15. června 2023
13:37

Každý, kdo si pořídí domácího mazlíčka, chce, aby bylo jeho zvíře zdravé a spokojené. Přispívá k tomu hlavně správné a kvalitní krmení, protože dietetické chyby a špatné výživové návyky mohou způsobit zdravotní problémy.

Pes je masožravec, jeho trávení je uzpůsobené především na zpracování živočišných tuků a proteinů, zároveň ale jeho strava musí obsahovat i podíl rostlinné stravy. Potřebný přísun proteinů je pro zdraví psa nezbytný. K problémům ale může vést nejen nedostatek, ale i nadmíra. Odbourávání velkého množství proteinů zatěžuje ledviny psa, což může vést až ke zdravotním problémům. Proto je třeba dbát na vyvážené složení, které najdete například v granulích Starvita od společnosti Mountfield.  

Krmiva Starvita Krmiva Starvita | Mountfield

Nadměrný růst a kyselost

U štěňat je potřeba rozlišovat, zda jde o malá, střední či velká plemena. Štěňata velkých plemen potřebují k růstu více času. V případě, že bychom krmili psa velkého plemene granulemi s vyšším obsahem proteinů, podporovali bychom jeho nadměrný růst, který by časem mohl způsobit ortopedické problémy. Majitelé psů by při krmení měli myslet i na žaludeční šťávy. Ke správnému trávení je u psa potřeba určité PH, na které má vliv strava zvířete. Pokud pes dostává často kosti nebo velké množství masa, může trpět překyselením žaludku a dalšími problémy.

Pozor na torzi žaludku

Vážným problémem, který nezřídka končí i smrtí zvířete, je torze žaludku čili jeho přetočení. Projevuje se tvrdým nafouklým břichem, které je bolestivé na dotek. Pes rychle dýchá, sliní a snaží se zvracet. „Základní prevencí je minimálně půlhodinový klid po jídle a kvalitní krmivo, jako je například Starvita. Denní dávku rozdělte na dvě porce, které by pes měl sníst klidně a bez hltání,“ uvedla výživová poradkyně společnosti Mountfield Kristýna Hromádková.

Alergie a intolerance

Dalším problémem spojeným s krmením jsou alergie a potravinová intolerance. Pokud veterinář diagnostikuje u psa nebo kočky alergii, mělo by být zvíře krmeno speciální veterinární dietou nebo přísně hlídaným barfem. U potravinové intolerance, která je poruchou metabolismu a na rozdíl od alergie není způsobena odezvou imunitního systému, je možné krmit standardně dostupným krmivem a vyhnout se přitom konkrétnímu alergenu.

Granule Starvita Granule Starvita | Mountfield

Kočky potřebují vodu

U koček je jednou z nejčastějších dietetických chyb nedostatečný přísun tekutin, který způsobuje od zánětů močového ústrojí až po kamínky v močovém měchýři. Přimět kočku, aby pila, není jednoduché, nejsnazší způsob, jak do ní tekutiny dostat, je v konzervách a kapsičkách, které obsahují více vody než granule. Odborníci doporučují krmiva s přidanými brusinkami, které podporují správnou funkci močových cest a působí i protizánětlivě.

Nedostatek taurinu

Kočky mohou trpět i nedostatkem taurinu, což je esenciální aminokyselina tvořena v játrech. Jeho přirozená tvorba je u koček velmi omezená, proto je potřeba jej v rámci krmení doplňovat. Jeho nedostatek vede ke zhoršení zraku, ztrátě sluchu, onemocnění srdce nebo špatnému růstu. Taurin kočka přijímá z červeného masa, vnitřností, vajec a ryb. „Na trhu je nejen doplňkové krmivo s obsahem taurinu, ale i granule a konzervy obsahující přidaný taurin,“ uvedla Kristýna Hromádková.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi