Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nakažených českých turistů je už devět, nejvíc ze Slovenska. Odkud přijeli další?

Autor: ČTK - 
13. července 2020
16:05

V červenci se Češi dosud nakazili koronavirem v šesti zemích. V centrální databázi infekčních nemocí je od 1. do 11. července evidováno devět takových případů, z toho tři lidé byli na Slovensku, dva ve Švédsku a po jednom v Chorvatsku, Británii, Maďarsku a Srbsku. Radiožurnálu to v pondělí řekl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Čísla označil za zanedbatelná, v budoucnu se nicméně podle něj objeví ohniska, která vzniknou po návratu lidí ze zahraničí.

„V centrálním informačním systému infekčních nemocí, kde by za tuto dobu mělo být všechno, je to v Chorvatsku jeden. Potom Velká Británie jeden, Maďarsko jeden, Srbsko jeden, Slovensko tři, Švédsko dva. To je celé,“ uvedl Dušek.

Video  Epicentrum s Rastislavem Maďarem  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) o víkendu uvedl, že už jsou první případy nákazy u lidí, kteří se vrátili z letní dovolené. „Ale jde skutečně zatím o jednotky, nikoli o desítky případů,“ řekl serveru Seznam Zprávy s tím, že dva lidé si nákazu přivezli z Chorvatska. Za rizikové země označil ministr ještě Bulharsko a Řecko. Lidé by při cestách do těchto oblíbených přímořských států měli podle něj počítat s tímto rizikem a preventivně se chránit.

Po návštěvě Srbska a Černé Hory karanténa

V Chorvatsku a Bulharsku v posledních dnech přibývá nakažených a Česko tamní situaci sleduje, nadále je považuje za země s nízkým stupněm rizika. V kategorii s vysokým rizikem nákazy zůstává z členských zemí EU dál jen Švédsko. Po návratu z Černé Hory a Srbska musí Češi od pondělí absolvovat test na covid-19, nebo nastoupit do dvoutýdenní karantény.

Od března, kdy se nemoc covid-19 začala v Česku šířit, hygienici potvrdili 13 174 případů nákazy. Aktuálně nemocných je 4575 lidí, většina nových případů je v lokálních ohniscích na Karvinsku, Jihlavsku či Kutnohorsku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

BoziMilda ( 14. července 2020 17:01 )

Tohle už ale fakt Slováci přehnali. Nejdřív nám poslali Husáka, pak Babiše a teď koronavirus. Tolik jsme jim toho snad zas neudělali, Maďaři se k nim chovali hůř.

vvogh.t ( 14. července 2020 05:57 )

Kvůli pos raným číňanům,

vvogh.t ( 14. července 2020 05:55 )

Pan Klaus měl tehdá prodat čoboly Turkovi. I s tím uplakánkem Mečiárem.

sekebo ( 14. července 2020 04:23 )

Já si myslím, že ti letní výletníci ty zimní "lyžaře" z Itálie brzy doženou, pozavíráme hospody, neotevřeme školy, nasadíme všude roušky, na home office necháme ty ne úplně potřebné a dál bude o čem psát.

horaIysa ( 13. července 2020 18:15 )

To není z mojí hlavy, to jsem napastoval

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa