Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Mladík (21) vyrazil na párty bez roušky. Nakazil celou rodinu, táta bojuje o život

Autor: Darina Jíchová - 
18. července 2020
13:45

John Place (42) z floridského města Plantation bojuje v nemocnici o život, nakazil se od syna koronavirem, který způsobuje nemoc covid-19. Syn (21) virus přinesl domů poté, co si bez roušky vyrazil ven s přáteli, nedbal na rady rodičů, kteří ho prosili, aby buď nikam nechodil, nebo si alespoň vzal roušku. U muže má nemoc těžký průběh, protože Floriďan trpí nadváhou a cukrovkou, jeho příběh přinesl list Daily Mail.

Placeova manželka Michelle Zymetová vypověděla, jak svého nevlastního syna žádala, aby použil ochrannou roušku, mladík se ale evidentně radou neřídil a nakonec nakazil celou rodinu. Place je nyní na jednotce intenzivní péče v nemocnici Westside Regional Medical Center, už přes 2 týdny je připojený na ventilátor.

John Place bojuje s koronavirem, nakazil se od syna. Na snímku s manželkou Michelle Zymetovou. John Place bojuje s koronavirem, nakazil se od syna. Na snímku s manželkou Michelle Zymetovou. | Facebook Michelle Zymetové

„Říkal mi: Neboj se, mami.“

Rodina se nakazila na konci června, nejhůř je na tom ale právě Place, po čtyři dny nemohl srazit vysokou horečku, trápily ho „nekonečné“ záchvaty kašle, proto se rozhodli ho převézt do nemocnice. Ostatní členové rodiny, přestože se u nich koronavirus potvrdil, se z nemoci snadno zotavili.

„Prosila jsem ho, ať za přáteli nechodí, ať nosí roušku. Ujišťoval mě, říkal mi: ,Neboj se, mami, dělám všechno, jak mám, tak v klidu.' Však znáte děti, a já mu věřila,“ sdělila Zymetová stanici 7 News Miami. Jméno nevlastního syna neuvedla, zdůraznila, že mladíka skutečně nabádala, aby dodržoval opatření, protože jeho otec kvůli nadváze a cukrovce patří do rizikové skupiny.

Syn si myslel, že se nachladil

Mladík ale na konci června vyrazil se skupinkou přátel na večeři a do baru, při jídle a pití si odložil roušku. O několik dní později na sobě začal pociťovat příznaky nachlazení, proto kontaktoval své přátele. Jedna kamarádka z nich mu řekla, že má pozitivní testy na koronavirus. V té době ale už symptomy nákazy vykazovala celá mladíkova rodina.

„Stačí jednou polevit v ostražitosti a nakazíte se. Pak přijdete domů a nakazíte všechny,“ doplnila Zymetová. Případ potvrzuje obavy epidemiologů, kteří už několikrát upozornili, že v současné době jsou to především mladí lidé, kdo šíří koronavirus. „Neposlouchají, i kdyby uposlechli, podlehnou tlaku vrstevníků, kteří se radami neřídí. Možná si myslí, že oni nejsou nemocní, že jim nic nehrozí. Neuvědomují si, že mohou být asymptomatičtí přenašeči viru,“ prohlásila Zymetová.

Mladík, který odmítá mluvit s tiskem, svým rodičům řekl, že si myslel, že má „prostě rýmu“, že se nachladil a léčil se volně prodejnými léky. Ani když mu kamarádka řekla, že se nakazila, si nemyslel, že je také infikovaný. Postupně ale onemocněli i jeho mladší čtrnáctiletý bratr, který má rovněž nadváhu, a jeho šestiletá sestra. Oba kašlali a byli letargičtí.

Onemocněla celá rodina

Zymetovou bolely klouby, měla horečku a zimnici, ona a děti se začaly zotavovat. Stav jejího muže se však neustále zhoršoval. Během karantény Place nemohl pracovat, provozuje fotobuňky, které pronajímá na různé oslavy. Z tohoto důvodu přátelé rodiny založili na webu GoFundMe sbírku, aby jim pomohli s účty za jeho léčbu.

Žena a její rodina zůstává v karanténě, její nevlastní syn jí pomáhá starat se o dva mladší sourozence, zatímco Zymetová pracuje a komunikuje s nemocnicí. „Jako rodinu nás to stmelilo. Nakazit jsme se mohli kdekoliv, byla to nešťastná náhoda, že to syn přenesl domů,“ doplnila Zymetová.

Varování pro ostatní

Zymetová se tisku svěřila, že ji někteří označují za „příšernou matku“ a „zlou čarodějnici“, protože „viní svého nevlastního syna ze stavu jeho otce“. Američanka vysvětlila, že příběh rodiny zveřejnila proto, aby se to jinde už neopakovalo. I úřady oznámily, že epicentrem koronaviru jsou sešlosti mladých lidí, kteří pak následně virus šíří dál.

„Oslavují konec školního roku,“ vysvětlil starosta okresu Miami-Dade Carlos Gimenez. „Někteří demonstrují a někteří se prostě scházejí na párty u známých nebo v barech, přestože tím porušují zavedená opatření,“ dodal Gimenez. „Nejdřív nakazí jeden druhého a pak to donesou domů, infikují rodiče a prarodiče. To je to, čeho jsme se obávali. Teď vidíme výsledky, nemocnice jsou zase plné starších lidí s koronavirem,“ prohlásil starosta.

Koronavirus v USA

Florida patří mezi nejlidnatější státy USA, situace je zde kritická. Denně přibývají tisíce nových případů, počet nakažených tu tento týden přesáhl hranici 300 tisíc. K pátku 17. července je zde více než 316 tisíc pacientů, přes 4 tisíce osob nemoci podlehlo. V USA je podle aktuálních údajů 3,5 milionu nakažených a 138 tisíc obětí.

MAMKA2316 ( 18. července 2020 14:51 )

PROČ BY ZA TO MOHL TRUMP ???? KAŽDÝ STÁT V USA SI DĚLÁ SVOJI POLITIKU !!!!TAK KDO ASI ZA TO MŮŽE TEN POMATENEC CO PIŠE ŽE TRUMP

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa