Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Maláčová vyklízí na ministerstvu stůl. Pod Pekarovou ani Richterovou pracovat nechce. Kam zamíří?

Autor: Jakub Veinlich - 
3. října 2021
05:00

V případě prohry ČSSD ve volbách nechce Jana Maláčová zůstávat na ministerstvu práce a sociálních věcí. Před nástupem do vlády na MPSV řídila odbor, ten ale jako ministryně zrušila a nemá se tak kam vrátit. V debatě Blesk Zpráv na téma důchody a sociální systém navíc odmítla případnou spolupráci s kandidátkami na ministryně, tedy Olgou Richterovou (koalice Pirátů a STAN) i Markétou Pekarovou Adamovou (koalice SPOLU).

Pokud ČSSD neuspěje výrazně ve volbách, současná ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová si bude hledat novou práci. Pod případnými kandidátkami na tento post, šéfkou TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou za koalici Spolu, nebo místopředsedkyní pirátů a adeptky koalice Piráti a STAN Olgou Richterovou, by navíc Maláčová ani pracovat nechtěla.

„Ani náhodou,“ reagovala v předvolební diskusi Blesk Zpráv. Cestu na své původní místo – tedy ředitelky odboru rodinné politiky a politiky stárnutí, si přitom paradoxně Maláčová zavřela sama. „Jedna z prvních věcí, kterou jsem udělala (jako ministryně), tak jsem zrušila svou pozici,“ upřesnila místopředsedkyně ČSSD, proč je nereálné, aby na ministerstvu zůstala.

„Takže nebojte, nikdo mě tam nezdědíte,“ pousmála se směrem k Richterové i Pekarové Adamové.

Sama se podle svých slov nebojí, že by si v případě propadáku ČSSD ve volbách práci nenašla. Jako svou přednost bere například znalost dvou světových jazyků. Podle oficiálního životopisu se Maláčová domluví plynně anglicky a německy.

Video  Otázky na tělo v debatě Blesku o důchodech a sociálních službách  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Ve Velké Británii i v Německu studovala. „Pravděpodobně si vyberu nějakou práci v Poslanecké sněmovně. Až skončím v politice, budu pracovat jako každý člověk,“ nebojí se o svou pracovní budoucnost Maláčová.

„Tlumočnice?“ Zkoušel odhadovat příští pracovní kroky Maláčové její politický oponent v diskusi Blesk Zpráv poslanec Aleš Juchelka z hnutí ANO. „To nevím,“ reagovala ministryně.

Pracovní zkušenosti má čtyřicetiletá ministryně podle svých slov z různých pozic především v administrativních oblastech. Pracovala například na ministerstvu pro místní rozvoj, jako zástupkyně Kanceláře Senátu Parlamentu ČR při Evropském parlamentu, nebo na Úřadu vlády. „Než jsem začala pracovat pro stát, tak jsem také pracovala pro korporátní firmy, což bych neměla ani přiznávat,“ přiznala levicová politička.

Sama se už podle svých slov do žádné úřednické funkce nepožene. „Mám tak výrazné názory, že by nebylo vhodné, abych byla na úřednické pozici,“ dodala v diskusi těsně před volbami.

Podle Babiše nic neudělala

Zostra se těsně před volbami pustil do ministryně koaličního partnera premiér Andrej Babiš (ANO). „Maláčová nedělala nic, pojala to jako marketingový nástroj. Ministerstvo je potřeba restrukturalizovat,“ nešetřil místopředsedkyni ČSSD.

„Pan premiér nemá na starost žádný resort a celé čtyři roky se soustředí pouze na marketing. Investuje do něj miliony korun, vlastní média, rozhlasové stanice,“ vrátila to ministryně šéfovi vlády.

Pokud bude ANO u moci i po volbách, bude prý chtít rezort práce a sociálních věcí pod sebe.

Jana Maláčová přitom původně ministryní být vůbec neměla. Je až náhradnicí v koaliční menšinové vládě ANO a ČSSD zpočátku tolerované KSČM. V čele rezortu nahradila 30. července 2018 Petra Krčála, který krátce po svém jmenování oznámil rezignaci kvůli aféře s plagiátorstvím své diplomové práce. Od té doby politická hvězda Maláčové letěla v rámci ČSSD vzhůru. Osm měsíců od nástupu do vlády se stala místopředsedkyní strany, post obhájila také na stranickém online sjezdu, který zkomplikoval covid-19, o dva roky později. Tedy letos v dubnu.

Video  Kolik mají brát důchodci. A budou se kvůli penzím zvyšovat daně?  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

 

jajas ( 3. října 2021 20:17 )

A myslíš, že ta vykulená topkařka je na tom s rozumem líp jen proto, že nenítlustá? Nechápu, proč tady řešíte váhu, to je tak ubohé....

karelka ( 3. října 2021 20:13 )

Nějaký čas by mohla dělat kojnou, nebo přestoupit k ANO...

jajas ( 3. října 2021 19:08 )

Pokud vyhrají volby a budou ve vládě, tak jsou schopny se o ta místa i porvat! Vždyť se na to tááááááák těší!

jajas ( 3. října 2021 18:49 )

Tak to je fér!

lubosbeyr ( 3. října 2021 18:48 )

A kde je psáno, že zrovna tyto dvě "inteligentky" to místo dostanou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa