Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiš se Zemanem osud „čučkaře“ Koudelky nerozsekli, zrodil se ale „zbytečný“ nápad

Aktualizováno -
2. srpna 2021
21:27
Autor: ČTK, Mii - 
2. srpna 2021
16:59

Premiér Andrej Babiš (ANO) se v pondělí v podvečer setkal s prezidentem Milošem Zemanem na zámku v Lánech. S hlavou státu řešil, kdo povede Bezpečnostní informační službu (BIS) po skončení mandátu současného ředitele Michala Koudelky. Babiš prezidentovi doporučil, ať si s Koudelkou promluví a prozradil, že požádá o svolání bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny. To je ale podle mluvčího BIS zbytečné, protože o řediteli rozhoduje vláda.

Babiš kritizoval, že před volbami se z pokračování šéfa BIS ve funkci stal politický problém. „Budu kontaktovat pana (předsedu bezpečnostního výboru Radka) Kotena (SPD), aby podle možností to svolal co nejdříve, možná v pátek,“ řekl Babiš. Zemanovi, který je k BIS dlouhodobě kritický, premiér doporučil, aby se s Koudelkou sešel a vyslechl si jeho stanoviska. Koudelka s tím podle premiéra souhlasí. „Uvidíme, jestli tomu pan prezident vyhoví, nebo ne,“ řekl Babiš. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček napsal, že k obsahu jednání s Babišem nebude sdělovat žádné podrobnosti.

Premiér řekl, že v mediálním prostoru se objevují politické názory pro Koudelkovo setrvání, ale i opačné. „Požádám o jednání výboru, aby se strany k tomu zkrátka vyjádřily. Jsou tu vlastně dvě možnosti - buď nové jmenování pana ředitele, nebo uplynutí mandátu. Nové jmenování by pak realizovala nová vláda,“ uvedl. V takovém případě by měl v mezidobí službu vést Koudelkův současný zástupce Jan Pavlíček. Podle Lidových novin v BIS působí od počátku 90. let, v minulosti se specializoval na arabskou komunitu a boj proti terorismu.

Koten v ČT uvedl, že co nejdříve vyhoví Babišovi a výbor svolá. „Výbor by mohl být do konce týdne, pokud se podaří sehnat poslance, kteří jsou ve výboru pro bezpečnost členy,“ řekl. Výbor by se mohl sejít v pátek, buď před jednáním Sněmovny, nebo po něm, dodal. „Na tom se ještě s panem premiérem dohodneme plus s dalšími zúčastněnými,“ uvedl. Koten očekává, že Babiš na výboru buď předloží další kandidáty na šéfa BIS, nebo že tam bude i Koudelka.

Rozhodující bude postoj poslanců ANO

Podle zákona o zpravodajských službách ředitele BIS jmenuje vláda po projednání ve sněmovním bezpečnostním výboru. Z výkonu své funkce je pak šéf kontrarozvědky odpovědný vládě.

Babišovi se nelíbí, že Koudelka příliš vystupuje v médiích a profiluje se jako politik. Doporučil mu, aby vystupoval diskrétněji a držel se zpátky. „Ředitel takové služby by neměl být tak často v mediálním prostoru a neměl by se chovat občas jako politik, ale to jsme si společně vyříkali,“ uvedl předseda vlády.

Prezident Koudelku dlouhodobě kritizuje. V květnu ani pošesté nevyhověl návrhu vlády, aby Koudelku povýšil do generálské hodnosti.

Pro setrvání Koudelky se dnes opětovně vyslovili zástupci koalic Spolu i Pirátů a STAN, dříve také představitelé ANO. Současný šéf BIS se podle lídrů Spolu plně osvědčil a má velkou zásluhu na tom, že ČR patří mezi nejbezpečnějšími státy na světě. „Očekávám od premiéra i od vlády, že se rozhodnou na základě výsledků odvedené práce a argumentů, že nepodlehnou nátlaku některých lobbistů, kterým dobrá práce BIS kazí jejich soukromé zájmy,“ uvedl dnes v tiskové zprávě šéf lidovců Marian Jurečka.

Pirátský poslanec Jan Lipavský uvedl, že Koudelka odvádí výbornou práci. „Pokud má premiér všech pět pohromadě, tak jej ve funkci ponechá. V opačném případě zvítězí politikaření a pochybné zájmy Pražského hradu,“ napsal na twitteru. Proti setrvání Koudelky se naopak před dvěma týdny postavila SPD. Podle místopředsedy výboru pro obranu Radovana Vícha (SPD) by měli lidé v obdobných funkcích rotovat.

„O novém řediteli BIS rozhoduje vláda a komentář by tedy byl zbytečný,“ napsal dnes mluvčí kontrarozvědky Ladislav Šticha.

V osmnáctičlenném výboru pro bezpečnost spíše převažují politici stran, které se staví za Koudelkovo setrvání. Klíčový bude postoj sedmi členů hnutí ANO. Koalice Spolu má ve výboru čtyři zástupce, Piráti a STAN dohromady tři, vládní sociální demokracie jednoho. Ke Koudelkovi jsou kritičtí poslanci SPD a KSČM, tyto subjekty mají ve výboru dva, respektive jednoho zástupce.

Premiér po jednání se Zemanem zdůraznil, že se jednalo o pravidelnou schůzku, na které se jako obvykle hovořilo o všech aktuálních záležitostech. Tentokrát podle něj byla řeč například o říjnových sněmovních volbách. „Nebyla to schůzka o řediteli BIS Koudelkovi,“ uvedl Babiš.

Kromě Koudelky Babiš se Zemanem probíral volby a nadcházející předsednictví Česka Radě EU. Ptal se ho i na dovolenou na Vysočině a věnoval mu jeho knihu.

Video  Projev Miloše Zemana při pietě za oběti covidu na Hradě 
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

salto ( 4. srpna 2021 16:23 )

Generááál Koudelka jede skrz vesnici, generáááál Koudelka jede skrz ves

sorgedoktor ( 3. srpna 2021 09:25 )

To je poctenicko, diskutujici do cele problematiky vidi vic, nez vlada...

panda82 ( 3. srpna 2021 08:41 )

A už BIS vypátrala, který ruský agent odpálil tu ránu v těch Brdech? aby se po tom nepátralo za 7 let

Jirik-ta ( 3. srpna 2021 04:56 )

Jirik-ta ( 3. srpna 2021 04:53 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa