Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Jako ve Wu-chanu: „Lidé umírají a vy nic neděláte.“ Lidé spílají Trumpovu muži

Autor: Darina Jíchová - 
14. července 2020
18:46

Epicentrum koronaviru ve Spojených státech se přesunulo na Floridu, mnozí experti stát s 21,48 miliony obyvatel označují za „americký Wu-chan“. Denně na Floridě přibývají desetitisíce nových případů, z neděle na pondělí bylo dokonce zaznamenáno rekordních více než 15 tisíc dalších nakažených. Guvernér Ron DeSantis sice obnovil nějaké restrikce – nechal například uzavřít bary, odmítá ale zavést povinné nošení roušek. Republikán to od Floriďanů schytal na tiskové konferenci v Miami. „Lidé umírají a vy nic neděláte,“ pokřikovali na něj. Zprávu přinesl deník Daily Mail.

Za posledních 24 hodin zaznamenala Florida 12 624 nových případů koronaviru, který způsobuje nemoc covid-19, kromě toho stát registruje dalších 35 obětí, jež nemoci podlehly. Aktuální čísla oznámil guvernér DeSantis na tiskovce, kde ho aktivista Thomas Kennedy obvinil z nečinnosti. DeSantis se však bránil tím, že „koronavirus má pod kontrolou“.

„Falšujete informace, klamete veřejnost. Máme více než 4 tisíce mrtvých a vy viníte demonstranty, sám neděláte vůbec nic. Že vám není hanba,“ křičel Kennedy. Guvernér se nenechal vyvést z míry a pokračoval ve svém hlášení, zatímco aktivista byl vyveden ven. Celý incident byl posléze zveřejněn na twitteru.

Expertka: Miami je novým epicentrem

Už minulý týden polovina jednotek intenzivní péče ve floridských nemocnicích oznámila, že jejich oddělení přesáhla kapacitu 90 procent, některé nemocnice jsou podle floridské zdravotnické agentury plné. „Miami je v této chvíli epicentrem pandemie,“ uvedla specialistka na infekční choroby Lilian Abbová z fakultní nemocnice při Univerzitě Miami. „To, co jsme před půl rokem sledovali v čínském Wu-chanu, je teď tady,“ objasnila Abbová.

Na Floridě se opět začíná vyostřovat situace vzniklá celosvětovou pandemií koronaviru. Na Floridě se opět začíná vyostřovat situace vzniklá celosvětovou pandemií koronaviru. | Reuters

Starosta okresu Miami-Dade Carlos Gimenez dodal, že v jeho okresu jsou momentálně 2 tisíce hospitalizovaných, 400 lidí je na jednotce intenzivní péče, 200 z toho na ventilátorech. Gimenez se proto rozhodl vyhlásit večerku, vidí to jako způsob, jak snížit počet nakažených. „Nechceme přetížit nemocnice. Prosím, musíme dodržovat daná opatření, musíme snížit míru nákazy, protože pokud tak neučiníme, budeme se muset vrátit k přísným restrikcím,“ vysvětlil Gimenez.

Demokraté doufají ve spolupráci

Guvernér DeSantis i starosta Gimenez jsou zarytými zastánci prezidenta Donalda Trumpa a podporují jeho plán na znovuotevření americké ekonomiky, za což jsou terčem kritiky nejen aktivistů, ale hlavně demokratů.

„Doufám, že se oba vzpamatují a začnou s námi spolupracovat a přijmou pořádné restrikce,“ uvedla demokratka Debbie Mucarselová-Powellová. USA jsou nejhůře postiženou zemí s 3,3 miliony potvrzených případů koronaviru, v zemi nemoci podlehlo více než 135 tisíc lidí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

aeraluna ( 14. července 2020 21:48 )

Lidí je totiž takový nadbytek, že v podstatě nikoho nezajímají.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa