Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Základ pro zdravého a šťastného psa: Jak správně krmit štěně

Autor: Jana Ulrichová - 
15. dubna 2023
05:30

Příchod štěněte do rodiny přináší velkou radost. Zamilovaní páníčci tolerují občasné loužičky, roztrhané papuče i zablácené tlapky na gauči, protože vše je vyváženo bezpodmínečnou láskou, které štěně rozdává. Aby štěně správně rostlo a prospívalo, potřebuje nejen péči a vhodnou výchovu, ale i kvalitní krmení. Dobrou výživou lze předejít řadě chorob nebo alespoň zmírnit jejich dopady.

Štěně je po narození závislé na matce a jejím mateřském mléku. Teprve ve druhém týdnu života začínají štěňata vidět a slyšet. Poté už nastává období rychlých změn, kdy na ještě vratkých nožkách začínají prozkoumávat okolí pelíšku, reagují na pohyb a světlo, a protože jim už matčino mléko nestačí, začínají se zajímat i o něco dobrého k snědku.

Ideální jsou granule

V tomto období potřebují štěňata větší energetický přísun, který je potřeba po ukončení růstu zase zmenšit, aby se zabránilo nejen nadváze, ale především problémům týkajícím se rozlišení malých a velkých plemen. U štěňat velkých plemen je důležité předejít tomu, aby nevyrostlo příliš rychle.„Je proto dobré zaměřit se na optimální energetickou hodnotu a množství vápníku a fosforu v krmné dávce. Ideální je proto krmení granulemi, které jsou pro tyto účely připraveny,“ říká Kristýna Hromádková, výživová poradkyně společnosti Mountfield.

Starvita, konzervy a granule pro štěně Starvita, konzervy a granule pro štěně | Mountfield

Jak často krmit

Ve chvíli, kdy se štěně začne krmit pevnou stravou, je potřeba, aby dostávalo jídlo častěji, v menších porcích. Co se týká množství, je vhodné řídit se doporučeným dávkováním na obalu krmiva, poradit může i veterinář. Obecně platí u psů toto dávkování:

Do 2 měsíců věku  - 4x až 6x denně

Od 2 do 4 měsíců – 4x denně

Od 4 do 8 měsíců – 3x denně

Od 8 měsíců – 2x denně.

Po jídle by měl mít pes minimálně 30 minut klidu. Zajistí se tím lepší trávení a předejde se nebezpečné torzi žaludku. „Je vhodné také kontrolovat hmotnost pejska a sledovat jeho přírůstky tak, aby neměl nadváhu nebo naopak nestrádal. Ve štěněčím věku může chybně stanovená výživa vést k problémům, které pak mohou psa trápit celý život,“ vysvětluje Kristýna Hromádková z Mountfieldu.

Správná volba

Nejvhodnější jsou pro štěňata superprémiová a prémiová krmiva, která jsou speciálně vyvinuta pro jejich zdravý vývoj a spokojený život. Jsou nutričně vyvážené, obsahují ve správných poměrech všechny potřebné živiny, takže přispívají ke zdravému růstu, kvalitnímu chrupu a krásné lesklé srsti psa. Díky obsahu bylinek jsou i vhodnou prevenci obezity a dalších onemocnění.

Starvita, granule pro štěně Starvita, granule pro štěně | Mountfield

Domácí strava není vhodná

Nutričně vyvážená krmiva by mělo dostávat štěně hned po odstavení. „Doma připravovaná strava je zrádná i pro dospělého psa, natož pro štěně. Pokud majitel krmí psa vařenou nebo syrovou stravou, nedokáže většinou zajistit správné poměry jednotlivých živin a minerálních látek, při zvolení barfování je vhodné dávat ke krmné dávce doplňky,“ říká Kristýna Hromádková, výživová poradkyně společnosti Mountfield.  

Odměna hrou

Pamlsky hrají ve štěněčím věku důležitou roli, jsou nezbytné coby odměna při výchově a výcviku. S pamlsky to nepřehánějte a myslete ale na to, že nejsou plnohodnotnou stravou. Po výcviku proto nechte doma psa v klidu najíst a odpočívat,“ uvádí Kristýna Hromádková z Mountfieldu.

Víte, že ….

… menší plemena, jako jorkšíři nebo jezevčíci, dospívají kolem 10. měsíce věku?

… střední plemena, jako bígl nebo anglický buldok, dospívají kolem 12. měsíce věku?

… velká plemena, jako jsou labradoři či němečtí ovčáci, mezi 12. a 18. měsícem věku, a některá obří plemena dokonce až ve dvou letech?

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi