Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš v Blesku: O nenávisti, vyšachování a „divných lidech“ Jermanové. Hamáčkovi poděkoval

Autor: simao, vei - 
4. října 2020
13:00

Andrej Babiš (ANO) sám s panákem, opoziční trio Petr Fiala (ODS), Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a Marian Jurečka (KDU-ČSL) rozesmátí u volebního přípitku - tyto dvě fotky obletěly Česko a staly se jakýmsi symbolem voleb. ANO vyhrálo, má však problém s koalicemi. Babiš v pořadu Ptám se, pane premiére promluvil v neděli o koaličním potenciálu ANO a hrozbě do sněmovních voleb 2021.

V prvním komentáři k volbám premiér Andrej Babiš (ANO) v Průhonicích mluvil o „spiknutí nenávisti“. 10 vítězství v krajích označil v sobotu za „fantastický výsledek“. Jenže záhy se podíval do tváře tvrdé realitě. „Upéct“ koalici bude pro ANO v řadě krajů těžký, až nemožný problém. Jde přitom i o výstrahu před sněmovními volbami, které čekají Česko již za rok.

Babiš „sprchu“ očekával

„To je očekávaná sprcha. Přece 2016 jsme vyhráli v devíti krajích a měli jsme jen pět hejtmanů a teď jsme vyhráli v 10 krajích, a kolik budeme mít hejtmanů, já nevím, zatím to vypadá na pana Vondráka (Ivo Vondrák, hejtman Moravskoslezského kraje - pozn. red.), zbytek já netuším,“ uvedl Babiš v pořadu Ptám se, pane premiére. Opět se tak vyhnul odpovědi na otázku, kolik hejtmanů za ANO nakonec očekává.

„Já jsem měl obavy z těch voleb, protože to vlastně ani nebyly krajské volby. O čem to bylo? Vláda a covid-19,“ upozorňuje Babiš. Volební výsledek opět označil za skvělý, postěžoval si ale na „hatery“, kteří naznačovali, že by ANO mohlo propadnout. „Děkuju našim voličům, kteří nás nenechali ve štychu,“ vzkázal premiér.

Video  Babiš pro Blesk o volbách, obcházení v krajích i nepoměru mezi covidem a rakovinou  - Blesk - Jakub Veinlich, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

A opět se pustil do opozice za údajný program antibabiš. „Tady všichni udělají všechno proto, aby příští parlamentní volby hnutí ANO nezvítězilo, aby se zbavili toho nenáviděného Babiše, kterého oni potřebují odstranit,“ postěžoval si Babiš. „Tady různí politologové říkají, že je to hnutí jednoho muže. Ale to už dávno není pravda,“ dodal.

Zničit mě nemohou, chtějí mě odstavit

„Vítězi se má blahopřát a nemá se mu závidět,“ vzkázal přitom v neděli prezident Miloš Zeman v rozhovoru na CNN Prima News. 

Symbolickým momentem voleb se přitom stalo to, když šéf ANO zapíjel volební výsledek sám v Průhonicích, zatímco trio Petr Fiala (ODS), Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a Marian Jurečka (TOP 09) si spěchalo připít společně pivem.

Premiér Andrej Babiš (ANO) po skončení krajských a senátních voleb sáhl po panáku (3. 10. 2020) Premiér Andrej Babiš (ANO) po skončení krajských a senátních voleb sáhl po panáku (3. 10. 2020) | Blesk:Jakub Poláček

„Dával jsem si portské. My s panem prezidentem teď popíjíme portské, když se potkáváme,“ uvedl Babiš.

Při pohledu na trio opozičníků s pivem se Babiš zostra navezl do šéfa lidovců Jurečky, se kterým seděl ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) a který dle Babiše „jako ministr zemědělství nic nepředvedl, jenom podivné kšefty na pozemkovém úřadě“ a „nechal zničit naše lesy kůrovcem, 4 roky neudělal nic“.

Povolební přípitek: Petr Fiala (ODS), Markéta Pekarová Adamová (TOP09) a Marian Jurečka (KDU-ČSL) (3.10.2020) Povolební přípitek: Petr Fiala (ODS), Markéta Pekarová Adamová (TOP09) a Marian Jurečka (KDU-ČSL) (3.10.2020) | Twitter D. Feriho

„S panem Fialou jsme seděli ve Sněmovně i sami, nebo v užším kruhu. Mně je líto, že oni odmítají Babiše,“ podotkl směrem k ODS, aby na občanské demokraty později tradičně útočil coby na „tradiční stranu“. „Všichni se spojili a jejich jediný program je zničit Babiše. Ne zničit, mě nemůžou zničit. Ale odstavit Babiše,“ míní Babiš.

Koaliční potenciál máme, věří Babiš

Stěžoval si přitom dál. „Problém naší politiky je v tom, že všechny tyto strany nemají žádný program, oni mají jenom toho Babiše. Nesnáší Babiše, protože Babiš sem přišel, rozvrátil ten zkorumpovaný systém, Babiše nikdo nemůže uplatit,“ hřímal Babiš. „Proč bychom neměli mít koaliční potenciál? Jaký je to program, nesnášet a nenávidět Babiše? Jaký je to program?“ čílil se premiér.

„Já jsem v politice, příští rok to bude 10 let, co tomu obětuji 10 let mého života. A já si nestěžuji, já jsem si to vybral. A zkrátka já tady dávám maximum pro naši zemi, která je úspěšná i díky naší vládě a budeme znovu úspěšní. Když se lidi rozhodnou příští rok, že Babiš tam nebude, no tak fajn. Budu mít čisté svědomí, čistý stůl a řeknu dětem a rodině: Udělal jsem maximum, abych změnil naši zemi k lepšímu. A já myslím, že jsem ji změnil. A to se dá všechno zdokumentovat,“ pokračoval Babiš. 

„Já, pokud to tak bude, tak si myslím, že koaliční potenciál máme. Já jsem schopen se domluvit s každým, pokud se chce někdo domluvit. Ale pokud někdo mě jen nenávidí, jenom uráží a nechce se domlouvat, tak s tím nic nenadělá. To mi je líto,“ doplnil premiér.

Video  Babiš o covidu: Situaci zvládáme, formuláře v hospodách nebudou a nákupní doba pro seniory také ne  - Blesk - Jakub Veinlich, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Babiš: Piráti jsou extrémní levice

I Pirát Ivan Bartoš upozorňoval, že jeho strana bude řešit možnost další spolupráce se STAN Víta Rakušana. „Nikde jsme netajili, že tyto debaty probíhají,“ uvedl v sobotu Bartoš. „Jedna z variant postupu Pirátů v roce 2021 je skutečně možná koaliční spolupráce s hnutím STAN,“ přiznával šéf Pirátů, ale upozornil na nutnost stranického probrání situace: „Není to jen sympatický předseda Rakušan, který si sedne s předsedou Bartošem.“

Babiš v sobotu řekl, že Piráty vnímal jako možného koaličního partnera. S Bartošem prý byl dvakrát i na kávě. „Já jsem si myslel, že když Piráti přijdou do Parlamentu, tak že budeme spolu, ale oni zkrátka to odmítli,“ poznamenal ve studiu Blesku Babiš. Piráty však nyní označil za „promigrantskou extrémní levici“ a „evropské zelené, kteří ničí Evropu“.

Premiérovi chybí většinový systém

„Jsem pro model první na pásce. Dokonce jsem kdysi navrhoval, aby hejtmanem se stal ten, kdo dostal nejvíce preferenčních hlasů na kandidátce nejúspěšnější politické strany. Ale nechci říci zrovna pidistrany, ale středně úspěšné strany se proti tomu vždycky budou bránit, protože slimáček by nepřišel ke své kapustičce,“ upozorňuje přitom prezident Zeman, který mluví o „vzpouře méně schopných“ či „vzpouře poražených“.

Babiš se pozastavil nad tím, proč v ČR není většinový systém. „Vždyť na to ta Evropa vlastně dojíždí. Kdybychom měli většinový systém, ten kdo vyhrál volby všude, teď poskládá ty kraje a všichni vědí, že tam je a má odpovědnost. Stejně tak ve vládě. Největší chyba polistopadové politiky,“ míní Babiš.

K Zemanovu návrhu poznamenal: „Já myslím, že by to bylo spravedlivé. Je to nějaká forma toho většinového systému. Vítěz by měl brát vše a pokud lidi mu dají nejvíc hlasů, tak by to bylo spravedlivé.“

Jermanová prý chtěla být hejtmankou „za každou cenu“

ANO skončí i přes vítězství v opozici v Jihomoravském kraji, kde se domluvili KDU-ČSL, Piráti, ODS a STAN. Stávající koalice bez ANO chce pokračovat i v Pardubickém kraji. V Plzeňském kraji se rozjela vyjednávání, jak vyšachovat ANO také. Ani vítězství nemusí udržet v čele Olomouckého kraje stávajícího hejtmana Ladislava Oklešťka.

Samostatnou volební kapitolou pak je Středočeský kraj. ANO vedené Jaroslavou Pokornou Jermanovou skončilo třetí a míří do opozice. Kraji povládne čtyřkoalice STAN, ODS, Piráti a TOP 09, která připomínala i průšvihy a kontroverzní momenty z vlády Jermanové.

„Paní hejtmanka je tvrdohlavá, ona je svá. Já jsem jí na začátku řekl, aby neusilovala o hejtmana,“ uvedl Babiš. a vrátil se do roku 2016, kdy dle něj Jermanová „za každou cenu chtěla být hejtmanka“, přitom v roce 2017 po vítězství ve Sněmovních volbách mohla být předsedkyní Poslanecké sněmovny. „Vzala si tam kolem sebe divný lidi a zkrátka dopadlo to, jak to dopadlo,“ podotkl Babiš a pokračoval: „Udělala tam plno dobré práce, ale zkrátka všechna ta práce byla překryta těmi aférami.“

Výsledek Jermanové - 3. místo a 18,54 % - označil však „nad očekávání“. „Ty prognózy byly kolem 13 procent. Tak nakonec získala víc, než byl předpoklad,“ dodal.

Array

Babiš: S Čunkem mám dobrý vztah

Ke Zlínskému kraji, kde vyhrálo ANO pod vedením Radima Holiše před lidovci s Jiřím Čunkem v čele, Babiš poznamenal: „Já do toho vůbec nebudu zasahovat. Já mám dobrý vztah s Čunkem.“

V Moravskoslezském kraji vyhrálo ANO jasně, se ziskem 30 procent. Hejtman Ivo Vondrák či primátor Ostravy Tomáš Macura však čas od času jsou vůči dění v hnutí kritičtí.

Obává se Babiš, že tyto lokální osobnosti nakonec ztratí? „Pan Macura se vyjadřuje většinou v médiích, ale když sedíme spolu za stolem, tak nic. Oba jsou významné osobnosti a osobnosti, které přinášejí hlasy, určitě. Ale je to na nich. Pokud budou mít pocit, že hnutí... Oni nebyli u zakládání hnutí, to hnutí jsem vymyslel já, já jsem ho založil, nikoho jsem nesehnal, který by to jako dělal,“ poznamenal Babiš.

Vondráka i Macuru označil za silné osobnosti. „Je to na nich, určitě jsem rád, že jsou v hnutí,“ dodal premiér.

Nedostatek osobností v ANO

Babiš vnímá v ANO jistý problém. „My si musíme říct v rámci hnutí, co ty kraje pro to hnutí přinášejí, jednotlivé kraje, protože je tam velký rozdíl, jestli ty kraje stále pracují, zakládají nové organizace, nebo si to zprivatizovaly a jsou aktivní jenom, když jsou volby. Dlouhodobě nejsem spokojen,“ uvedl ve studiu Blesku.

„Hnutí si bude muset říct, jak dál. Máme málo času, za rok jsou klíčové volby a my musíme generovat nějaké osobnosti. To hnutí jich negeneruje dostatečně,“ podotkl Babiš. „Hnutí se musí očistit od kariéristů. Musí tam skutečně zůstat jen srdcaři,“ dodal.

„Nepodrazil mě.“ Babiš děkoval Hamáčkovi

Jedním z výrazných momentů voleb je přitom propadák Babišova koaličního partnera ČSSD. „Levicové strany nemají zrovna v čele ty nejschopnější lídry,“ poznamenal k tomu prezident Zeman, a rýpl si tak i do Jana Hamáčka (ČSSD). Kvitoval však, že v čele sociální demokracie zůstává. „Je to velmi správně, protože za ním už jsou daleko horší lidé, než je on, mám tím na mysli jeho místopředsedy,“ dodal prezident. 

Co na neúspěch sociálních demokratů říká Babiš? „Mě to mrzí, protože předseda Hamáček se zachoval velice korektně a já bych mu chtěl teď oficiálně poděkovat, i když možná v rámci ČSSD mu to budou vyčítat. Ale on mě v těch debatách televizních nepodrazil,“ uvedl v pořadu Ptám se, pane premiére.

A reagoval i na dotaz, zda bylo strategií ČSSD a také KSČM „vyluxovat voliče“. „To nemá s tím nic společného (...) Já si myslím, že ty jejich hlasy asi odešly k extrémní levici, to jsou ti Piráti, a k SPD,“ míní Babiš. „ČSSD může poděkovat Hamáčkovi, že šel do vlády, že ji zachránil. Je to podle mého názoru od prezidenta Zemana nejlepší předseda ČSSD,“ dodal premiér v pořadu Blesku.

Video  Babiš o volbách: Fantastický výsledek. ANO vyhrálo v 10 krajích  - Blesk TV - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

sorgedoktor ( 15. dubna 2021 09:41 )

....To je dost nevkusne...Kdyz jsme byli jedna republika, tak prezident a predsedas vlady byli vzdy opacne narodnosti. No a ted ječstli ma predseda vlkady t r e b a statni prislusnost Ceska republika, tak je jedno jestli vyrostl na Slovensku nebo v Cechach

gejzovic ( 5. října 2020 08:37 )

Ty 3by měli slavit až ty volebni hlasy získaji každy zvlašť,s kor stakovym programem ktery nabydli,AMEN

ANO_nam_bude_lip ( 5. října 2020 08:25 )

Češi si nemohou sami vládnout. Prostě potřebují někoho lepšího, kvalitnějšího jako byl Slovák Husák, Němec Frank, Heydrich, dneska Babiš.

franta-mlaticka. ( 5. října 2020 06:56 )

% ti asi moc nejdou, když počítáš ze 100% občanů nikoliv voličů. To je ta pořád opakovaná demokracie podle neschopný lůzy, která touží jen po korytech.

fotrpjotr ( 5. října 2020 04:21 )

Někdo nenávidí Babiše,pošahaný Černohorský SPD a jiní zase Pekarovce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa