Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman si do Hamáčka rýpl, Babiš šéfovi ČSSD děkoval a Hašek má další kampaň jistou

Autor: simao - 
4. října 2020
19:10

Vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček čelí volebnímu neúspěchu. Sociální demokraté ztratí většinu křesel hejtmanů a desítky mandátů zastupitelů. Prezident Miloš Zeman míní, že společně s KSČM nemají levicové strany „ty nejschopnější lídry“. Premiér Andrej Babiš (ANO) naopak Hamáčkovi děkoval, že ho nepodrazil. Hamáček kromě reakce na ně vysvětloval i to, jak je spokojený s prací manažera kampaně Michal Haška.

ČSSD v krajských volbách propadla. „Levicové strany nemají zrovna v čele ty nejschopnější lídry,“ poznamenal k tomu v neděli prezident Miloš Zeman v Partii na Primě a rýpl si tak nejen do Vojtěcha Filipa (KSČM), ale právě i do Jana Hamáčka (ČSSD). Kvitoval však, že v čele sociální demokracie zůstává. „Je to velmi správně, protože za ním už jsou daleko horší lidé, než je on, mám tím na mysli jeho místopředsedy,“ dodal prezident

Babiš: Nejlepší předseda ČSSD od Zemana

Neúspěch sociálních demokratů o chvilku později ve studiu Blesku v pořadu Ptám se, pane premiére hodnotil i Andrej Babiš (ANO). „Mě to mrzí, protože předseda Hamáček se zachoval velice korektně a já bych mu chtěl teď oficiálně poděkovat, i když možná v rámci ČSSD mu to budou vyčítat. Ale on mě v těch debatách televizních nepodrazil,“ vzkázal Babiš.

A reagoval i na dotaz, zda bylo strategií hnutí ANO „vyluxovat voliče“ ČSSD a také komunistů. „To nemá s tím nic společného (...) Já si myslím, že ty jejich hlasy asi odešly k extrémní levici, to jsou ti Piráti, a k SPD,“ míní Babiš. „ČSSD může poděkovat Hamáčkovi, že šel do vlády, že ji zachránil. Je to podle mého názoru od prezidenta Zemana nejlepší předseda ČSSD,“ dodal premiér v pořadu Blesku.

Sám Hamáček po volebním neúspěchu avizoval, že on sám z boje utíkat nehodlá. ČSSD však čeká v lednu sjezd, který rozhodne, jak dál.

„Vzhledem k tomu, že nás čeká sjezd za de facto tři měsíce, tak nevidím důvod teď nějakým způsobem tu stranu destabilizovat a rozhodne ten nejvyšší orgán, který u nás máme – a to je právě sjezd,“ upozorňoval předseda sociálních demokratů.

Hamáček byl spokojený s Haškem

Krajské volby 2020 přitom přinesly v ČSSD jeden velký comeback. Vrátil se Michal Hašek - (nejen) jako volební manažer strany, který pro někoho možná poněkud překvapivě dostal na starost kampaň, spjatou ve finále především s osobou samotného Hamáčka. A také jeho červeným svetrem, jedním ze symbolů jarního boje proti pandemii koronaviru.

Video  Hamáček o propadáku v krajských volbách 2020: O další strategii ČSSD rozhodne sjezd v lednu. S Haškem byl spokojený  - Facebook ČSSD
Video se připravuje ...

„My jsme v kampani zkoušeli různé přístupy, asi jste zaznamenali, že v některých aspektech byla jiná, byla modernější. Myslím si, že část použitých procesů se osvědčila, jako vždycky část ne, ale já jsem byl s tím týmem kolem Michala Haška velmi spokojen,“ pochvaloval si Hamáček.

„Když to dostal do ruky, tak ta situace byla podstatně horší, než teď je po volbách. Pokud bude zájem, tak já bych s tím týmem, nebo obecně vedení sociální demokracie počítal i nadále,“ pronesl v Lidovém domě vicepremiér.

Hašek skokanem na jižní Moravě

Bývalý jihomoravský hejtman Hašek přitom sám kandidoval na jižní Moravě, kde ČSSD získala 5,67 % hlasů. Hašek byl až na 18. místě kandidátky, v počtu preferenčních hlasů však mezi sociálními demokraty skončil čtvrtý a probojoval se tak do krajského zastupitelstva. První byl mimochodem senátor Jan Žaloudík, který kandidoval až jako číslo 25.

„Přišel jsem těsně po skončení nouzového stavu do pozice ústředního manažera a s tím týmem jsme měli řádově několik málo týdnů, dva tři měsíce na to připravit centrální část kampaně,“ připomněl Hašek.

„Já mám za to, že sociální demokracie se znovu vrací ke svým bývalým voličům a to je také věc, která nás čeká právě ve volbách do Poslanecké sněmovny. Ti lidé neodešli z ČR, oni nezmizeli v jednotlivých krajích. Je na nás, abychom teď našli recept, jak je oslovíme a jak je levicovou politikou znovu přesvědčíme volit ČSSD. Pokud ta nabídka padne od pana předsedy a pokud si to bude myslet i vedení sociální demokracie, tak já samozřejmě budu připraven s tím týmem pokračovat ve své práci a pomoci také s kampaní do Poslanecké sněmovny,“ uvedl Hašek.

Video  Babiš v Ptám se, pane premiére po krajských volbách: Slova o nenávisti, ale i poděkování Hamáčkovi  - Blesk - Jakub Veinlich, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Na facebook v době, kdy bylo sečteno 99 procent hlasů, přitom Hašek uvedl: „Vypadá to, že jste mne vykroužkovali do krajského zastupitelstva, i když jsem letos nebyl nijak výrazněji zapojen do předvolební kampaně jihomoravské ČSSD. Bylo to takové pomyslné malé referendum o Haškovi a já jeho výsledek přijímám a respektuji.“

Následně Hašek voličům vzkázal: „Ještě jednou díky za podporu, velmi si jí vážím a odpracuji příští 4 roky pro Vás a jižní Moravu.“

Hašek přitom při sobotním příchodu do Lidového domu při dotazu CNN Prima News: „Bez Jana Hamáčka by sociální demokracie byla mrtvá politická strana a ani by nemohla zabojovat, aby se dostala do krajských zastupitelstev. Jan Hamáček odvádí výbornou práci jako předseda sociální demokracie i jako ministr vnitra.“

fotrpjotr ( 5. října 2020 05:06 )

Hamáč­ku,Ha­máčku,­rozum­ní voliči mají ČSSD už na háčku.

mord ( 4. října 2020 22:35 )

Více takových Hanácký a Hasku a brzy tahle zoufalá partička co drží u moci oligarchu navždy zmizi

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa