Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Olomoucký kraj: Krajské volby vyhrálo hnutí ANO

V Olomouckém kraji chce o post hejtmana zabojovat několik poslanců. Obhajovat bude poslanec Ladislav Okleštěk z ANO (uprostřed), vyzve ho například bývalý ministr zemědělství, předseda a poslanec lidovců Marian Jurečka (vlevo), nebo poslanec SPD, bývalý člen ODS nebo Úsvitu Radim Fiala.
V Olomouckém kraji chce o post hejtmana zabojovat několik poslanců. Obhajovat bude poslanec Ladislav Okleštěk z ANO (uprostřed), vyzve ho například bývalý ministr zemědělství, předseda a poslanec lidovců Marian Jurečka (vlevo), nebo poslanec SPD, bývalý člen ODS nebo Úsvitu Radim Fiala.  (Autor: Blesk - David Malík / Daniel Černovský /Pavel Ryšlink)
Autor: mah - 
3. října 2020
22:34

Krajské volby 2020 v Olomouckém kraji vyhrálo hnutí ANO. Druhé místo obsadila koalice Pirátů a STAN, která o přibližně procento přeskočila koalici KDU-ČSL, TOP 09 a Zelených.Čtvrté místo obsadila ODS. Pátou a nejmenší stranou v zastupitelstvu bude SPD.

Výsledky krajských voleb v Olomouckém kraji sledujte ZDE >>>

Hnutí ANO vedl do krajských voleb 2020 hejtman Ladislav Okleštěk. Ten se do funkce dostal zkraje roku 2017 poté, co byl jeho předchůdce a lídr z roku 2016 odvolán pro nezvládání hejtmanské funkce. ANO si pod jeho vedením ovšem ještě polepšilo a získalo lehce přes 27 procent hlasů, díky čemuž se zvýší i počet jeho zastupitelů z 16 na 18.

SPD do voleb v Olomouckém kraji již podruhé vedl poslanec Radim Fiala. A zatímco v roce 2016 se do zastupitelstva nedostal, v roce 2020 může slavit. SPD oslovila necelých 7,85 procent voličů a získala pět zastupitelů.

Array

Lidovci se v Olomouckém kraji rozhodli vydat se do krajských voleb cestou koalice. Kandidátka se jménem Spojenci – Koalice pro Olomoucký kraj spojila KDU-ČSL, TOP 09, Zelené a ProOlomouc. Do jejího čela se postavil jeden ze skokanů předchozích krajských voleb, předseda stranybývalý ministr zemědělství Marian Jurečka. Ten koalici dovedl k zisku 18,43 procent hlasů a 12 mandátů.

Do voleb do krajského zastupitelstva Olomouckého kraje chtěla v roce 2020 zasáhnout i hnutí Trikolóra. V jeho čele se objevila další tvář známá ze Sněmovny – poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková. Ta se ovšem do zastupitelstva Olomouckého kraje nepodívá. Strana založená Václavem Klausem mladším oslovila jen 4,30 procent voličů a do zastupitelstva se nedostala.

Sociální demokraté se před krajskými volbami 2020 v Olomouckém kraji spojili s hnutím Patrioti Olomouckého kraje. Do čela kandidátky se postavil lídr ČSSD z roku 2016 Jiří Zemánek. Koalice ovšem oslovila jen 4,82 procenta voličů a skončila mimo zastupitelstvo.

Pro společnou kandidátku se v Olomouckém kraji rozhodli i Starostové a nezávislí s Piráty. Pro Piráty přitom jde o jedinou koaliční kandidátku v krajských volbách 2020. Strany tím navazují na svou spolupráci z předloňských komunálních voleb v Olomouci. Do čela kandidátky se pak postavil Josef Suchánek (STAN). Z druhého místa mu kryla záda Pirátka Zdeňka Dvořáková Kocourková. Koalice oslovila 19,51 procenta voličů a získala tak 13 mandátů.

KSČM vedl do voleb Ludvík Šulda. Do zastupitelstva se ale nepodívá. Komunisté se zastavili tři desetiny procenta pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vznik mandátu.

Beze změn zůstalo první místo kandidátky u ODS. Ta stejně jako před čtyřmi lety vsadila na Dalibora Horáka, který stranu před čtyřmi lety dovedl k šestému místu ve volbách a následně dohodl koalici s ANO a ČSSD a obsadil pozici jednoho z náměstků hejtmana. V letošních volbách ODS dovedl na čtvrté místo ziskem 10,36 procenta a 7 mandátů.

Výsledky krajských voleb 2020 v Olomouckém kraji

Složení nového zastupitelstva Olomouckého kraje po krajských volbách 2020 Složení nového zastupitelstva Olomouckého kraje po krajských volbách 2020 | Blesk

Výsledky krajských voleb 2016: ČSSD přišla o hejtmana a komunisté v opozici

Hnutí ANO vyhrálo v roce 2016 krajské volby s velkým náskokem. Zisk 23,77 procent hlasů představoval zisk 16 mandátů v 55členném zastupitelstvu. K takřka desetiprocentnímu náskoku na druhou nejsilnější stranu vedl hnutí nestraník Oto Košta, který se po volbách stal hejtmanem. Už v únoru 2017 byl ovšem na návrh vedení hnutí ANO odvolán a nahradil ho současný hejtman Ladislav Okleštěk.

Výsledky krajských voleb 2016
ANO 23,77 %
ČSSD 13,88 %
KSČM 11,56 %
Koalice pro Olomoucký kraj (KDU-ČSL a Zelení) 11,39 %
Starostové ProOlomoucký kraj (STAN a ProOlomouc) 9,68 %
ODS 7,54 %
SPD a SPO 7,33 %

Druhé místo ve volbách obsadila ČSSD. Tu do voleb vedl Jiří Zemánek. Sociální demokraté získali 13,88 procent hlasů, takřka o deset méně, než vítězné hnutí ANO. V zastupitelstvu tak obsadili devět křesel. Pro stranu tento výsledek znamenal ztrátu pozice hejtmana.

Třetí nejsilnější stranou se stala KSČM. Tu do voleb vedl Alexander Černý. Strana získala 11,56 procenta hlasů a sedm zastupitelů. To pro stranu představovalo propad o 9 míst v zastupitelstvu a cestu do opozice.

Čtvrté místo připadlo Koalici pro Olomoucký kraj společně se starosty. Ta sdružovala KDU-ČSL a Zelené. Kandidátku vedl Ivo Slavotínek z KDU-ČSL. Zisk 11,39 procent hlasů pak koalici vynesl sedm míst v zastupitelstvu.

Páté místo získala koalice Starostové ProOlomoucký kraj. Ta spojila Starosty a nezávislé a hnutí ProOlomouc. Do čela kandidátky se postavil Radim Sršeň ze STAN. Koalice ve volbách oslovila 9,68 procent voličů, což jí vyneslo šest míst v zastupitelstvu.

Na šestém místě skončila ODS. Ta měla v čele kandidátky tehdejšího starostu města Uničov Dalibora Horáka. ODS oslovila 7,54 procent Voličů, což jí vyneslo pět míst v zastupitelstvu.

Poslední místo, mezi stranami, které v krajských volbách 2016 proklouzly do zastupitelstva Olomouckého kraje, obsadila koalice SPD a Strany práv občanů. Tu do voleb vedl poslanec a bývalý člen ODS a Úsvitu přímé demokracie Radim Fiala. Koalice ve volbách vybojovala 7,33 procenta hlasů, což stačilo na pět míst v zastupitelstvu.

Záhy po volbách pak vznikla koalice prvního hnutí ANO s druhou ČSSD a šestou ODS, která dohromady měla 30 hlasů. Hejtmanem se stal Oto Košta. Ten byl ovšem už v únoru následujícího roku odvolán na popud hnutí ANO. Nebylo totiž spokojené s jeho prací v pozici hejtmana. Mimo jiné mu vyčítalo i spolupráci s bývalým hejtmanem Jiřím Rozbořilem, který byl vyšetřován v korupční kauze. 27. února 2017 tak byl Košta odvolán a na jeho místo byl zvolen Ladislav Okleštěk, který kraj vede do současnosti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa