Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rádce pro domácí mazlíčky: Jak naučit psa na lepší krmivo

Autor: uá, kl - 
29. dubna 2023
05:00

Češi milují psy a kočky. Podle průzkumu z letošního roku má doma mazlíčka zhruba 4,7 milionu domácností. Češi tak patří mezi největší milovníky psů a koček v celé Evropě, své mazlíčky opečovávají a stále častěji jim také dopřávají kvalitní krmivo

Správná strava přispívá k duševnímu i fyzickému zdraví zvířete. Kvalitní krmivo musí obsahovat tři základní složky, proteiny, tuky a sacharidy. Proteiny a tuky by měly být hlavně živočišného původu, protože obsahují více esenciálních aminokyselin a zažívání zvířat lépe vyhovují. Chybět by neměly ani vitamíny pro správný růst, minerály pro zdravé kosti a tkáně, krásnou srst.

Volte kvalitní krmivo

Správná výživa je pro domácí mazlíčky klíčová. „Pokud se rozhodnete investovat do kvalitního krmiva, pomůže to snížit riziko různých zdravotních problémů. Předejdete tak častým návštěvám u veterináře a vysokým nákladům na léčbu,“ vysvětlil Radek Hanzlík, produktový specialista na pet food ze společnosti Mountfield.

Superprémiové krmivo Starvita Superprémiové krmivo Starvita | Mountfield

Jak kvalitu poznat?

Podle odborníků společnosti Mountfield je to jednoduché. „Výrobci musí uvádět suroviny ve složení na obalu v sestupném pořadí. Čeho je v krmivu nejvíce, to je na prvním místě. Masová složka by tak měla být ve výčtu surovin na začátku. Kvalitní krmiva také na obale uvádějí, pro koho je dané krmivo vhodné, zda pro štěňata, starší psy, nebo pro psy velkých či malých plemen," uvedl Hanzlík. Povinně se ve složení uvádí obsah proteinu, tuku, vlákniny, a také popela, jehož by mělo být v průměru do 8 %. Tato hodnota ukazuje, kolik procent anorganických složek zůstane po úplném spálení granulí. V superprémiovém krmivu by mělo být více než 60 % proteinů živočišného původu.

Z českých farem

Ve složení prémiového krmiva Vivavita a superprémiového Starvita z Mountfieldu je maso pocházející z českých farem a bylinky, ovoce a zelenina od lokálních dodavatelů. V kvalitním krmivu je například i výtažek z rostliny yucca schidigera, která snižuje plynatost zvířat podporuje imunitu. Kvasnicový extrakt zase chrání proti infekcím a pečuje o trávicí soustavu.

Klub věrný přítel

Pokud chcete svým chlupáčům dopřát více kvality, a přitom utratit méně peněz, můžete se spolehnout na Klub věrný přítel od společnosti Mountfield. Ten byl založen pro ty, kteří nakupují krmivo pravidelně, a proto mají nárok na speciální ceny, tzv. Ceny věrný přítel.  Platí na veškeré krmivo v nabídce, tedy na více než 120 druhů ve třech řadách, standardní CARNIS, prémiová VIVAVITA a superprémiová STARVITA. Více na www.mountfield.cz.

Prémiové krmivo Vivavita Prémiové krmivo Vivavita | Mountfield

Jak přejít na lepší krmivo?

Přechod na kvalitnější krmivo musí být postupný. Psům a kočkám vyhovuje pravidelný režim a jednotvárnost krmení. Na novou stravu by si měli zvykat postupně, minimálně v průběhu jednoho týdne. První den stačí přimíchat do starých granulí 1/7 nových a pak postupně poměr navyšovat. „Pokud si vaše zvíře vybírá z misky pouze původní nebo nové granule, můžete celý obsah v prvních pár dávkách smíchat s vodou a tím vytvořit kašovitou směs,“ poradila odbornice na výživu psů ze společnosti Mountfield Kristýna Hromádková.

Zobrazit celou diskusi