Seriál České televize Most! u diváků již několik týdnů vyhrává na celé čáře. Ti pravidelně vyhlížejí nový díl o Luďanovi a jeho parťácích a i díky tomu seriál ve sledovanosti drtí konkurenci. Hlášky ze seriálu takřka okamžitě zlidověly. Lví podíl na tom ovšem mají i herci v čele s Martinem Hofmannem, který ztvárnil hlavní postavu.

Martin Hofmann alias Luďan

Martin Hofmann v seriálu Most!
Autor: David Kundrát, Instagram.com, ČT

Martin Hofmann v seriálu Most! hraje hlavní postavu Luďana – ukázkového rasistu a homofoba, který se ale musí potýkat s tím, že si musí někdy půjčit peníze od kamaráda Roma, nebo tím, že se jeho bratr nechal přeoperovat na ženu.

„Luděk je opravdu trochu debil. Potřebuje víc než druhou šanci. Opravdu, marná sláva, ten kluk potřebuje pátou a šestou, než mu to doteče, ale myslím si, že i díky téhle charakteristice se bude lidem líbit,“ popisoval svou postavu Hofmann v rozhovoru pro Český rozhlas.

V dalším z rozhovorů přiznal, že u své role mluvil i do scénáře. „Petra Kolečka obdivuju. Na druhou stranu jsem se vymezil vůči určité ukňouranosti a povolenosti té postavy,“ vysvětloval pro Dvojku Českého rozhlasu.

V rozhovoru pro Radiožurnál pak vysvětlil, že jedna z nejpopulárnějších hlášek se vyvinula z jeho nápadu na to, aby dvě postavy měly tetování „Most forever“. „Pak v textu bylo napsáno Navždy most, protože jsme říkali, tihle kluci prostě neřeknou nikdy nahlas Most forever. Můžou to mít vytetované, protože k tomu ta angličtina patří,“ vysvětloval Hofmann.

„Tak bylo Navždy Most a nakonec zaznělo Dycky Most!, ale bez toho, co předcházelo, by to možná ani nebylo,“ zamýšlel se s tím, že ne vše, co v seriálu zaznělo, bylo napsané ve scénáři.

Zdeněk Godla alias Franta

Zdeněk Godla s novou vizáží
Autor: Blesk:Karel Kopáč

Herec romského původu se k filmu dostal náhodou. „Dělal jsem veřejně prospěšné práce v Chomutově a na dvoře pošty probíhal casting na Cestu ven. Přihlásil jsem se a vyšlo to,“ popsal pro E15.

Roli v seriálu Most! pak dostal díky svým předchozím filmovým úspěchům. „Oslovil mě pan režisér Jan Prušinovský, protože mě viděl v mých dřívějších filmech. Tak jestli se můžeme sejít. A nabídl mi roli Franty. Mně se líbila, tak jsme se dohodli,“ popsal v rozhovoru Pro Blesk.

Zároveň ovšem díky své popularitě dostal pod palbu kritiky. V rozhovorech totiž zmínil, že má radši oslovení cikán než Rom. Za to se ale nakonec omluvil. „Jen mi to někdo napsal a dopodrobna vysvětlil,“ uvedl Godla pro web neziskové organizace Romea.cz.

Historicky správné je totiž právě Rom. Slovo cikán vzniklo v 11. století a od začátku byl tento pojem spojován s negativními pocity. „Nevěděl jsem, že to není jedno. Myslel jsem to tak, jak to bylo řečeno, nikdy jsem se nad tím nezamýšlel, a to byla chyba, tak prosím, kdo můžete, tak mi odpusťte mou neznalost naší historie,“ kál se Godla na sociální síti.

Erika Stárková a Jan Cina alias Dáša / Pavel

Jan Cina, který v seriálu Most! dabuje transsexuálku Dášu: Půl roku v nervech!
Autor: ČT, J. Poláček

Dvě jména na obrazovce i mezi herci. Tak by se dalo shrnout obsazení postavy Luďanova bratra – transsexuála Pavla, který se nechal přeoperovat na Dášu. Ta má tak na obrazovce postavu divadelní herečky Eriky Stárkové, mluví ovšem hlasem Jana Ciny.

Erika Stárková v rozhovoru se Světlanou Witowskou na ČT přiznala, že inspiraci pro roli čerpala ve svém okolí. „Mám kamarádku, která si tím prošla. Pochopila jsem, že klíčem je být co nejněžnější,“ vysvětlila.

V seriálu má i několik odvážných scén. V seriálu například studentům bez kapky studu ukáže nahá prsa a natočila i postelovou scénu se Zdeňkem Godlou. Nic z toho jí ovšem nedělalo problém. „Některé scény vznikly během natáčení tak přirozeně a nečekaně, že ani nebyl čas o nich přemýšlet. Když režisér řekl „svlékni se“, tak jsem se prostě svlékla,“ odzbrojila odpovědí na dotaz k intimní scéně Karla Šípa v jeho talk show.

Michal Isteník alias hostinský Eda

Michal Isteník: Pro všechny jsem teď impotent Eda!
Autor: Saša Malachovský

Hlavní postavy se nejčastěji potkávají v mostecké restauraci Severka. Tu v seriálu vede hostinský Eda, kterého hraje Michal Isteník. Ten za své divadelní role získal cenu Alfréda Radoka nebo cenu Thálie.

S režisérem Prušinovským si vyzkoušel spolupráci už na jeho předchozím počinu – Trpaslíkovi. Přitom byl přesvědčený, že s Edou nemá nic společného. „Když mi režisér Honza Prušinovský roli nabídl, ptal jsem se ho, jestli si myslí, že jsem pro to opravdu vhodný, protože ve skutečnosti jsem veselý, relatvině klidný a nekonfliktní člověk,“ vzpomínal na své pochybnosti Isteník.

Prušinovský mu na to měl odpovědět, že společně zkrátka vypustí džina z lahve. „A myslím, že se mu to povedlo, i když to vyžadovalo velkou míru soustřední. Zpočátku natáčení jsem se raději mračil i mezi záběry, abych neztratil s tou figurou kontakt,“ dodal představitel seriálového hostinského.

Isteník přiznal i to, že ne vždy bylo natáčení jednoduché. Nejtěžší pro něj pak byly sexuální scény. „Není to příjemné, je v tom stud, ostych. Navíc s Dominikou Býmovou, která je mou seriálovou partnerkou, jsme se předtím téměř neznali,“ vysvětloval.

Jitka Čvančarová alias Ilona

Čvančarová a Hofmann v Mostu
Autor: Česká televize

Exmanželku hlavního hrdiny Luďana si v seriálu zahrála Jitka Čvančarová. Pikantní na tom je, že s Martinem Hofmannem, který Luďka hraje, dříve tvořila pár. Při sehrání napjatých vztahů obou postav tak možná nemuseli nic přehrávat.

Jejich vztah skončil před deseti lety skandálem. Tehdy totiž vyšlo najevo, že Hofmann byl pravidelným klientem pražské eskortní služby. „Když se Jitka o celé kauze dozvěděla, zhroutila se přímo na natáčení nového seriálu Dokonalý svět,“ prozradil na ni tehdy jí blízký člověk.

Nyní je ovšem vše odpuštěno a nápad obsadit do role své seriálové exmanželky měl být právě Hofmannův nápad. „Obsadit Jitku byl skvělý nápad Martina, který ji doporučil režisérovi,“ řekl o tom producent Mostu! Michal Reitler.

Filip František Červenka alias Tonda

Filip František Červenka v seriálu Most!.
Autor: archiv ČT

Filip František Červenka v populárním seriálu hraje syna hlavní postavy Tondu. K herectví se přitom dostal náhodou. „Můj plán od šesté třídy byl přihlásit se na Ježkovu konzervatoř kvůli elektrický kytaře, vždycky jsem chtěl mít kapelu, to mě bralo nejvíc. Na gympl se mi nechtělo. Na gympl se mi nechtělo. Na hereckou konzervatoř se hlásil kamarád, tak jsem si podal i tam, a nakonec jsem se na ni dostal, a on ne,“ prozradil Červenka ve studiu Blesku.

Zároveň dodal, že se na seriál pravidelně dívá i v televizi. „Je to docela odvážný seriál. Od začátku jsem si říkal, že se lidé rozdělí na dvě skupiny, ty co to pochopí a ty, co ne,“ komentoval námět seriálu.

Dominika Býmová alias Romana

Herečka Dominika Býmová.
Autor: Dana Kolářová

Dominika Býmová se původně hlásila o roli Pavla, který se nechal přeoperovat na Dášu. Nakonec ovšem dostala roli servírky Romany, která ji po prvním přečtení scénáře zaskočila. „Ni nejdříve jsem viděla, že tam mám dělat sexuální scénu. To jsem si řekla, no dobře, snad tam nic dalšího nebude, a pak tam byla další a další,“ vysvětlovala v rozhovoru, co se jí na roli zdálo nejtěžší.

Dodala, že natáčení lechtivých scén bylo o to složitější, že se s představitelem seriálového Edy Michalem Isteníkem při natáčení viděla poprvé v životě. Nervozitu podle ní zahnala až klapka. „Když režisér řekl: Akce!, nebyl už čas si s tím lámat hlavu, Michal si stáhl kalhoty a já jsem si prostě klekla,“ popsala natáčení úvodní scény z kuchyně Severky.

Video
Video se připravuje ...

Po Chánovu vletěl i na nás! Tonda ze seriálu Most! v Blesku: Na natáčení jsem se bál! Blesk TV

Fotogalerie
67 fotografií