Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Češi si vozí koronavirus z dovolené. Žádné překvapení, říká Maďar a přidal varování

Autor: Nikola Forejtová, ČTK - 
17. července 2020
05:30

Dovolenkáře mohly vyděsit nové statistiky ministerstva zdravotnictví, že si Češi ze svých cest do zahraničí přiváží covid-19. Podle epidemiologa Rastislava Maďara ale není důvod ke strachu. Současná čísla počítají s tím, že se především ve Slovensku a v Chorvatsku nakazilo až 19 Čechů, to jsou ale stále čísla, které experti předpokládali, jak upozorňuje pro Blesk Zprávy Maďar. Přidal ale varování. Člověk by neměl polevit v ochranných opatřeních, nakazit se totiž může i doma. 

Vládní semafor se nadále zelená, ale virus nespí. To se prokázalo i na počtech Čechů, kteří si ze zahraničí přivezli onemocnění covid-19, které způsobuje nový koronavirus. Podle statistik z ministerstva zdravotnictví se 19 lidí nakazilo během svých cest do Slovenska, Chorvatska, ale i do USA. 

Experti ale dovolenkáře uklidňují. „Stávající nákazy ze zahraničí jsou svým počtem v rámci našeho očekávání,“ reaguje pro Blesk Zprávy epidemiolog Rastislav Maďar. Podobně reagoval na statistiky i ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Ten se vyjádřil mnohem expresivněji, čísla označil za zanedbatelná. 

Nakažení dovolenkáři nepřekvapili ani ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). K panice ale podle něj není důvod. „Je pravdou, že se lidé na dovolených v zahraničí, zejména v turistických destinacích, potkávají s občany z celé Evropy, a tak zde určité riziko nákazy existuje. V rámci ČR je ve většině regionů situace epidemiologicky klidná a nákaza zůstává v jen několika málo ohniscích,“ řekl ministr Blesk Zprávám.

Maďar: Udržujte si odstup 

V současnosti je cestovatelská mapa vytvořená vládou téměř zelená. Zelená barva značí, že sem mohou Češi cestovat bez omezení a po návratu prozatím není povinnost předkládat negativní test na covid-19. Patří k nim například Irsko, Dánsko, Belgie a právě i Chorvatsko, odkud se také vrátila část nakažených a kam chce zamířit i Rastislav Maďar na dovolenou. 

I přesto, že se prozatím experti nad počtem nakažených Čechů nepozastavují, situaci bedlivě sledují. „Pokud by se tento trend zásadně zvyšoval, mohla by z toho hrozit i tolik diskutovaná druhá vlna na našem území. Když si ale člověk umí pohlídat odstup od jiných lidí a v místech, kde to nejde, použije ochranu dýchacích cest, sníží pravděpodobnost své nákazy v jakémkoliv území na minimum,“ podotkl pro Blesk Zprávy s poznámkou, že nyní se situace nevyvíjí pozitivně v Bulharsku a Rumunsku.

Video  Maďar: Cestování je bezpečné. Můžou vás ale „vytrasovat“ i zpětně  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Maďar nicméně upozorňuje, že cestování je bezpečné, i když stále rizikové. V pořadu Epicentrum Blesk Zpráv zmínil, že především v letecké dopravě je riziko nákazy vyšší. „Může se stát, že dvě řady před vámi sedí nakažený a zpětně vás pak vytrasují,“ řekl virolog a epidemiolog, který nyní řídí uvolňování opatření. 

Blesk Zprávy se snažili zkontaktovat i ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). Jeho resort se k současné situaci vyjádřil zatím tak, že budou zveřejňovat statistiky každý týden. Mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová cestovatele také uklidňuje. „To, že je v některé oblasti zvýšený výskyt, samo o sobě neznamená, že se v dané lokalitě člověk nakazí. Existuje tam pouze vyšší riziko, že přijde do kontaktu s někým, kdo je nemocný,“ uvedla. 

V podobném duchu mluví i Maďar a apeluje tak znovu na lidi, aby se hlídali. „Když bude člověk uvedené zásady dodržovat, nemusí se obávat skoro nikde. A naopak, pokud se chránit nebude, může se klidně stále nakazit i v naší zemi,“ dodává.

Papež: Jde i o inkubační dobu 

Premiér Andrej Babiš (ANO) pro Blesk Zprávy nedávno uvedl, že je zapotřebí, aby i sami cestovatelé sledovali situaci v jednotlivých zemích a podle toho i uzpůsobovali své cesty. „V některých zemích může být situace celkově klidná, ovšem mohou existovat ohniska nákazy například v hlavním městě.“ Předseda vlády vyzval cestovatele ke sledování webů ministerstev zahraničí a zdravotnictví.

Místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež v rozsáhlém rozhovoru pro Blesk Zprávy podotkl, že je důležité také počítat s inkubační dobrou. „Nikdo neřekl, jak dlouho ti lidé byli na dovolené, v které zemi byl na dovolené, v jakém stádiu tu nemoc tzv. přivezli. Koronavirus má nějakou inkubační dobu. Můžete se nakazit v Čechách, odjet na dovolenou - a pak se ukáže koronavir, protože má inkubační dobu delší, než může být vaše dovolená.“

Podobně nyní mluví i samotné ministerstvo a ve statistkách je tak opatrnější. „Inkubační doba onemocnění covid-19 se pohybuje v rozmezí dva až 14 dní, průměrně pět a šest dní, ale setkáváme se i s případy, kdy se první příznaky objevily až na konci inkubační doby. Z tohoto důvodu nelze s jistotou určit místo a čas nákazy, zejména v situaci, kdy neznáme zdroj, tedy nevíme, zda-li byla osoba v kontaktu s potvrzeným případem,“ okomentovalo v úterý statistiky ministerstvo zdravotnictví.

sronin1 ( 18. července 2020 06:49 )

nemusí být každý článek nebo informace pravdivá, stačí jednotlivé střípky ...

situace kolem WW2 je pěkně popsaná třeba zde: http­s://in­wo.web­node­.cz/new­s/hi­tlera-najali-k-rozpoutani-ww2-iluminatsti-bankeri/

sronin1 ( 18. července 2020 06:49 )

nemusí být každý článek nebo informace pravdivá, stačí jednotlivé střípky ...

situace kolem WW2 je pěkně popsaná třeba zde: http­s://in­wo.web­node­.cz/new­s/hi­tlera-najali-k-rozpoutani-ww2-iluminatsti-bankeri/

sronin1 ( 18. července 2020 06:46 )

WHO má u mě stejnou důvěru jako předpověď počasí od Honsové ...

sronin1 ( 17. července 2020 07:53 )

WW3 v plném proudu, tentokrát proti celému lidstvu současně, ale stále s těmi samými v pozadí ....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa