Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Domovy důchodců mají roušky díky dobrovolníkům: Dodali je i do nemocnice, jejíž sestra zemřela

Autor: chal - 
2. dubna 2020
17:42

Miliony kusů ochranných pomůcek nakoupených státem v Číně už proudí do Česka. Je to ale pořád málo. Běžní lidé se k přídělům nemají šanci dostat, kritická situace bohužel nadále panuje i v některých institucích. Ty jsou tak závislé buď na svépomoci, nebo štědrosti dobrovolníků. Dobrých duší je naštěstí celá řada. Vietnamské švadlenky Linky s Mončou tak například pražským nemocnicím darovaly dva tisíce roušek. Tisíce kusů mezi důchodce zase distribuuje spolek Roušky seniorům.

Roušky, kam se podíváš. Bavlněná ochranná pomůcka je už nějakou dobu jedním z nejdiskutovanějších témat v Česku. Může za to pochopitelně koronavirová krize a jejich akutní nedostatek, kterým trpí v podstatě celý svět. Jenže to by Češi nebyli Češi, kdyby si nějak nedokázali poradit sami.

Těžko odhadovat, kolik lidí celkem oprášilo své šicí stroje a pustilo se do domácí výroby roušek, jen ve facebookové skupině Česko šije roušky je přes 40 tisíc lidí. Další tisíce amatérských švadlen a krejčích facebook nemají.

Češi nešijí jen pro sebe nebo pro své blízké. Nezapomínají ani na ty nejohroženější skupiny obyvatel, kterými jsou bezesporu lidé takzvaně v první linii, totiž lékaři, sestřičky, záchranáři, hasiči nebo policisté. Pro nemocnice šijí například vietnamské švadlenky Linky s Mončou, které darovaly víc než dva tisíce roušek Nemocnici u Apolináře, VFN, Bulovce, Motolu a Thomayerově nemocnici.

V poslední jmenované si zaměstnanci stěžovali na nedostatek ochranných pomůcek a pracovala tam i zdravotní sestra, která se koronavirem nakazila od pacienta a zemřela.

Nákaza se bohužel začala objevovat i v domovech důchodců. Senioři jsou přitom nejohroženější skupinou, koronavirus pro ně může být smrtící. Nedostatek roušek mezi nejstaršími obyvateli naší země se snaží co nejrychleji řešit dobrovolníci sdružení ve spolku Roušky seniorům.

Podařilo se jim mezi důchodce distribuovat už více než deset tisíc roušek! „Pro mnohé fungujeme jako infocentrum. Nevědí ani, kam se obracet. Suplujeme roli státu, je to absurdní,“ řekla Hospodářským novinám Judita Matyášová, která iniciativu zorganizovala.

Na seniory nezapomínají ani na jihu Moravy, kde skupina dobrovolníků založila veřejnou sbírku, jejíž výtěžek poslouží k nákupu ochranných pomůcek, jako jsou roušky, dezinfekce nebo rukavice pro klienty tamních domovů důchodců. V řádu hodin se na transparentním účtu sešly desetitisíce korun, 50tisícovou částku navíc přislíbila i Nadace ČEZ.

„Pokud chcete seniorům v domovech pomoci i vy, přispějte libovolnou částkou na transparentní účet,“ vyzvala Eliška Nohavicová, zastupitelka města Miroslav. Informace k veřejné sbírce jsou k dohledání na jejím facebooku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ChrapouniRetardovani ( 2. dubna 2020 18:16 )

Pokud dali svůj hlas Burešovi, tak bych jim nic nedával... ať to skape třeba na rýmu!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa