Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Komentář: Kdo porazí Babiše? Kalousek s knížetem už to nebudou a Piráti nechtějí do party

Autor: Petr Holec - 
14. července 2020
06:00

Možná to bude „okurka“ letošního léta. Nejdřív o víkendu ohlásil konec ve Sněmovně bývalý druhý šéf a zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek, načež ho rychle následoval i někdejší první předseda partaje Karel Schwarzenberg. Zatímco „kníže“ to zapíchl kvůli vysokému věku, reputačně toxický Kalousek tím prý chce odšpuntovat spojení opozice. Aby porazila premiéra Andreje Babiše. Otázka je, jestli na to vůbec má.

Kalouskův (ne)konec je pro současný bídný stav opozice příznačný. Zaprvé přichází pozdě, kdy je TOP 09 stěží volitelná, a zadruhé vlastně úplně nepřichází. Kalousek, jenž stále zůstává hlavní tváří strany, totiž řekl, že nebude kandidovat v příštích sněmovních volbách, aby mohl řídit „vítěznou“ integraci opozice. To je ovšem trik hodný odpoledního cirkusu pro děti: lucifer Kalousek chce zezadu spojovat strany, které předtím všechny naštval.

Ano, za čtvrtstoletí v politice má za sebou fakt úctyhodné skóre. Kvůli založení TOP 09 kdysi personálně vykradl lidovce, jimž předtím i šéfoval. Pak ve společné vládě ničil ODS, kterou chtěl na pravici nafoukaně nahradit, jenže místo toho zničil obě strany. A nic společného s TOP 09, svou někdejší politickou „matkou“, už nechce mít ani STAN: jeho šéf Vít Rakušan nyní říká, že s TOP 09 Babiše určitě neporazí. A není sám. Od TOP 09 radši dávají ruce pryč všechny opoziční partaje, protože prostě smrdí porážkou.

Video  Kalousek dostal na Národce pusu. Klause mladšího drsně vypískali, v náručí chránil dceru před davem.  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

A od nich pro změnu dávají ruce pryč Piráti, kteří stále cítí svůj velký moment. Průzkumy předvolebních preferencí z nich setrvale dělají druhou nejsilnější stranu, jejich opozice k opozici u jistých voličů očividně zabírá. Piráti proto opakují, že se s nikým nepotřebují spojovat, byť poslední dobou jednají se STAN. Jenže i Starostové ukazují bídu opozice. Před časem se přiopili úspěchem v místních volbách a začali si říkat „žádaná nevěsta“, jenže zatím zůstali na ocet. Ve Sněmovně jsou nyní nejmenší z pětiprocentních trpaslíků. 

Před posledními sněmovními volbami se jich lekli lidovci, v loňských eurovolbách pro změnu oznámili spojení se zelenými a teď současně jednají i s ODS. Spíš než žádanou nevěstou jsou holkou pro všechny. Opozice je roztříštěná a průzkumy volebních preferencí setrvale ukazují, že TOP 09, STAN i lidovci bojují o přežití, když okupují pětiprocentní předpeklí. Babiše samozřejmě může ohrozit jen nějaká jednotná síla, jenže současné (ne)sjednocování opozice připomíná spíš zoufalství plodící další zoufalství.

Což vede zpátky ke Kalouskovi. S výjimkou Pirátů za sebou mají ODS, STAN, TOP 09 a lidovci tolik vzájemného politického i personálního kanibalismu, že je jejich funkční integrace zhruba stejně nadějná jako funkční integrace účastníků reality show Big Brother. Zmíněné kvarteto partají se dnes vlastně může spoléhat hlavně na nenávist k Babišovi, který na některé jejich voliče působí jak rudý prapor na býka. Jenže podpora ANO se setrvale drží kolem třiceti procent hlasů.

V politice nikdy nic netrvá věčně, ostatně o život nyní bojují i nesmrtelní komunisti a ČSSD. Poslední sněmovní volby naznačily překreslení politické mapy, když se do Sněmovny dostalo rekordních devět stran. Pět z nich ovšem zůstalo pod desetiprocentní hranicí a nyní mají Sněmovnu jistou jen tři: ANO, Piráti a ODS. Žádné politické slepence u nás navíc nikdy neměly dlouhé trvání. I kdyby Babiše náhodou po volbách ohrozil nějaký slepenec, skutečný a taky „trvanlivý“ soupeř ANO případně vznikne až z jeho trosek.

denisz ( 29. července 2020 18:41 )

Zase zvítězí hnutí ANO a s Piráty nebude
chtít nikdo do koalice, neboť by nemoudře
moc riskovali.

mikes15 ( 24. července 2020 08:52 )

Máte pravdu, Babiš zvedl životní úroveň. A proč to neudělali za třicet let předchozí strany, no protože lhaly. A takové lidi vem čert!

strejda777 ( 14. července 2020 12:25 )

xiioma: A co z toho plyne, že nemluví plynně?

strejda777 ( 14. července 2020 12:22 )

No jasně! Si myslí, že to zvládne a celou opozici "zachrání", čimž si "vyslouží" důležitější pozici. To on potřebuje k životu!

kostas ( 14. července 2020 10:53 )

kořala by ho jistě prodal za 2,5 milionu každému za to se ,tenkrát neprivatizovala ani poslední putika

Zobrazit celou diskusi