Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

K volbám v autě i speciální komise: Novinky pro hlasování v karanténě potvrdil i Senát

Aktualizováno -
20. srpna 2020
18:15
Autor: ČTK - 
20. srpna 2020
15:50

V říjnových krajských a senátních volbách budou moci za vymezených podmínek hlasovat i voliči, kteří jsou v nařízené karanténě kvůli koronaviru. Počítá s tím zákon, který dnes horní komora schválila. Normu nyní nyní dostane k podpisu prezident.

Zákon umožní lidem v nařízené karanténě hlasovat z auta na vyčleněných místech, případně si vyžádat příjezd speciální volební komise s přenosnou volební schránkou. Norma počítá také se zvláštními volebními okrsky v sociálních či zdravotnických zařízeních, která budou v karanténě. Sněmovna do předlohy doplnila výslovné ustanovení, podle něhož cesta k volbám nebude porušením uložené karantény.

Možnost speciálního hlasování se bude podle předlohy týkat pouze lidí, kteří budou mít v době voleb nařízenou karanténu či izolaci hygienickou stanicí nebo lékařem. Aktuálně jich je kolem 5 000. Ti, kteří budou v preventivním ochranném opatření, například po návratu z ciziny, na volebním právu omezeni nebudou, budou tedy moci přijít hlasovat ke komisi ve svém volebním okrsku.

Hlasování poštou projedná vláda

Místopředseda Senátu Jan Horník (STAN) poznamenal, že zákon musel být zpracován zrychleně a není dokonalý, je ale potřebný. Předseda senátního zahraničního výboru Pavel Fischer (nezávislý) doporučil vládě předložit ucelený volební kodex. Předseda senátního evropského výboru Václav Hampl (za KDU-ČSL) požádal o předložení korespondenční formy hlasování, kterou by podle něj mohly využít statisíce Čechů, zatímco v karanténě budou hlasovat maximálně tisíce lidí.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) k tomu uvedl, že ministerstvo vnitra má korespondenční volbu připravenu v zákoně o správě voleb, která čeká na projednání vlády. Zopakoval, že hlasování poštou nemá zajištěnu většinovou podporu ve Sněmovně, mohlo by se ale zavést alespoň pro Čechy v zahraničí.

78 speciálních stanovišť

Na takzvaných drive-in volebních stanovištích budou moci lidé v nařízené karanténě hlasovat pouze z automobilů. Stanoviště mají být k dispozici na 78 místech, po jednom v každém okrese. Takto hlasovat bude možné ve středu 30. září v čase od 07:00 do 15:00. Pokud by se v takovém případě na někoho nedostalo, komise by počkala na všechny čekající ve frontě. Stanoviště bude obsluhovat vždy trojice vojáků a odborný zapisovatel. Speciální komise vyškrtne voliče z drive-in stanoviště ze stálého seznamu voličů, aby nemohl znovu volit v pátek či sobotu.

Fungovat bude i přenosná urna

Voliči v karanténě, kteří nemohou automobilem dorazit, by se měli do čtvrtečního večera ohlásit na krajském úřadě. Ve standardních dnech voleb by se pak za nimi dostavila komise v ochranných prostředcích a s přenosnou urnou. Výjezdy bude zajišťovat stejná jednotka jako drive-in stanoviště.

Stejná skupina případně zajistí i hlasování v pobytových zařízeních sociálních či zdravotních služeb, na která by byla uvalena karanténa. Tam má být hlasování od čtvrtka volebního týdne od 07:00 do pátku volebního týdne do 20:00. Hlasy ze všech mimořádných způsobů se budou sčítat dohromady. V každém kraji k tomu bude zřízena speciální komise. Zákon počítá také s tím, že odměny volebním komisařům se zvýší o 500 korun. Minimální výše odměny tak bude 2 300 korun.

Distanční výuka je v zákoně

Senát schválil také zavedení možnosti distanční výuky do školského zákona. Novinka ukládá dětem povinnost účastnit se distanční výuky jako součásti povinné školní docházky. Formu výuky na dálku zákon nestanoví, škola ji má přizpůsobit podmínkám žáka. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.

Novela je reakcí na pandemii, kvůli níž byly školy uzavřeny od poloviny března, některé až do června. Povinná výuka na dálku se má týkat krizového stavu podle krizového zákona nebo uzavření škol z nařízení ministerstva zdravotnictví či krajské hygienické stanice. Nebude se vztahovat pouze na epidemii koronaviru, ale na další krizové situace, které by mohly nastat.

Novela je nutným krokem

„Předkládanou novelu považuji za nutnou součást příprav na nadcházející školní rok, který, obávám se, může přinést opět řadu mimořádných situací,“ řekl předseda senátního školského výboru Jiří Drahoš (za STAN). Rychlé tempo projednávání předlohy, kterou v pondělí podpořila vláda, ve středu schválila Sněmovna a dnes ji schvaloval Senát, však podle něj postrádá prostor pro rozsáhlejší debatu nad tímto tématem.

Ministr školství Robert Plaga (ANO) zopakoval, že nejde o nahodilý zákon, který by měl řešit případná opatření k šíření nemoci covid-19, ale má trvale ukotvit distanční výuku pro mimořádné situace. Připustil, že využil aktuální situace, kdy vláda potřebovala v legislativní nouzi schválit volební zákon umožňující v letošních podzimních volbách volit i lidem v karanténě. Přidal se proto s novelou školského zákona, aby zrychlil její projednání. „Vnímám to, že to není standardní krok, ale celý tento rok není standardní,“ poznamenal.

Krizový zákon předpokládá vyhlášení krizového stavu a následné přijímání krizových opatření i z jiných důvodů, například živelních pohrom a podobně.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa