Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babišovo ANO má zpět papírové prvenství, čím boduje? A Šlachta v průzkumech posiluje

Autor: Jakub Veinlich - 
3. července 2021
05:30

Po dlouhé době přinesl volební průzkum zvrat. Vítězem voleb by se stalo aktuálně hnutí ANO. Podle společnosti Median by se těsně před propadlištěm politických dějin zachránily obě levicové strany – tedy ČSSD i KSČM. Naopak Přísaha Roberta Šlachty roste. Přes 20 procent hlasů by dosáhly obě volební koalice. Jaký je ve volebních preferencích dlouhodobý trend?

„Myslím, že bychom si zasloužili vyhrát,“ prohlásil minulý týden v Partii Terezie Tománková v CNN Prima NEWS šéf hnutí ANO a premiér Andrej Babiš. Bylo to jen pár dní po té, co řada lidí vytáhla z poštovní schránky dopis, který jim šéf vlády poslal, abys e pochlubil, co vše vykonal, jaké sliby splnil…

A i když hnutí ANO zatím nepředstavilo ani své kandidátky, ani program, ani žádné billboardy, po několika měsících se opět vyšvihlo na špici předvolebních průzkumů. Zatímco červnové šetření agentury Kantar cz pro ČT nechalo hnutí Andreje Babiše s 21,5% hlasů až na třetím místě, za volebními koalicemi Pirátů a STAN a také koalice SPOLU, podle modelu agentury Median by mělo ANO 26 procent a bylo by první.

Předvolební průzkum Kantar CZ pro Českou televizi, zveřejněný v Otázkách Václava Moravce 6.6.2021 Předvolební průzkum Kantar CZ pro Českou televizi, zveřejněný v Otázkách Václava Moravce 6.6.2021 | Reprofoto ČT

„Když jsem sledovat ta jeho vystoupení v posledních dnech a týdnech, tak je nabitý energií a spousta okolností mu hraje do karet,“ myslí si politolog Lukáš Jelínek. Blesk Zprávám také řekl, že by politici neměli současného premiéra podceňovat. „Myslím, že je schopný opět překvapit a udělat velmi slušný výsledek a zamíchat i rozložením sil po volbách při sestavování vlády,“ dodal Jelínek.

„Babišovi se podařilo přebírat opozici témata a ještě na ně útočit,“ vysvětluje si růst preferencí u hnutí ANO u aktuálního průzkumu politolog Jan Kubáček. Babiš tak podle odborníka volí takzvanou opoziční taktiku jako například v minulosti německý kancléř Gerhard Schröder. Na špici měření se vládní uskupení vrátilo po čtyřech měsících.

Jak agentura Kantar, tak Median ale také zaznamenaly shodně klesající trend preferencí u koalice Pirátů se Starosty. Oproti květnu u Medianu od 2,5 procentního bodu u společnosti Kantar cz o dva procentní body. 

„Piráti se dostali poměrně rychle do defenzivy. Nepřicházejí s vlastními tématy, marketing a volební strategie se nějak zasekly. Sympatie se v té koalici navíc přelévají stále víc na stranu Starostů,“ míní Kubáček.

Šlachta nováčkem ve Sněmovně? 

Oba průzkumy se také shodují na podpoře hnutí Přísaha, které vede bývalý šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta. V obou případech by dosáhl podpory 6 procent. 

„Tady to bude nejspíš reakce na jízdu pana Šlachty republikou. Ve chvíli, kdy se začala Přísaha objevovat v průzkumech, tak je evidentní, že roste, protože se začíná projevovat efekt ztraceného hlasu. Tedy lidé věří, že by mohl být tento subjekt ve Sněmovně. A nebojí se ho podpořit ve prospěch nějaké silnější strany, aby nepropadl jejich hlas,“ dodal Kubáček v rozhovoru pro Blesk Zprávy s tím, že je tu také patrný fenomén novosti a neokoukanosti. 

„Samotné volby, budou ale především hodně o atmosféře ve společnosti v září, o tématech a také o tom, jak jednotliví lídři zapůsobí v televizních debatách,“ odhaduje Kubáček. Malá hnutí tak podle něj musí využít jakýkoliv prostor, aby stihla oslovit co největší počet lidí. 

Letos bude navíc podle Kubáčka hrát velkou roli také fakt, že roste opět počet lidí, kteří stále ještě váhají, koho volit. Výzkumníci si lámou také hlavu nad tím, proč je skupina váhajících voličů stejně početná mezi vysokoškoláky, jako středoškoláky, lidmi z města, nebo venkova, bohatšími i chudšími. „Ta skupina váhajících je tentokrát neskutečně podobně silná. Je vidět, že spousta lidí je otrávených, není namotivovaná, je otrávená ze stávajících politiků, ale není přesvědčená o dramatické kvalitě a kompetenci těch nových vyzyvatelů,“ uvedl politolog.

Osud levice je zpečetěný?

Svou roli hraje podle Kubáčka také covid, nebo aktuálně také budí emoce v lidech tornádo, které pustošilo Jihomoravský kraj.

Na úplném chvostu volebních modelů se naopak u různých agentur drží sociální demokraté a komunisté. Příznivější je situace nepatrně pro KSČM. Sociální demokraté často lavírují na samé hranici pěti procent, která je potřebná pro vstup do Sněmovny. 

„Myslím, že i když velice těsně, tak komunisté projdou,“ míní Kubáček, podle kterého má KSČM disciplinované voliče, i když jich řada po letech vymizela. „Interně si myslím, že to bude jedno volební období bez sociálních demokratů,“ dodal. 

Levicová témata by ale v případě neúspěchu ČSSD a KSČM z vysoké politiky podle Kubáčka nevymizela. „Začíná totiž doba takzvaných programových mixů. Volební teze stran totiž nejsou úplně vyhraněné doprava nebo doleva,“ míní Kubáček. U jednotlivých stran se tak podle něj nedá jasně vyčíst, na které straně politického pole jsou - zda napravo, nalevo, nebo na středu. 

Video  „Ústavní soud přispěl k přežití KSČM.“ A co koalice? Která podle Kubáčka tlak ustojí?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

wenzel trousil ( 14. července 2021 13:33 )

Trpaslici a umeli "Trpaslici"---Prtouskove...Jak rika pan prezident.

jajas ( 9. července 2021 12:36 )

To jako jezdíš vybírat nájemné v hotovosti osobně? Nemáš "třeba" zřízený nějaký účet, kde by ti to posílali (jakože?)

strejda777 ( 7. července 2021 20:29 )

rednapkin: Tak co tady, v tom obyčejném Česku, děláš? Umíš jen česky (bídně), takže to zamená, že na diskusi v zahraničí (u móře a s jinou občankou ) nemáš co komentovat, viď šmudlo?

jajas ( 7. července 2021 18:00 )

Ty jsi fakt pako! Takové story si tady může napsat kdekdo, snad s nemyslíš, že ti to někdo žere!

luder ( 7. července 2021 10:56 )

Jaká stará struktura ty troubo? Hahahaha! Nějakej alkohol mi je volnej; ten si lemtej sám; hňupe pirátskej zfetovanej!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa