Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Jihočeský kraj: Krajské volby vyhrálo hnutí ANO

Autor: mah, ČTK - 
3. října 2020
20:07

Krajské volby v Jihočeském kraji vyhrálo hnutí ANO před ODS. Vzhledem k těsnému rozdílu ovšem dostane stejný počet zastupitelů jako druhá ODS. Třetí skončili Piráti a čtvrtou pozici obsadila koalice KDU-ČSL a TOP 09. ČSSD, která před čtyřmi lety volby vyhrála, skončila až na pátém místě. Do zastupitelstva se probojovali i Starostové a nezávislí a Jihočeši 2012.

Výsledky krajských voleb v Jihočeském kraji sledujte ZDE >>>

ČSSD na jihu Čech řešila před volbami personální změny. Bývalý místopředseda strany a někdejší hejtman Jiří Zimola nejdříve rezignoval na hejtmanskou pozici kvůli podezřelému financování své chaty, později založil hnutí Změna 2020. Sociální demokraty tak do voleb vedla jeho nástupkyně Ivana Stráská.

Array

Ta ale na Zimolovy úspěchy nenavázala, strana pod jejím vedením získala jen necelých devět procent, což by mělo představovat zisk šesti zastupitelů. Celkově tak strana skončila na pátém místě.

Lídrem Pirátů se stal zastupitel v Českých Budějovicích Lukáš Mareš. Ten podobně jako jeho kolegové z ostatních krajů může oslavovat. Jím vedená kandidátka vybojovala necelých 13 procent hlasů a Piráti tak v tomto volebním období budou třetí nejsilnější stranou v zastupitelstvu Jihočeského kraje, kam vyšlou 9 zástupců.

KDU-ČSL se ve volbách spojila s TOP 09. Do čela kandidátky se pak postavil František Talíř z KDU-ČSL. Koalice dvou parlamentních stran oslovila přes deset procent jihočeských voličů, do zastupitelstva tak vyšle 7 zastupitelů.

Lídrem hnutí ANO se stal zastupitel František Konečný. Ten stranu dovedl k zisku přes 18 procent hlasů. To pro stranu premiéra Andreje Babiše znamená 12 jihočeských zastupitelů. Stejný počet ovšem připadne i druhé ODS. 

Jedničkou ODS pro krajské volby na jihu Čech byl bývalý ministr průmyslu Martin Kuba. Jeho strana sice ve volbách skončila druhá, v nadcházejícím volebním období ovšem bude mít 12 zastupitelů stejně jako vítězné hnutí ANO.

Starostové a nezávislí do čela kandidátky vybrali starostu Lišova a krajského radního pro dopravu Jiřího Švece. Ve volbách se pak STAN umístili na šestém místě, když získali přes sedm procent hlasů.

Do krajských voleb šlo i hnutí Změna 2020, které zakládal bývalý místopředseda ČSSD Jiří Zimola. V čele kandidátky stanul místopředseda nového hnutí a starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrkva. Zimolovo hnutí ovšem oslovilo jen necelá dvě procenta voličů a do zastupitelstva se nedostalo.

SPD vedla do voleb jihočeská předsedkyně hnutí Jana Pupavová. Ta za stranu kandidovala již v loňských volbách do Evropského parlamentu. kam se ovšem neprobojovala a podobně dopadla i v krajských volbách, když SPD v Jihočeském kraji skončila pod pětiprocentní hranicí.

Za KSČM byl v čele kandidátky stát Radek Nejezchleb. Stranu ovšem k úspěchu do voleb nedovedl. Komunistům chybělo k vstupu do zastupitelstva přes dvě desetiny procenta.

Nejmenší stranou v novém zastupitelstvu se stane hnutí Jihočeši 2012. Ty do voleb vedl Pavel Hroch. Jihočeši oslovil přes 6,5 procenta voličů a budou tak mít 4 zástupce v Jihočeském zastupitelstvu.

Výsledky krajských voleb 2020 v Jihočeském kraji

Složení zastupitelstva Jihočeského kraje po krajských volbách 2020 Složení zastupitelstva Jihočeského kraje po krajských volbách 2020 | Blesk

Volební období 2016-2020: Úspěch i rychlý pád Zimoly

Volby v roce 2016 vyhrála ČSSD s Jiřím Zimolou v čele a ziskem 22,55 procenta hlasů a 15 křeslech v 55členném zastupitelstvu. Druhé skončilo hnutí ANO, které oslovilo 17,67 procenta voličů a získalo 12 mandátů. Třetí ODS se těšila přízni 12,67 procenta voličů a získala za to osm zastupitelů. Čtvrtá KSČM dostala rovných deset procent hlasů a sedm míst v zastupitelstvu.

Výsledky krajských voleb 2016
ČSSD 22,55 %
ANO 17,67 %
ODS 12,67 %
KSČM 10,00 %
Pro jižní Čechy 8,00 %
KDU-ČSL 6,63 %
Jihočeši 2012 5,80 %

Páté místo obsadila Koalice Pro jižní Čechy, kterou tvořili Starostové a nezávislí, hnutí Občané pro Budějovice a TOP 09, se ziskem rovných osmi procent hlasů a pěti křesel v zastupitelstvu. Dvě nejmenší uskupení sice dělilo několik desetin procenta, mandátů ovšem dostali stejně.  Šestá KDU-ČSL se ziskem 6,63 procenta a sedmé hnutí Jihočeši 2012 se ziskem 5,80 procenta dostali shodně po čtyřech mandátech.

Po volbách se následně Jiřímu Zimolovi a ČSSD podařilo domluvit koalici s ANO a Jihočechy 2012. Koalice si tak v zastupitelstvu zajistila 31 hlasů. Neměla ovšem mít dlouhého trvání.

V na jaře 2017 totiž vyplulo na povrch, že vedení společnosti Jihočeské nemocnice dostává mimořádně vysoké odměny. Kromě toho navíc tehdejší předseda představenstva společnosti pro bývalého hejtmana stavěl chatu v lukrativní lokalitě u Lipenské přehrady. V důsledku toho se koalice na jihu Čech rozpadla.

Zimola se následně rozhodl odstoupit z funkce hejtmana. ČSSD i díky tomu zvládla vyjednat novou koalici. Z té vypadlo hnutí ANO, které nahradila koalice Pro jižní Čechy, KDU-ČSL. V zastupitelstvu zároveň zůstalo hnutí Jihočeši 2012. Novou hejtmankou se stala Ivana Stráská z ČSSD. Nová koalice ovšem disponuje jen nejtěsnější většinou 28 hlasů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa