Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno 21°C

Přehled opatření v Česku: V metru dál s rouškami, na Kutnohorsku nově opět bez nich

  • Autor: ČTK - 
    17. 7. 2020
    13:25

    Na Kutnohorsku už nebude nutné nosit roušky ve vnitřních veřejných prostorech a zrušena jsou i další mimořádná opatření vyhlášená kvůli zvýšenému výskytu koronaviru. Nošení roušek je nadále nutné ve zdravotnických zařízeních a zařízeních sociálních služeb. V platnosti zůstává také zákaz návštěv v nemocnicích a domovech pro seniory. Jaká jsou aktuálně platná opatření v dalších místech v Česku? Podívejte se na přehled.

  • 1.Kutnohorsko

    Poté, co se začátkem července objevilo nové ohnisko v Církvici, zavedli hygienici mimořádná opatření nejprve v této obci a dále Červených Janovicích, Křeseticích a Úmoníně.

    Od 11. července pak museli lidé v těchto prostorách nosit roušky v celém okrese Kutná Hora, navíc byly omezeny hromadné akce a zakázány návštěvy ve všech zdravotnických zařízeních a domovech pro seniory.

    Dnes krizový štáb rozhodl, že roušky už na Kutnohorsku nebudou povinné, dál ale platí zákaz návštěv v nemocnicích a domovech sociální péče.

    Video  Boj s koronavirem v Kutné Hoře: Jak mladí i senioři přijali nová opatření ve městě?  - Blesk - Sabina Dračková, Jan Jedlička
    Video se připravuje ...

  • 2.Kynice na Havlíčkobrodsku

    Celá obec asi s 90 obyvateli byla od 16. března do 1. dubna v karanténě. Ve vsi bylo v té době osm případů potvrzené nemoci covid-19. Od konce plošného uzavření byly v karanténě jen jednotlivé domácnosti s nemocnými.

    Video  Do Chorvatska autem, do Egypta raději vůbec. Epidemiolog Maďar zmínil i podzim s rouškami  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 3.Litovelsko a Uničovsko

    Kvůli rychle se šířící nákaze byl od 16. do 30. března uzavřen region Litovle, Uničova, Červenky a přilehlých obcí na Olomoucku, kde žije 24.000 lidí. Podle údajů před ukončením plošné karantény měla Litovel 79 potvrzených případů nákazy koronavirem a Uničov 37. Začátkem června se nové ohnisko objevilo v domově pro seniory v Litovli.

    Testování v Litovli na Olomoucku (24. 4. ) Testování v Litovli na Olomoucku (24. 4. ) | ČTK/Peřina Luděk

  • 4.Praha

    Plošné ukončení povinnosti nosit roušky ve veřejné dopravě a vnitřních prostorách, které začalo platit 1. července, se nevztahuje na pražské metro, kde si tak pasažéři stále musejí zakrývat nos a ústa. V Praze jsou roušky povinné i při hromadných akcích pro více než sto lidí ve vnitřních prostorách, pokud jsou od sebe účastníci blíže než 1,5 metru.

    Roušky budou jsou povinné i nadále Roušky budou jsou povinné i nadále | Foto Blesk - Tonda Tran

  • 5.Jihlavsko

    V okrese se ohnisko nejprve objevilo ve Větrném Jeníkově, kde jsou od 8. července povinné roušky všude mimo bydliště, omezeno je také sdružování lidí v obchodech či restauracích.

    Od pondělí 13. července jihlavský magistrát zavedl povinné nošení roušek při vstupu do jeho budov, od úterka jsou povinné v celém okrese v MHD, u kadeřníka či kosmetičky, ve velkých obchodech a nákupních centrech na Jihlavsku, ve všech zdravotnických zařízeních. Zakrývání nosu a úst je na Jihlavsku povinné také při vnitřních i venkovních kulturních akcích.

    Kvůli přibývajícím případům koronaviru se na Jihlavsku vrátila povinnost nošení roušek (13. 7. 2020) Kvůli přibývajícím případům koronaviru se na Jihlavsku vrátila povinnost nošení roušek (13. 7. 2020) | Blesk:Jiří Čada

  • 6.Moravskoslezský kraj

    Už koncem června se na Karvinsku kvůli šíření koronaviru v OKD znovu zavedla povinnost nošení roušek mimo bydliště. Omezení se dotkla i provozu restaurací nebo hromadných akcí. Ode dneška se zavádějí přísnější opatření v celém kraji. Roušky tak jsou povinné v hromadné dopravě a vnitřních prostorách. Návštěvy v nemocnicích a domovech pro seniory budou možné jen s respirátorem. Různých akcí se bude moci účastnit nejvýš sto lidí. Bary a restaurace zůstanou od 23:00 do 08:00 zavřené. Přeshraniční pracovníci budou muset jednou za dva týdny předkládat negativní PCR test.

    Hasiči Moravskoslezského kraje dekontaminují kvůli koronaviru Důl ČSM-sever pomocí zvučných generátorů. Hasiči Moravskoslezského kraje dekontaminují kvůli koronaviru Důl ČSM-sever pomocí zvučných generátorů. | HZS Moravskoslezského kraje

     

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa