Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jihomoravský kraj: Volby vyhrálo hnutí ANO

Za ANO bude v krajských volbách 2020 v Jihomoravském kraji obhajovat pozici hejtmana Bohumil Šimek
Za ANO bude v krajských volbách 2020 v Jihomoravském kraji obhajovat pozici hejtmana Bohumil Šimek  (Autor: Blesk.cz - David Malík)
Autor: mah - 
3. října 2020
22:22

V Jihomoravském kraji vyhrálo krajské volby 2020 hnutí ANO. Druhé místo obsadili lidovci. Třetí skončili Piráti, kteří o procento porazili společnou kandidátku ODS a Svobodných. Na pátém místě skončili Starostové a nezávislí. Šestou příčku obsadila koalice TOP 09, Zelených a LES. Předposlední skončila SPD a poslední stranou, která se dostala do zastupitelstva se stala ČSSD.

Výsledky voleb v Jihomoravském kraji najdete ZDE >>>

Hnutí ANO původně chtělo, aby jeho kandidátku pro krajské volby 2020 vedl bývalý primátor Brna Petr Vokřál. Bývalý místopředseda hnutí ovšem hnutí ANO opustil v červnu. Na vině byly spory v brněnské organizaci, kde chtěl zrušit některé místní buňky kvůli jejich možnému napojení na různé kauzy. Krajskou kandidátku tak znovu vedl Bohumil Šimek. Hnutí pod jeho vedením volby znovu vyhrálo a stejně jako před čtyřmi lety získalo 15 zastupitelů. 

Array

Piráti šli na rozdíl od roku 2016 do voleb samostatně. Jejich kandidátku vedl předseda Místního sdružení Znojemsko Lukáš Dubec. Ten mohl slavit volební úspěch. Hlas jeho straně dalo necelých 14 procent voličů, což představuje 10 křesel pro Piráty v zastupitelstvu Jihomoravského kraje.

Lídrem STAN se v Jihomoravském kraji stal předseda Svazu měst a obcí a starosta Kyjova František Lukl. Ten hnutí dovedl k zisku přes 10 procent hlasů a sedmi mandátů v zastupitelstvu.

Samostatně šla do voleb i SPD, kterou stejně jako před čtyřmi lety vedl poslanec hnutí Jan Hrnčíř. Ten narozdíl od roku 2016 může slavit. SPD totiž dalo svůj hlas 6,26 procent voličů, což hnutí přineslo čtyři místa zastupitelů.

ODS se pro krajské volby 2020 rozhodla v Jihomoravském kraji spojit se Svobodnými. Na společné kandidátce pak byli i zástupci Starostů a osobností pro Moravu, kteří v minulých volbách kandidovali společně se STAN. Do čela kandidátky se postavil ředitel výzkumného centra CEITEC Jiří Nantll. Kandidátka oslovila necelých 13 procent voličů, díky čemuž bude mít v zastupitelstvu 9 představitelů.

Cestou široké koalice se rozhodla jít TOP 09. Kandidátka se jménem Spolu pro Moravu sdružila kromě zástupců parlamentní strany ještě Zelené, Moravské zemské hutí, Idealisty.cz a Liberálně ekologickou stranu. V čele koalice stanul starosta Židlochovic Jan Vitula z TOP 09. Koalice oslovila necelých sedm procent voličů a získala díky tomu 5 míst v zastupitelstvu.

KSČM šla do voleb s novým lídrem. Na konci února si strana do čela kandidátky vybrala předsedu kontrolního výboru Jihomoravského kraje Stanislava Navrkala. Ten se ovšem s místem v zastupitelstvu rozloučit. Komunisté zůstali o více než půl procenta vzdáleni pětiprocentní hranici nutné pro vstup do zastupitelstva.

ČSSD rovněž sázela na nového lídra lídrem. Michal Hašek v současnosti působí jako stranický volební manažer a o jeho bývalé místo v čele kandidátky převzal náměstek hejtmana Marek Šlapal. Strana ovšem v roce 2020 oslovila jen 5,67 procenta Jihomoravanů a získala pouhé čtyři mandáty.

A nového lídra si do voleb vybrali i lidovci. Zatímco v roce 2016 se do čela postavil krajský předseda KDU-ČSL Roman Celý, letos dostal v krajských volbách šanci Jan Grolich, starosta Velatic na Brněnsku. Ten s lidovci prakticky zopakoval výsledek z roku 2016 a i nadále tak budou mít 11 zastupitelů.

Výsledky krajských voleb 2020 v Jihomoravském kraji

Složení nového zastupitelstva Jihomoravského kraje po krajských volbách 2020 Složení nového zastupitelstva Jihomoravského kraje po krajských volbách 2020 | Blesk

Výsledky voleb 2016: Pád ČSSD po volebním výprasku

V krajských volbách 2016 získalo nejvíce hlasů hnutí ANO. Oslovilo 20,84 procenta voličů a stalo se tak s 15 představiteli v 65 členném zastupitelstvu nejsilnější stranou v kraji. V čele kandidátky tehdy stál stejně jako letos Bohumil Šimek.

Výsledky krajských voleb v Jihomoravském kraji 2016
ANO 20,84 %
KDU-ČSL 15,94 %
ČSSD 15,49 %
KSČM 9,69 %
ODS 8,07 %
TOP 09 (s podporou starostů a Žít Brno) 6,67 %
Starostové pro Jižní Moravu (STAN, Starostové a osobnosti pro Moravu 6,21 %
SPD aSPOO 5,66 %
Zelení a Piráti 5,11 %

Na druhém místě skončila KDU-ČSL. Tu do voleb Vedl Roman Celý a lidovci pod jeho vedením získali 15,94 procenta hlasů a 11 křesel. Lidovci si tak pohoršili o tři zastupitele oproti předchozímu volebnímu období.

Třetí místo připadlo ČSSD, kterou v roce 2016 vedl do voleb současný volební manažer sociálních demokratů Michal Hašek. Jeho strana se ovšem stala největším poraženým tehdejších voleb. Zisk 15,49 procenta hlasů sice znamenal stejný počet zastupitelů, jako získali druzí lidovci, oproti předchozímu období představovalo ovšem 11 křesel zastupitelský klub menší o 12 členů. Pro Michala Haška to zároveň znamenalo po osmi letech ztrátu hejtmanského křesla.

Čtvrté místo obsadila KSČM. Tu do voleb vedl Ivo Pojezdný. Komunisté získali 9,69 procenta hlasů, což jim vyneslo sedm zastupitelů, tedy o devět méně než v předchozím období.

Pátí na pásce byli Občanští demokraté se ziskem 8,07 procent a 6 míst v zastupitelstvu. Do voleb je vedl Jiří Crha.

Šesté místo připadlo TOP 09 s podporou starostů a hnutí Žít Brno. Kandidátka, kterou vedl Jan Vitula z TOP 09 si vybojovala přízeň 6,67 procent voličů. To stačilo na zisk čtyř mandátů.

Stejný počet mandátů si vysloužila i koalice Starostové pro Jižní Moravu. Kandidátka sdružovala hnutí STAN a Starosty a osobnosti pro Moravu. Pod vedením nestraníka Martina Malečka, nominovaného hnutím STAN, získala kandidátka 6,21 procent hlasů a obsadila tak sedmé místo.

A čtyři zastupitele získala před čtyřmi lety i koalice SPD a Strany Práv Občanů. Tu vedl Jan Hrnčíř z SPD a zisk čtyř křesel a osmého místa ve volbách stačilo 5,66 procent hlasů.

Jako poslední do zastupitelstva proklouzla společná kandidátka Zelených a Pirátů. Tu vedl Jiří Hlavenka, nestraník nominovaný Zelenými. Koalice si vybojovala přízeň 5,11 procent voličů, což jí vyneslo 3 místa v zastupitelstvu.

weberon ( 3. října 2020 18:10 )

Proč by měli jít do fabrik? Mají jiný životní program. Vy snad chcete jít na jejich místo? Máte na to vzdělání?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa