Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemana namíchla „vzpoura méně schopných“ proti ANO. Po neúspěchu Ludvíka volit nepůjde

Autor: Mii - 
4. října 2020
12:15

Uplynulé krajské volby ovládlo hnutí ANO, vítězství ale pro něj může mít hořkou dohru. Už nyní je jisté, že v několika krajích bude mít navzdory prvnímu místu problém sestavit koalici. Výsledky mají i další zajímavé aspekty, třeba sociální demokraté si výrazně pohoršili. Podle prezidenta Miloše Zemana není správné, že se proti vítězi „spikly“ méně schopné strany. Považuje to za nesportovní chování. Za neúspěchem levice pak vidí nedostatek výrazných tváří. Prezident to uvedl v pořadu Partie na televizi Prima. Okomentoval také neúspěch „svého“ senátního kandidáta Miloslava Ludvíka (ČSSD).

„Já jsem včera večer blahopřál panu předsedovi Babišovi, protože udržet si pozici vítěze krajských voleb je mnohem těžší než takovou ztratit,“ uvedl Zeman na úvod svého komentáře k výsledkům krajských a senátních voleb. „Vítězi se má blahopřát a nemá se mu závidět,“ dodal.

Poražené strany jsou podle něj všechny, které ztratily mandáty. „K mé lítosti je to především sociální demokracie. Poněkud oslabila i ODS, ale je otázka, jak to měříte,“ odpověděl prezident na otázku, které strany dle jeho názoru zažily neúspěch. „Mírně vzrostlo SPD, což je třeba vzít na vědomí. No a kromě ČSSD ztratila další levicová strana, a to komunisté,“ řekl Zeman.

Tento výsledek podle prezidenta ukazuje na jednu důležitou věc. „Když si vezmete, že Česko je především levicové, tak ty strany nemají v čele zrovna schopné lídry,“ míní prezident. A zopakoval to pak ještě jednou. „Příčin (neúspěchu levice v krajských volbách, pozn. red.) je několik, ale hlavní příčina je v lidech. Úspěch politické strany je z 80 procent způsobem lídry či předsedy těchto stran,“ řekl Zeman a vzpomněl na odchod Jaroslava Foldyny a Jiřího Zimoly z ČSSD.

Přesto je přesvědčen, že je správné, že v čele sociální demokracie zůstává Jan Hamáček. Souhlasí i se setrváním Vojtěcha Filipa jako předsedy KSČM, komunisté podle něj momentálně nemají nikoho výrazného, kdo by jej mohl nahradit. Zemana nicméně mrzí, že se v souvislosti s ČSSD mluví o tom, jestli strana bude vůbec schopná překročit hranici pěti procent ve sněmovních volbách příští rok. Myslí si, že sociální demokraté měli pečlivě zanalyzovat svou současnou situaci.

Koalice proti ANO? Nesportovní chování

Zemanovi se nelíbí, že proti vítěznému hnutí ANO se v řadě krajů formují koalice, které mu nedovolí získat hejtmanské křeslo. „Když jako prezident někoho jmenuji premiérem, tak vždy jmenuji vítěze voleb,“ vysvětloval prezident a dodal: „Tento vítěz voleb by si pak měl dohodnout nějakou koalici. To už je na něm. Bohužel v české politické realitě je taková vzpoura méně schopných, a tyto poražené strany vytvoří proti vítězi voleb vlastní koalici a to není sportovní.“

„Vítěz voleb si musí zajistit koaliční podporu, ale tady se bavíme o situaci, kdy se poražení proti vítězi spiknou,“ řekl dále Zeman. „Jsem pro model první na pásce. Dokonce jsem kdysi navrhoval, aby hejtmanem se stal ten, kdo dostal nejvíce preferenčních hlasů na kandidátce nejúspěšnější politické strany. Ale nechci říci zrovna pidistrany, ale středně úspěšné strany se proti tomu vždycky budou bránit, protože slimáček by nepřišel ke své kapustičce,“ pokračoval.

Očekávané spojení menších pravicových stran podle prezidenta pozici ANO neohrozí. Reagoval tak na probíraný plán, že v příštích volbách by společně mohly kandidovat ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. „Dovolte mi říci, že spojí-li se hodně trpaslíků, tak vznikne velký trpaslík, ne obr,“ tvrdí Zeman a vysvětluje, že kdo podle něj kandiduje s někým dalším, tak nevěří sám sobě: „V tomhle jsou Piráti, i když chtějí jít do koalice se STAN, o něco věrohodnější.“

Ludvík pohořel, Zeman volit nepůjde

Prezident ve 2. kole senátních voleb svůj hlas neodevzdá, volit nepůjde. „Nebudu, protože bohužel můj kandidát neuspěl a skončil třetí a soupeří mezi sebou dva kandidáti z opačného názorového břehu. Nechci dávat panu Žantovskému polibek smrti, řekl bych, že je o něco přijatelnější, než pan Láska, ale na druhé straně ne o tolik, abych ho šel volit,“ vzkázal Zeman.

Video  Zeman dorazil k volbám  - Blesk - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Prezident se už dříve nechal slyšet, že v prvním kole senátních voleb podpořil šéfa motolské nemocnice Miloslava Ludvíka, který kandidoval za ČSSD a hnutí ANO. Získal ale jen okolo 13 procent a do druhého kola místo něj postoupili současný senátor Prahy 5 Václav Láska(SEN 21) a bývalý diplomat Michal Žantovský (za TOP 09).

Jako důvod neúspěchu Ludvíka Zeman označil nedostatečné PR, takže se o něm dozvědělo málo lidí, ale není si jistý. „Já si myslím, že by v Senátu měl být někdo, kdo rozumí zdravotnictví. Nestalo se,“ řekl prezident. Ostatním voličům ale doporučuje, aby k druhému kolu voleb vyrazili.

Překvapení i očekává vítězství

Hnutí ANO premiéra Babiše vyhrálo v krajských volbách v deseti ze 13 krajů. Oproti minulému hlasování si polepšilo, tehdy zvítězilo v devíti krajích. V Libereckém kraji suverénně obhájili vítězství Starostové pro Liberecký kraj, ve Středočeském kraji se raduje STAN a v Královéhradeckém kraji získala první pozici koalice ODS, STAN a Východočeši. Nejvíce zastupitelských mandátů ztratily ČSSD a KSČM, oproti tomu Piráti si polepšili 20krát.

První kolo senátních voleb vyhrálo STAN, jejich kandidáti postoupili v deseti z 27 obvodů. Jeden mandát dokonce obhájili již v prvním kole, Zbyněk Linhart na Děčínsku získal přes padesát procent hlasů. Kandidáti ODS uspěli v deseti obvodech, následuje ANO s devíti a KDU-ČSL v sedmi. Kandidáti ČSSD postoupili ve třech obvodech.

Array

dostojevskij ( 4. října 2020 16:28 )

Tak a teď dědku RAĎ: k volbám prý musí všichni, hrozí i pokuty!!! A on milostivý - nejde? Jak to máme chápat!! AHA: oni se velice dobře znají, ale my je vůbec neznáme, vůbec je nezajímáme, pouze když potřebují hlasy. Jinak nechápu smysl koalice: handrkují se po volbách jak děti na písku - s tím ne, s tím ano....Úřednické vlády - a bude klid! Ušetří se na volbách!!!!!!! Jděte už s volbami k šípku!!!!!

BoziMilda ( 4. října 2020 16:25 )

Demokracie je, když může každý volit, jak chce. Pokud je povoleno volit jenom kandidáty schválené vládou, tak to je lidová demokracie. Tu už jsme tu 40 let měli a moc jsem to neosvědčilo, nestálo to ani za kýbl howen.

oldedek ( 4. října 2020 15:18 )

Hele Milouš, já si teda uvědomuji, že jsem jenom starý vesničan ale to, co se nyní po volbách bude dít je proti Hradním zákonům a nepoctivé nebo se ti to jenom nelíbí ...?!?
(...a co opoziční smlouva ČSSD- ODS kdy si ňákej alkoholik Zeman a Klausů chlapec v roce 1988 rozdělili Česko ?!?!?)
Já se za tebe, přestože jsem Tě nikdy nevolil, omlouvám - to víš jsme už staří senilní lidé, hlava obouchaná od alkaholu, svěrače téměř nefunkční, prostě něco z důvodu vytrhaného chrupu už tolik nepřekousneme, někteří lidé berou naši "moudrost" představ si jako naší blbost - jeden by se z toho ....
No prostě se du zase přebalit – se soudružským pozdravem Tě pic

BoziMilda ( 4. října 2020 13:00 )

"Nesportovní chování" Ten mamlas umí pobavit. Sám udělá podraz, kde může, hulvátsví jako program zatáhl do politiky on, ale bude se dovolávat fair play. Nikdo není povinnen jít s vítězem voleb do koalice, no a když s ním nikdo nechce jít, tak nemá většinu a nemůže mít vládu v krajích. "Všeci kradnů", říká velký Andy, tak přece by nešel do koalice s někým, kdo kradně, nebo snad jó ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa