Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Volby lákají nové strany. Letos jich vnitro před podzimním kláním zaregistrovalo deset

Autor: Jakub Veinlich - 
10. srpna 2020
05:35

Nějaké volby nás každý rok čekají až do roku 2027. To se projevuje také v zakládání nejrůznějších politických stran a hnutí, která musejí přihlášky k registraci podávat u ministerstva vnitra. Úřad Jana Hamáčka (ČSSD) Blesk Zprávám potvrdil, že i letos několik nových přihlášek k registraci dorazilo.

Kandidovat ve volbách je loterie. A vědí to politici v „zaběhnutých“ politických stranách, a stejně tak se to učí lidé, kteří se chtějí zapojit do veřejného dění.

V letošních volbách jde přitom kandidovat dvojím způsobem. A to především do Senátu. Jednotlivého kandidáta totiž mohou navrhovat politické strany, ale přihlásit se může i kandidát samotný.

Úřední postupy

Pokud kandiduje jako nezávislý, musí sesbírat alespoň tisíc podpisů od voličů v obvodu, kde hodlá kandidovat. O to se pokouší například někdejší senátor a podnikatel Václav Fischer, který se cestou sběru podpisů vydal na Praze 1. Postaví se tak například kandidátce ODS Miroslavě Němcové, Václavu Hamplovi, Robertu Veverkovi za Piráty či bývalému šéfovi pražské ZOO Petru Fejkovi.

Mandát se pokouší obhájit v Rychnově nad Kněžnou také například někdejší státní zástupce Miroslav Antl. Doteď seděl v Senátu jako nezávislý za ČSSD. Se stranou se ale názorově rozešel, a protože nechtěl kandidovat jako nezávislý a posbíral raději podpisy pro založení vlastního hnutí Za Občany, jehož je zároveň předsedou. Ministerstvo vnitra hnutí zaregistrovalo teprve 12. června letošního roku.

„Založit stranu a hnutí mohou nejméně tři státní občané České republiky starší 18 let (přípravný výbor). Členy stran a hnutí mohou být též pouze státní občané České republiky starší 18 let,“ píše se v zákoně. Možnosti promluvit do politiky tímto způsobem využilo jen letos 10 nových politických stran a hnutí.

„Od února letošního roku bylo podáno celkem 10 návrhů na registraci nových politických stran a politických hnutí. Většina návrhů byla přijata po vyhlášení voleb,“ řekl Blesk Zprávám Adam Rözler z tiskového odboru Ministerstva vnitra.

Podle Informací Blesk Zpráv vnitro přijalo po třech návrzích v květnu, tři v červnu a tři v červenci. „Všechny politické subjekty byly zaregistrovány,“ doplnil Rözler.

O jaké subjekty se jedná, už ale tiskový odbor ministerstva vnitra na opakovanou žádost nedokázal odpovědět. Redakce Blesk Zpráv se tak všemi zaregistrovanými 93 stranami a 147 hnutími v ČR proklikala.

Z analýzy stran vyplývá, že vnitro na konci července zaregistrovalo například stranu O vás pro vás (OVPV) nebo o pár dní dříve stranu VIZE – národní socialisté (VIZENS).

Video  Pro Kalouska je politika droga. Na absťák po odchodu zatím nemyslí. Co bude dělat dál?  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Z hnutí pak získala registraci už na začátku června například Alternativa pro nezávislé kandidáty 2020 (ANK 2020), v květnu hnutí Budoucnost, které si založil bývalý člen Strany Zelených Filip Hausknecht a podpisy pro vznik sesbíralo také hnutí Mladí pro Pardubický kraj (MPK), které vnitro zaregistrovalo k prvnímu červenci.

Spojenci pro ČSSD

„Jsem rád, že se nám to konečně podařilo založit. Během dvou měsíců sbírání podpisům se nám povedlo ledacos. Někdo petici za registraci polil kafem, takže jsme potom na ministerstvu byli za blbce s papíry od kafe,“ řekl po založení šéf nového politického subjektu Petr Žampach, který se živý také jako pracovník bezpečnosti letového provozu.

„Hnutí si, mimo jiné, klade za cíl zapojit do politického dění mladé lidi a ukázat jim, že politika není sprosté slovo, nýbrž nezbytná věc, které ovlivňuje i jejich životy,“ zdůvodnil vznik hnutí jeho 1. místopředseda hnutí, vědec a vysokoškolský pedagog Milan Sýs, který je zároveň také lídrem kandidátky v letošních krajských volbách.

Registraci od vnitra pak získalo v červenci také hnutí Nezávislá kandidátka (NeKa), v únoru pak například Patrioti Olomouckého kraje (POK). Hnutí bude na Olomoucku v krajských volbách na kandidátce s ČSSD. Sociální demokraté tak před strachem z volebního neúspěchu pouštějí vůbec poprvé na svou krajskou kandidátku také členy jiného hnutí.

Posledním hnutím, které během letních prázdnin vnitro také zaregistrovalo, je Písek Sobě. Hnutí už má v Písku také svého zastupitele Marka Anděla.

Rekordní rok 2018

V loňském roce vnitro přitom zaregistrovalo celkem 12 nový politických subjektů. „V tomto ohledu tedy podzimní volby nevedly k nárůstu oproti loňskému roku,“ řekl Blesk Zprávám za vnitro Adam Rözler.

Před Evropskými volbami tak vnitro dalo možnost vzniku například hnutí Evropa Společně (ESO) v jehož čele stojí bývalý europoslanec za TOP 09 a STAN Jaromír Štětina, hnutí HLAS Tomáše Teličky, který se v nedobrém rozešel s Andrejem Babišem, v březnu 2019 mohl také vzniknout LIST Jaromíra Soukupa nebo loni v červnu například také hnutí občanů Trikolóra za kterým stojí Václav Klaus mladší, který se rozešel ve zlém s ODS.

Největší nával žádostí přitom o registrace nových stran a hnutí zaregistrovalo vnitro přitom před dvěma lety. „V roce 2018, kdy se konaly volby do obecních zastupitelstev, bylo registrováno celkem 30 nových politických stran a hnutí,“ dodal Rözler.

Nové subjekty, kterým by úřad povolil vznik až v těchto dnech už ale mají smůlu. Kandidovat už totiž nesmějí. Nestihly by tak totiž povinnost k předložení kandidátních listin a složení kaucí za své kandidáty.

Video  „Volit v jednom dni místo dvou je efektivnější,“ řekl expert k chystaným změnám.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

MAMKA2316 ( 11. srpna 2020 15:39 )

Politici to je rito !!!A přešlo se i na Evropskou unii. Divák se totiž zeptal Vitáskové, co říká na vládou schválený unijní Green new deal, který prý je na podobné úrovni jako podvod se solárními barony, pouze je celoevropský, takže je na vyšším levelu. „Green deal je podvod na všech občanech Evropské unie, protože to, co je tam připravováno a k čemu jsme se do jisté míry přihlásili jako Česká republika, protože musíme, jako členská země musíme, tak skutečně bude mít nepředvídatelné dopady na nás na všechny, bude ohrožena energetická bezpečnost, bude ohrožen dostatek energií v následných letech a z mého hlediska se energie stane pro občany tak drahým zbožím, že bude pro mnohé nedostupné, ten Green deal je nesmysl,“ myslí si Vitásková.

Dále Xaver demonstroval na dopisu z banky, který mu přišel, aby doložil příjmy, zda náhodou nefinancuje terorismus, mantru, že všichni jsou zločinci, ještě dřív, než se cokoliv stane. „Vy jste to zažila na vlastní kůži, než vás zprostili, osm let. Jak se s tím dá žít?“ ptal se moderátor. „Nedá se s tím žít. Nemáte plnohodnotný život. Mně se v tom období narodila vnoučata, tu radost z toho jsem si neužila. V den, kdy se narodila, tak dva dny na to jsem měla soud v Brně, kde se rozhodovalo o vině a trestu. Prostě já jsem si neužila toho narození těch dětí, neužila jsem si radost z toho, protože stále to bylo poznamenáno soudy, stále to bylo poznamenáno útoky v médiích, prostě je to opravdu těch nocí probdělých, ona to není legrace, a proto jsem založila institut, já nechci, aby se to stávalo běžnou praxí, aby se lidé takto likvidovali, protože ne každý to ustojí.

Já znám plno lidí, kteří zemřeli. Inženýr Chalupa, který byl zatažený do nějakých těchto výmyslů státních zástupců, tak ten zemřel, slušný člověk, v důchodovém věku, neznám slušnějšího odborníka, jak byl on a zemřel, utahali ho k smrti, takže těch lidí, kteří skutečně to nakonec nezvládnou, protože vás to dehonestuje, jestli jste celý život byl slušný, jestli jste nic nev

krapotkin ( 10. srpna 2020 13:23 )

V minulosti, komu se nechtělo pracovat, založil noviny. Pak to nestačilo, tak se zakládaly rádia, pak televize a teď jsou v módě politické strany. Není už dost těhle darmožroutů ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa