Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Červený svetr ČSSD nestačil. Hamáček: „Z boje neutíkám.“ Co ho nejvíc zklamalo?

Aktualizováno -
3. října 2020
18:50
Autor: simao - 
3. října 2020
17:40

Vsadili na tvář Jana Hamáčka (ČSSD), vicepremiéra, který během jarní první vlny koronaviru zaujal červeným svetrem. V krajských volbách to však ČSSD nepomohlo. Hamáček neúspěch ve volbách, kdy sociální demokraté obhajovali dokonce pět hejtmanských křesel, zhodnotil před kamerou ČT. Z boje prý neutíká, účty delegátům ČSSD složí v lednu na sjezdu. Podle něj však nemá smysl přepřahat a dělat rychlé změny. Podobně mluvil pak i na tiskové konferenci.

Tyto volby vyhlížela ČSSD s obavami, byť nepřiznanými. Po minulých krajských volbách se totiž ujala vlády hned nad pěti kraji, dokončuje pak funkční období se čtyřmi hejtmany bez odpadlíka Josefa Bernarda (za STAN). Ale zato třeba se šéfem Asociace krajů Jiřím Běhounkem (ČSSD), hejtmanem z Vysočiny.

Jenže nyní bude mít ČSSD co dělat, aby  se dostala vůbec do krajských koalic. Výsledky totiž odpovídají celostátním průzkumům, kdy se strana dál pohybuje nad hranicí 5 procent.

„Já jsem rád, že jsou kraje, kde ty výsledky se blíží nebo překračují 10 procent,“ uvedl v ČT vicepremiér a stranický šéf Jan Hamáček (ČSSD). „Na druhou stranu jsou kraje, kde jsme očekávali lepší výsledek,“ připustil. „Obecně pokud se podíváme na aktuální situaci sociální demokracie, tak ten průběžný výsledek odpovídá plus mínus tomu postavení naší strany na politické scéně, jakkoli jsem, přiznám se, očekával o jedno dvě procenta výsledek lepší,“ podotkl.

Hamáček přitom reagoval i na dotaz, co vidí jako největší neúspěch. „Pokud se potvrdí ten výsledek pod pět procent ve středních Čechách, tak to je samozřejmě špatná zpráva pro sociální demokracii, protože střední Čechy jsou velký a důležitý kraj,“ řekl k dosavadnímu největšímu zklamání.

Hamáček: Na sjezdu vedení složí účty

Hamáček je předsedou ČSSD od února 2018, kdy převzal štafetu v čele sociální demokracie po Bohuslavu Sobotkovi. Vyvodit osobní zodpovědnost z výsledků voleb však nyní neplánuje.

„My máme svolaný sjezd a jasně jsme řekli, že na tom sjezdu vedení strany složí účty. My jsme demokratická strana a bude na delegátech sjezdu, jak se k tomu postaví. A teď je na nás, ať tu stranu povede kdokoliv, je potřeba si ty výsledky krajské vyhodnotit. Ukazuje se, že tam, kde jsme nasadili silné osobnosti, lidi, kteří byli zkušení a mají za sebou i např. zvládnutou krizi, tak ty hlasy uměly získat. Pro sociální demokracii do parlamentních voleb tady jsou kraje, kde je potřeba zapracovat více. To je zejména ten sever republiky, Karlovy Vary, Ústí, Liberec,“ vyslal Hamáček od Lidového domu vzkaz do dalších částí republiky.

„Já jsem se vydal na nějakou cestu a já z boje neutíkám, ale rozhodovat o tom budou delegáti strany,“ pokračoval v ČT Hamáček a dodal: „Tady u nás nevládne nějaký jeden člověk, nejsme ničím majetkem a bude na těch delegátech z krajů, jak si to vyhodnotí a jak půjdeme dál.“

Array

Červený svetr nepomohl

Právě na to, že se Hamáček poměrně pozitivně zapsal do povědomí voličů díky boji s koronakrizí, během kterého oblékl červený svetr, sociální demokraté sázeli i v kampani.

„Jedna strana je nějaká osobní popularita, druhá strana je popularita té jedné politické strany. Já jsem se snažil tu kampaň hodně spojit se svojí osobou a přesvědčovat voliče, když mi tedy věří, tak abych mohl dál pokračovat, aby dali hlas sociální demokracii. Uvidíme, samozřejmě ta situace není jednoduchá, ta druhá vlna covidu nás zasáhla, lidé jsou do jisté míry znejistělí, ale to jsou všechno faktory, které tady jsou. Obecně se nemá cenu nějak vymlouvat, ta pozice ČSSD je taková, jaká je. Kdyby to bylo o dvě procenta více a kdyby to bylo přes 5 procent ve středních Čechách, tak bych byl ve výsledku spokojen,“ řekl Hamáček České televizi.

Popřel přitom, že by ČSSD podcenila věnování se tématům, které lidi v krajích trápí. „Aktuální epidemie všechno přehlušila. Já jsem nezaznamenal, že by opozice, která v některých krajích uspěla, měla nějaká konkrétní témata, to byl útok na vládu, tzn. Téma proti vládě. Hnutí ANO také nemělo žádná de facto konkrétní témata a stavělo na tom, že obhajuje to, co vláda dělá. Já si myslím, že tyto volby byly o celostátních tématech,“ uvedl Hamáček.

U Bernarda to zlomit nešlo, přiznal Hamáček

Zareagoval přitom i na dotaz ohledně lidí, kteří řady ČSSD opustili. Šlo přitom i o její bývalé hejtmany. „U Pepy Bernarda, tam je to známé, tam ta dohoda se STAN byla dlouhodobě udělána, tam to zlomit nešlo,“ míní Hamáček. „Jirka Zimola nás stál dvě procenta v jižních Čechách, to je dneska naprosto evidentní,“ pokračuje.

Pozitiva krajských voleb 2020 hledal Hamáček těžko. Nějaké však přece jen našel. „Jestli z něčeho můžu mít radost, tak je to to, že zafungovala kampaň, kterou jsme vedli jako ministerstvo vnitra a přesvědčovali jsme voliče, že jít k volbám je bezpečné. Protože tady byly katastrofické scénáře, že lidé volit nepůjdou, a ta účast je solidní. Na krajské volby je to solidní,“ vyzdvihl vicepremiér.

Video  Hamáček o propadáku v krajských volbách 2020: O další strategii ČSSD rozhodne sjezd v lednu. S Haškem byl spokojený  - Facebook ČSSD
Video se připravuje ...

Pomohou ČSSD od propadáku její ministři?

K vládnímu angažmá se proto nyní upíná především. Doufá, že práce ministrů v kabinetu premiéra Andreje Babiše (ANO) nakonec může přece jen příští rok sociálním demokratům ve sněmovních volbách pomoci.

„Já si myslím, že v té nastoupené cestě je třeba pokračovat. Sociální demokracie musí pracovat ve vládě tak, aby přesvědčila voliče, že ta její vládní účast má smysl a to její vládní angažmá má smysl. Teď už asi nemá smysl ani cenu přepřahat ve smyslu, že bychom dělali nějaké rychlé kroky a otáčeli tu politiku, na které jsme postavili poslední dva roky,“ dodal Hamáček.

Video  Jan Hamáček o červeném svetru, Prymulovi a vztazích ve vládě  - Jakub Tomek, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

bilakonvalinka ( 4. října 2020 07:40 )

Hamáčku, lidi zas tak blbí nejsou, jak si čssd myslí. Většina sleduje politiky nějaký časový, delší úsek. Zkrátka, červený svetr to nezachránil. A to vaše bla.­.bla­..bl­a...mn­oho slov - které ovšem nic podstatného neřeknou!

ingmarie ( 3. října 2020 23:20 )

Spojili se s komoušema a profláklým miliardářem - to je konec morální i faktický

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa