Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Stát Čechům v karanténě omezí volební právo. Opozice tlačí na hlasování poštou

Autor: sab - 
20. července 2020
11:01

Ti, kteří budou muset být kvůli podezření z nákazy koronavirem v karanténě, zřejmě přijdou o volební právo. Volby do krajských zastupitelstev a Senátu se mají uskutečnit první říjnový víkend a jejich odklad by byl ve hře, jenom pokud by byly počty nakažených vyšší než na jaře, což však nyní jsou. Právo volit je zakotvené v Ústavě ČR. Bude to tak vůbec poprvé od revoluce, kdy o toto právo část obyvatel přijde, upozornil iDnes.

„Právo volit má každý občan České republiky, který dosáhl věku 18 let,“ říká jasně česká Ústava v Článku 18. Hned Článek 20 však doplňuje: „Další podmínky výkonu volebního práva, organizaci voleb a rozsah soudního přezkumu stanoví zákon.“ 

A právě to zřejmě způsobí, že někteří Češi nebudou moci na podzim k volbám. Má se volit třetina nových senátorů a zárověň i zastupitelstva krajů. „Když krajská hygienická stanice nařídí karanténu, tak je to podle volebního zákona překážka výkonu volebního práva. V takovém případě člověk nevolí a ani za ním nejede přenosná urna,“ vysvětlil pro iDnes náměstek ministra vnitra Petr Mlsna.

V plánu je jít k urnám 2. a 3. října 2020 a pak o týden později na druhé kolo volby senátorů. Právě na podzim ale podle předpokladů přijde druhá vlna koronavirové epidemie, v souvislosti s tím se mluví například o možném obnovení povinnosti nosit roušky.

Přenosná urna do karantény nesmí

Omezit volební právo ale podle náměstka Mlsny je v souladu s ústavou. „Jsou výjimky, kdy nemůžete vykonávat aktivní volební právo ze zákona, je to třeba nařízená karanténa nebo třeba tuberkulóza. To pak člověk nepojede tramvají do okrskové volební místnosti odvolit. Je to naprosto standardní,“ obhajuje.

Jeho slova nevyvrací ani právníci. „Pokud se nacházíte v karanténě, jedná se o překážku výkonu práva volit. Nesmíte se dostavit do volební místnosti ani nemůžete hlasovat do přenosné volební schránky,“ uvádí na webu advokátní kancelář Frank Bold, která se právu a politice věnuje.

Politici chtějí „odklepnout“ korespondenční volby

Jak uvedl třeba poslanec a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, zamezit lidem volit je prý chyba. „Volební právo je zásadní. Odebrat ho bez soudu je nemožné. Namyšlenost byrokratů nesnesitelně vzrostla,“ kritizuje.

Nejen TOP 09, ale například i Piráti zároveň apelují na rychlé schválení korespondenční volby. Po té se v Česku ostatně volá už několik let. K této možnosti se přiklání i zástupce vládního hnutí ANO. „Nejprve bych hledal řešení, jak umožnit lidem v karanténě hlasovat,“ říká místopředseda poslaneckého klubu hnutí ANO Roman Kubíček.

Video  „Babiš se zavčasu stáhnul, opozice byla lenivá. Vláda se vrací k italskému manželství,“ míní Kubáček.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Omezení volebního práva se nelíbí občanským demokratům, zástupcům hnutí Trikolora ani lidovcům. Proti jsou i komunisté. „Ministerstvo vnitra musí udělat taková opatření, aby všem, kteří chtějí volit, to bylo umožněno,“ vyjádřil se předseda KSČM Vojtěch Filip.

Právě korespondenční volbu pro nemocné umožnili v Jižní Koreji. Ti, kteří měli jen mírné příznaky, mohli v přesně daném čase do speciálních volebních místností. Nesměli tam však dojet veřejnou dopravou. V Srbsku volby kvůli koronaviru odkládali z 26. dubna na 21. června.

Odložení voleb se zatím neplánuje

„Nelze uměle prodlužovat mandát politiků,“ řekl poslanec Mikuláš Peksa (Piráti). Postavil se tak proti možnosti volby odložit. 

Náměstek ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) Petr Mlsna, který na rezortu vede právě oblast legislativy, státní správy a územní samosprávy tvrdí, že odklad voleb není ve hře. „Situace by musela být podstatně horší než ta, která panovala v době nouzového stavu. Teď nejsou žádné důvody, abychom o této variantě odložit volby, to se navíc musí stát zákonem, uvažovali,“ vysvětlil náměstek Mlsna.

Aktuálně je v Česku nemocných víc než 4800 lidí. Nejvíc nakažených bylo dosud v Česku 11. dubna 2020, to jich bylo 4737. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) však opakovaně argumentuje tím, že se nyní více testuje k lokálních ohniscích, což nárůst v počtech nakažených logicky způsobuje.

K volbám klidně i s rouškou

Co se nadcházejících voleb týče, stihlo se schválit to, že lidé budou moci do volebních místností s rouškou, pokud budou zrovna v dané oblasti nařízené. Stejně tak je možné, že ve volebních místnostech bude nařízená dezinfekce rukou. Ve hře by mohlo být i zavedení vyhrazených časů pro ohrožené skupiny.

„Nechali jsme schválit směrnici, která v případě identifikace lokálního ohniska v některém regionu umožní přijmout opatření ke zmírnění rizika nákazy,“ upřesnil Mlsna a dodal: „S hlavní hygieničkou budeme v první polovině září společně vyhodnocovat situaci. Směrnice umožňuje aktivovat různé druhy opatření.“ Mezi těmi je například i to, že by ve volební místnosti mohl být vždy jen jeden volič.

Dezinfekci a roušky u voleb měli lidé v Srbsku, ochranu úst a nosu si mohli sundat jen krátce, když bylo potřeba ověřit jejich totožnost.

Rezort vnitra také počítá s tím, že hygienická opatření u voleb by mohla přijít na 24 milionů korun. To zejména kvůli nákupu dezinfekce. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) odhaduje, že krajské a senátní volby letos mají přijít na 450 milionů korun, což je o polovinu víc než v roce 2016, kdy se v tomto tandemu konaly naposledy, řekla to v ČT.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zdravymozek ( 20. července 2020 12:57 )

Tak,tak a prý koronavir,hahaha!!!

zdravymozek ( 20. července 2020 12:55 )

Už se zabedněncům otevírají oči??? To je demokracie,že !!! Zlatá totalita !!!

brano34 ( 20. července 2020 12:35 )

Předvolební epidemie propuká na plné obrátky a to se blíží teprve krajské volby.
Za rok před parlamentními volbami to bude promyšlené pandemické šílenství

trintin ( 20. července 2020 12:29 )

chtějí „odklepnout“ korespondenční volby.?? Mají seznamy stabilních nevoličů, jejich jménem si mohou posílat hlasy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa