Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Babiš vzal Orbána tam, kde mu kampaň narušil syn. „Hanba,“ křičeli lidé na premiéry

Aktualizováno -
29. září 2021
20:25
Autor: ČTK, for - 
29. září 2021
07:40

Na návštěvu České republiky ve středu přijel maďarský premiér Viktor Orbán. V pražské Kramářově vile ho ráno přivítal premiér Andrej Babiš (ANO). Odpoledne společně navštívili Ústí nad Labem. V Ústeckém kraji předseda hnutí ANO Babiš vede kandidátku do sněmovních voleb, které budou 8. a 9. října. Večer Orbána v Lánech přijal prezident Miloš Zeman.

Hlavními tématy jednání premiérů ČR a Maďarska byly hospodářská a průmyslová spolupráce, obrana, migrace a dopady pandemie covid-19. Slavnostní oběd se uskutečnil v Ústí nad Labem na zámečku Větruše, kde ANO na začátku září startovalo volební kampaň. Na její zahájení tehdy nečekaně dorazil Andrej Babiš mladší. Konfrontoval svého otce, kterého dlouhodobě obviňuje, že ho nechal zavléct na Krym kvůli takzvané kauze Čapí hnízdo. Premiér obvinění odmítá.

Video  Proslov Andreje Babiše při zahájení volební kampaně  - Blesk
Video se připravuje ...

Zhruba půl hodiny před Orbánovým příjezdem bylo před Kramářovou vilou zhruba 20 demonstrantů, mimo jiné ze spolku Pulse of Europe. „Vzkažme společně našemu premiérovi, že Orbánovy nenávistné praktiky v Česku odmítáme, že odsuzujeme jeho vnitřní nedemokratickou a vnější antievropskou politiku. Pojďme společně vyjádřit podporu maďarskému utlačovanému obyvatelstvu a tamní queer komunitě,“ uvedl spolek na facebookové události.

Návštěvou nebyl nadšený ani předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Viktor Orbán likviduje svobodná média, opozici, svobodné podnikání, špehuje novináře, omezuje základní lidská práva. Právě tato politika je vzorem pro Andreje Babiše, která dnes dnes provádí Prahou a Ústeckým krajem. Je to absolutně výsměch našim občanům, naší svobodě a demokracii,“ uvedl na twitteru. 

Video  Andrej Babiš mladší konfrontoval svého otce  - Blesk
Video se připravuje ...

Notovali si o penězích

Tisková konference Babiše s Orbánem se uskutečnila odpoledne v Severočeském divadle opery a baletu v centru krajského města. K diskuzi ale usedli již ráno v Kramářově vile. Debata se točila, jak připomíná vládní úřad na twitteru, především kolem průmyslové spolupráce, obraně a migrace. 

„Mezi Českou republikou a Maďarskem se nabízí mnoho ekonomických příležitostí. Příkladem je investice maďarské MVM do společnosti Innogy ČR nebo síť čerpacích stanic MOL, které premiéři Babiš a Orbán dnes navštívili,“ přibližuje program obou státníků na twitteru Úřad vlády. Orbán s Babišem následně dorazili k lanovce Vetrusi v Ústí, odkud zamířili na již zmíněný oběd. 

Před Větruší na předsedy vlád čekalo několik lidí s transparenty. „Hanba,“ křičeli, když Orbán s Babišem vystoupili z lanovky. Skupinku přešli a vstoupili do restaurace. Na plánovanou společnou fotografii před zámečkem se nezastavili. „My oba pány, kteří apelují na ty nejnižší pudy, vyvolávají nenávist a strach, celý den provázíme,“ řekl jeden z organizátorů protestu Otakar van Gemund. „Vnímám návštěvu Orbána jako předvolební akci a přímo jako provokaci populisticky-nacionalistického hnutí, které tady v Evropě řádí,“ uvedl aktivista.

S transparenty a výkřiky „Hanba!“ přivítali demonstranti Orbána i u Severočeského divadla opery a baletu, kde se konala tisková konference. Před divadlem v době tiskové konference stály odhadem dvě desítky demonstrantů. V rukách měli transparenty, které hlásají například „Sraz diktátorů“ nebo „Budoucnost je Evropa a Euro. Ne. Babiš!“.

Na zmíněnou tiskovou konferenci se nedostali někteří novináři, kteří požádali o akreditaci. Šlo o zástupce západoevropských médií, Hospodářských novin nebo serveru Investigace. Mluvčí vlády Vladimír Vořechovský to zdůvodnil nedostatečnou kapacitou sálu, podle Magdaleny Sodomkové z deníku Le Monde byli ale na tiskovou konferenci vpuštěni i novináři, kteří se předem neakreditovali. O vstupu do sálu rozhodoval člen marketingového týmu hnutí ANO.

Tečka za dnem v Lánech

S maďarským premiérem přijelo i několik ministrů jeho vlády. Vicepremiér českého kabinetu Karel Havlíček (za ANO) je provázel při návštěvě společnosti AERO Vodochody AEROSPACE, která se jakožto největší letecký výrobce v ČR zaměřuje na konstrukci a výrobu vojenských a civilních letadel. Do Aera Vodochody nedávno vstoupil s Omnipolem nový maďarský partner - finančník Kristóf Szalay-Bobrovniczky. Havlíček se již potkal s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártó.

Návštěvu Česka ukončil Orbán v Lánech, kde ho přijal prezident Miloš Zeman„Tématem jednání v Lánech byla zejména energetika, dopady green dealu, kdy se prezident republiky kriticky vyjádřil k plánům Evropské komise. Diskuse se vedla i o dopadech německých voleb na EU. Po ukončení setkání se maďarský premiér podepsal do Pamětní knihy zámku v Lánech,“ uvedl hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Maďarský premiér Viktor Orbán na návštěvě v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem (29.9.2021) Maďarský premiér Viktor Orbán na návštěvě v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem (29.9.2021) | reprofoto Twitter

Babiš s Orbánem udržují dlouhodobě dobré vztahy a na řadu věcí mají podobné názory. Minulý týden byl Babiš na dvoudenní návštěvě Maďarska, kde se zúčastnil demografického summitu. Premiéři tehdy společně kritizovali Evropskou unii, která podle nich dostatečně nebrání své hranice před ilegální migrací.

Maďarsko se stalo v červnu terčem kritiky kvůli zákonu zakazujícímu osvětu o LGBT. K dopisu lídrů 17 zemí EU na podporu sexuálních menšin, jehož podnětem zákon byl, se premiér Babiš nepřipojil. Podle něj se maďarský zákon netýká sexuálních praktik, ale má ochránit děti a rodiče. Maďarský premiér je dlouhodobě ve sporu s mnoha unijními lídry, kterým vadí jeho styl vládnutí, jenž sám Orbán označuje za neliberální demokracii. Kritici uvádějí, že maďarská vláda omezuje pluralitu médií, akademické svobody či činnost nevládních organizací. Orbán takové nařčení odmítá.

denisz ( 2. října 2021 04:09 )

Protestujících bylo jen 20. Takže bezvýznamná skupinka. Spíše mně zaujalo, že ARD protestuje proti chování české vlády, že jejich novináři nebyli vpuštění na besedu. Vloni německá ZDF v pořadu tlumočila lživá slova od českého babišobijce : "Český premiér Andrej Babiš vydělává peníze politikou a nechal změnit pravidla týkající se evropských fondů tak, aby z toho těžil Agrofert . . . " ARD podobně ke střetu zájmu. Já být Babišem také bych takového neobjektivního provokatéra novináře na mé akce nevpustil.

luder ( 30. září 2021 11:46 )

Miloš Zeman je sečtělej, chytrej člověk,
skvělej rétor a starej politickej harcovník na kterého si nikdo nepřijde! I ten Kalousek se mu v TV celá léta vyhýbal protože by ho Miloš Zeman umyl jako malého kluka! Všechno je to jenom závist že je to chytrej člověk a dost často ho kritizují ti kteří bez mustru nesesmolí z hlavy ani dvě věty!

luder ( 30. září 2021 11:44 )

Zvolit Fialovu slátaninu včetně Pirátů a spol.,
může vážně ohrozit Benešovy dekrety a mnozí z vás až se Němci budou hlásit s jejich mapami po odsunu o pozemky, domy-majetky, co jim kdysi patřilo, tak přijdete úplně o veškerý majetek a půjdete o žebrácké holi!-- Fialy z ODS kamarád je Bernd Posselt, často se navštěvují..! Mluvčí sudetských Němců Bernd Posselt je velkým odpůrcem Benešových dekretů. Podle Posselta patří Benešovy dekrety na „smetiště dějin“...

luder ( 30. září 2021 11:42 )

Zato teď jsou slátaniny s migranty na jedné lodi a příp. vyhraných volbách s nimi u nás rozhodně počítají!

Heil_Babisch ( 29. září 2021 20:42 )

Soudruh Babiš již netrvá na původním nápadu přidělování imigrantů do chatup a nevyužívaných bytů.
Žádná jiná strana o takovém přidělování nikdy neuvažovala.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa