Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Debata Blesku o důchodech: Kde na ně vzít? A co reforma? Střet Maláčové a dalších

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
29. září 2021
12:30
Autor: vr, vei - 
29. září 2021
05:00

Vláda v pondělí schválila navýšení důchodů na příští rok. Průměrný důchod se tak od ledna zvýší o 805 korun. Kabinet oproti stávajícímu růstu přidal důchodcům ještě tři stovky navíc. Je takové navyšování systémové a nezruinuje to postupně státní pokladnu? A kdy se konečně politici shodnou na důchodové reformě, kterou nám už roky slibují? Na téma důchody a sociální služby přišli do studia Blesku debatovat zástupci ANO, TOP 09, Pirátů, STAN, ČSSD a komunistů. Předvolební debatou vás provedli moderátoři Jakub Veinlich a Pavlína Horáková.

O financování důchodů a důvodech, proč tu stále nemáme důchodovou reformu, ale i o situaci samoživitelů, do studia přišel diskutovat za vládní hnutí ANO člen sněmovního výboru pro sociální politiku a moderátor Aleš Juchelka. Za vládní ČSSD dorazila místopředsedkyně strany a především ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

KSČM zastoupila další žena, poslankyně a místopředsedkyně výboru pro sociální politiku Hana Aulická Jírovcová. Koalice dostaly možnost vyslat do diskuse právě tolik zástupců, kolik stran za ně kandiduje. Využila toho ale jen koalice Pirátů a Starostů.

Do studia tak přijšla za Piráty místopředsedkyně strany a rovněž místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku Olga Richterová. Za Starosty pak náměstek primátora Českých Budějovic a vysokoškolský pedagog Viktor Vojtko.

Video  Kde na důchody vzít? A bude odchod do penze později než v 65? Ostré výměny v debatě Blesku i s ministryní Maláčovou  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Naopak koalice SPOLU, tedy ODS, KDU-ČSL a TOP 09, možnosti mít v debatě tři zástupce nevyužila, a tak vyslala jen předsedkyni TOP 09, poslankyni a další z místopředsedkyň výboru pro sociální politiku Markétu Pekarovou Adamovou.

Redakce Blesku i nadále nezve zástupce hnutí SPD, protože v živě vysílaných debatách nelze zajistit korektnost jejich často xenofobních až rasistických vyjádření, na což upozorňuje několik let po sobě také zpráva o extremismu Ministerstva vnitra.

Video  Jak chtějí získat vaše hlasy? Tři sekund pro kandidáty v debatě Blesku o důchodech  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Podívejte se i na předchozí debaty Blesk Zpráv ke sněmovním volbám 2021:

Video  Vlna zdražování jídla i energií, ale i nedostatek českého vepřového: Spory politiků v debatě Blesku  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Video  Ostrá hádka o mzdy a daně v Česku: Schillerová a její rivalové v předvolební debatě Blesku  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Video  O covidu, chybách vlády i hledání sester a doktorů: Debata Blesku o zdravotnictví  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Video  CELÝ ZÁZNAM: Další zavírání škol? A co očkování dětí? Školská debata Blesku  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

11karel11 ( 29. září 2021 13:54 )

Zrušit Sewnát , to bvy bylo financí. Stejně jsou k ho....

11karel11 ( 29. září 2021 13:51 )

Ono to vypadá, že důchody se platí ze státního rozpočtu, ale měli by zdůraznit, že do státního rozpočtu pracující lidé odvádí na důchody. Měli by vrátit miliardy, co bylo rozkradeno z důchodového fondu, za Topolánka.

elwyn ( 29. září 2021 13:25 )

souhlas

elwyn ( 29. září 2021 13:23 )

to co si zaslouží

Ford Henry ( 29. září 2021 13:00 )

To máte 10 let staré platy?
...Sestry si letos průměrně vydělají přes 47 tisíc za měsíc...
... Výdělky učitelů v ZŠ činily průměrně 46 267 korun a v SŠ o 1360 korun více...
Do těch Německých jim už moc nechybí..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa