Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vypráskaní soudruzi: Němcové se splnil sen. Komunisté mizí po 96 letech z parlamentu

Autor: Tomáš Belica, simao - 
11. října 2021
05:00

Poprvé po 96 letech nebudou zástupci komunistů v Parlamentu. Voliči přisoudili KSČM jen 3,6 procenta hlasů a vedení partaje v čele s Vojtěchem Filipem (66) kvůli debaklu složilo funkce. Konec to prý ale není. Komunisté si příští měsíc zvolí nového lídra a už si brousí zuby do komunálek v příštím roce.

Od svého vzniku v roce 1921 zasedali komunističtí představitelé v československém parlamentu nepřetržitě. A ještě téměř 30 let po revoluci nástupkyni KSČ, Komunistické straně Čech a Moravy, pšenka v Parlamentu celkem solidně kvetla. S tím je ale teď konec.

Filip skončil

Že stranu, kterou Filip řídil 16 let, čekají další čtyři roky mimo Parlament, komunistům věstilo hned několik průzkumů. Smutek ve volebním štábu KSČM byl během sobotního odpoledne nefalšovaný.

„Jsem velmi zklamán, protože je to opravdu velký neúspěch. Lidé se rozhodli pro jiné politické strany,“ řekl novinářům Filip. Hned navečer pak zasedl výkonný výbor a přijal rezignaci předsedy i místopředsedů. Nové vedení si KSČM zvolí za 14 dní.

„Začneme organizovat stranickou práci, abychom uspěli v komunálních volbách v příštím roce,“ dodal ještě Filip. Ten sice v politice končí, členem strany dál zůstává.

Konečná se hlásí

Jednou ze zájemkyň na místo šéfky KSČM je europoslankyně Kateřina Konečná (40). Ta se přihlásila o místo v čele »třešní« prakticky ihned po oznámení Filipovy rezignace. A právě na něj, stejně jako další »soudruzi«, svaluje vinu za to, že strana totálně pohořela.

„Byla nechuť cokoliv zásadního změnit. A já se svým týmem jsem připravena začít pracovat na tom, aby tento strašný výsledek byl odrazovým můstkem směrem vzhůru,“ hřímala.

Konečná slibuje návrat ke kořenům a ani návrat do Sněmovny za další 4 roky podle ní není nereálný. Vedle Konečné se o vedení partaje zajímá třeba končící poslanec Leo Luzar (56).

Radost Němcové: Konečně jsou pryč!

Radost z komunistického neštěstí však projevuje řada jiných politiků. „Super! Kámen ze srdce mi ohromně spadl, zejména proto jako pamětník roku 89 říkám: konečně skončila revoluce a komunisté jsou pryč,“ hlásila senátorka Miroslava Němcová (OSD). „Kdo se spojí s Andrejem Babišem, skončí jako sociální demokraté a jako komunisté,“ podotkla.

Video  Miroslava Němcová: Spadl mi kámen ze srdce, komunisté jsou pryč ze Sněmovny!  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Blesku pak ve štábu Němcová sdělila: „Splnil se mi sen. Měsíc jsem se probouzela s přáním, aby to hlavně všechno dobře dopadlo. Konečně jsou po 32 letech ze Sněmovny venku komunisti, dále sociální demokraté, kteří mě štvali hlavně kvůli paní Maláčové, a Přísaha. Zároveň jsem šťastná, že pan Babiš nemá spojence a nesestaví vládu. To je pro mě velice radostná zpráva.“ 

Její kolega z ODS Pavel Žáček, který obhájil sněmovní křeslo a je rovněž zakladatelem a historicky vůbec prvním ředitelem Ústavu pro studium totalitních režimů, se zaradoval také. „Jedním z nejdůležitějších výsledků voleb je finální propad KSČM, páté kolony Kremlu, antisystémových odpůrců demokracie, EU i NATO a popíračů totality let 1948-1989, na smetiště dějin. Teprve nyní budeme moci plně završit proces vyrovnávání se s naší komunistickou minulostí,“ míní.

Radost z pádu komunistů projevoval v rozhovoru pro Blesk Zprávy i Marian Jurečka (KDU-ČSL), jeden z trojice lídrů Spolu. „U komunistů mě to vůbec nemrzí, je to určité zadostiučinění vůči generaci našich rodičů a prarodičů, které tady komunisté brutálním způsobem perzekuovali, brali jim životy, brali jim svobodu. Myslím si, že je naprosto v pořádku, že už komunisté konečně mizí v propadlišti politických dějin,“ míní.

Video  Jurečka pro Blesk: Historický úspěch lidovců! Politoval Hamáčka, rýpl si do Babiše a bude ministrem zemědělství?  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

pindal ( 28. ledna 2023 18:20 )

To je ta Němcová, co prý krade rohlíky?

ho.no ( 12. října 2021 06:23 )

Milka už vylezla,už je po volbách,...to radši komunisty než tuhle strašnou sykající bábu

panda82 ( 11. října 2021 16:51 )

no bral a bere plat a výhody a to mu ke štěstí stačí

byvalyvoliccssd4 ( 11. října 2021 12:18 )

Potřísnila se komplotem s ANO.

leros ( 11. října 2021 10:39 )

88kvok88 ty jsi fakt neuvěřitelná slepice.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa