Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Debata Blesku o daních a mzdách: Kolik budeme brát? A co si od nás stát vezme?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
16. září 2021
11:00
Autor: Vera Renovica - 
16. září 2021
05:00

Co s financemi? Jak je po covidové krizi uzdravit? A co s rekordním zadlužením České republiky? Všichni před volbami slibují, že pokud zvýší daně, tak jenom velikým firmám či opravdu bohatým lidem. Ve třetí živě vysílané předvolební debatě Blesku na téma daní a mezd se ptáme šesti hostů, jestli to bude stačit na provoz státu a všeho, co k němu patří.

Do studia Blesku dnes dopoledne dorazilo debatovat šest hostů. Pozvání přijala ministryně financí Alena Schillerová (57), která kandiduje jako jednička za hnutí ANO v Jihomoravském kraji. Za ČSSD, která byla v uplynulém období v koalici, přijde Roman Onderka (55), místopředseda strany a také jednička v Jihomoravském kraji. V komunistickém dresu se dostaví poslanec Jiří Dolejš (60), devítka pražské kandidátky.

Koalice dostaly možnost vyslat do diskuse právě tolik zástupců, kolik stran v daném uskupení je. Piráti a STAN toho využili – za Piráty přišel poslanec Mikuláš Ferjenčík (34), za »starosty« pak kandidát a zastupitel města Karviná Petr Letocha (37). Naopak koalice SPOLU, kterou tvoří ODS, KDU-ČSL a TOP 09 vyslala jediného bojovníka, kterým je lídr společné kandidátky v Moravskoslezském kraji Zbyněk Stanjura (57).

Video  Daně, mzdy a 30 sekund slibů: Jak oslovili politici voliče v debatě Blesku?  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

 

Kdy bude jak v Německu?

V první části debaty jsme měli pro hosty velmi jednoduchou otázku: proč jsou české platy ve srovnání s našimi západnějšími sousedy pořád tak strašně nízké, někdy i třetinové? A co chce která strana či koalice udělat pro to, abychom se standardu vyspělejších zemí přiblížili? KSČM a ČSSD slibují setrvalý růst minimální mzdy, růst by rádi viděli i Piráti, kteří chtějí valorizovat také základní slevu na poplatníka.

Video  Ostrá hádka o mzdy a daně v Česku: Schillerová a její rivalové v předvolební debatě Blesku  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Kdo to odnese?

V druhé části debaty pak přišlo na řadu téma daní – ať už jde o to, o kolik peněz státní kasu připravilo snížení zdanění práce kvůli zrušení superhrubé mzdy, anebo o velikášské plány, jak »bohatým brát a chudým dávat«. Nejen ČSSD se sektorovou bankovní daní, ale také komunisté s daní miliardářskou a v podstatě celé spektrum s daní digitální totiž tvrdí, že je kde a hlavně od koho brát. Součástí debaty budou také otázky na tělo nesouvisející s tématem, v nichž chceme zamířit na nejslabší místa našich kandidátů. A na závěr dostane zástupce každého kandidujícího subjektu 30 vteřin na to, aby oslovil voliče a přesvědčil je, že zrovna jemu (či jí) mají věnovat svůj hlas. Dívejte se v 11:00 na Blesk.cz a facebooku Blesk.cz.

Video  Předvolební debata Blesku: Hádka o 30 tisíc mrtvých na covid, uznávání protilátek i očkovací strategii  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Video  CELÝ ZÁZNAM: Další zavírání škol? A co očkování dětí? Školská debata Blesku  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Zdenek ( 16. září 2021 12:49 )

Úloha velkých kmotrů nabývá na důležitosti, zatímco kmotříčci jsou vytlačováni na okraj. Tento trend nejspíše vysvětluje, proč v posledních měsících tolik čteme o Janouškovi, Rittigovi, Hrdličkovi a dokonce i Vítu Bártovi. Jak říkal don Barzini ve filmu Kmotr: „Časy se změnily. Už to není jako za starých časů, kdy jsme si mohli dělat, co jsme chtěli." Pravidla se mění a velcí hoši určují nová pravidla.

Jak se evropská krize zhoršuje a západní banky, energetické koncerny, developeři a průmyslové firmy se z Česka stahují, vliv Pěti rodin narůstá. Jedná se o nejvýznamnější trend, který můžeme dnes v Česku pozorovat. Pokud se nějaký politik pokusí tento trend zvrátit, může skončit - obrazně řečeno - jako senátor Pat Geary, který se v Kmotrovi 2 probudil s mrtvou prostitutkou v posteli. Aby se z této šlamastyky mohl dostat, muselo se pro něj přátelství s donem Corleonem stát nezbytností.

jak dopadl POKUS Necase i O T E V R I T usta /hub./ - "KABELKOVYM PREVRATEM - pucem 2013 " ..... Současně s tím se díky Janouškově aféře stalo přijatelnějším mluvit o opravdových kmotrech. Petr Nečas v MF Dnes minulý měsíc hovořil o "oligarchizaci" české politiky. Zmiňoval přitom zejména vztah Miroslava Kalouska k Richardu Hávovi, vazby Zdeňka Bakaly na Karla Schwarzenberga a napojení Bohuslava Sobotky na celou skupinu kolem ČSOB. Nečas se v rozhovoru zaměřoval především na Bakalu. Na půdě Parlamentu předtím dokonce prohlásil, že Bakala byl v roce 2004 opravdovým kupcem OKD od státu a že Karbon Invest mu sloužil jenom jako zástěrka. hlavním cílem Nečasových výroků o OKD je sám Bohuslav Sobotka, který byl v době privatizace OKD ministrem financí, a kterého Miroslav Motejlek označuje za strůjce Bakalova fantastického bohatství /Babiš o OKD: Bakala vydělal 140 miliard./ . Jestliže je pravým terčem Sobotka, jde o politický souboj, nikoli o pokus pročistit český byznys...

Zdenek ( 16. září 2021 12:44 )

Kmotříčci jako Roman J a n o u š e k, Ivo R i t t i g, Tomáš H r d l i č k a, Patrik O u l i c k ý a Pavel D v o ř á k jsou ve srovnání s těmi skutečnými kmotry ničím. Mají nějaké ty dovednosti, i pokud jde o černý trh, a mají důležité kontakty, ale nevlastní ono zásadní bohatství: doly, banky, pojišťovací společnosti, loterijní byznys, noviny - tedy nic z toho, co dělá českého kmotra kmotrem.

Andrej B a b i š , Martin R o m a n nebo Radovan V í t e k rovněž nejsou opravdovými kmotry. Babiš tímto směrem možná vykročil, ale postrádá širší "rodinu", kterou ostatní mají. Babiš jede stále z velké části na vlastní pěst. Roman byl vždy tak trochu loutkou v rukách ostatních, a pokud si někdo v jeho blízkém okolí zaslouží být nazýván kmotříčkem, je to Vladimír Johanes. Vítek chvíli flirtoval s kmotřením při jednání o Sazce, ale nyní je opět pouhým developerem.

Zdenek ( 16. září 2021 12:42 )

Skuteční kmotři. Pět rodin, které ovládají Česko

... Petr K e l l n e r z PPF, Marek D o s p i v a z Penty, Patrik T k á č z J&T, Karel K o m á r e k z KKCG a Zdeněk B a k a l a z BXR.... //Kellnerova smrt po pádu vrtulníku na Aljašce - 3.2021 MRT!!??!!..//

To, co těchto Pět rodin odlišuje od množství tuctových českých miliardářů, zejména různých kmotříčků, je původ jejich bohatství, schopnost si jej udržet a rozvíjet. Dále to jsou jejich dovednosti ve "vládních vztazích" a téměř úplná absence negativních zpráv v médiích o jejich aktivitách.

!! pokud jste měli po ruce ty správné právníky, soudce a p o l i t i k y !!

Jejich bohatství vzešlo z divoké privatizace v 90. letech, kdy zákony byly děravé na správných místech a umožňovaly zisk ohromných majetků, pokud jste měli po ruce ty správné právníky, soudce a p o l i t i k y. Tento způsob nabývání majetku jim zůstal i později v určitých případech vlastní, i když majetek nabytý v minulosti zvládají spravovat i profesionálním způsobem.

Zdenek ( 16. září 2021 12:36 )

Cech rad buduje - a ani i nevsimnul, ze v Cesku mame M A F I O K R A C I I

Mafiokracie je unikátní společenský systém, který vznikl v Rusku v devadesátých letech. Tento systém se podstatně liší od demokracie i komunismu. Jeho hlavními znaky jsou:

- několik mocných skupin organizovaného zločinu má plnou kontrolu nad národním hospodářstvím;

- zkorumpovaná vláda a bezpečnostní složky slouží jako nástroje organizovaného zločinu; formální vládci země nechtějí (a nemají možnost) bojovat proti organizovanému zločinu a korupci;

- absence opravdově demokratických institucí a mechanismů, paralýza nezávislých soudů;

- potlačení tržních mechanismů.

Ruský spisovatel a nositel Nobelovy ceny míru Alexander Solženicyn napsal v listopadu 1996: Rusko ani zdánlivě nepřipomíná demokracii a je na hony vzdáleno skutečným tržním reformám. Současní vládci Ruska nejsou o mnoho lepší než komunisté. Stabilní a uzavřená oligarchie zhruba 150 až 200 lidí rozhoduje o osudu národa. Během posledních deseti let vládnoucí kruhy okradly svůj lid o národní bohatství v částce mnoha bilionů dolarů, zapříčinili bídu milionům lidí a pravděpodobně smrt mnoha tisícům. Ruský hospodářský chaos je výsledkem téměř kriminálních reforem, které umožnily vznik nové třídy kapitalistické mafie.

Zdenek ( 16. září 2021 12:34 )

Dokonáno! Puč v roce 1994+ volaba prezidenta 2013 + KABELKOVY PREVRAT - puc 2013 + volby 2013 + volby 2017 + volba prezidenta 2018 se z d a ř i l. Komunisté si udrželi vliv, moc a hlavně majetek. Stále jsou pány v tomto státě. Pokračuje se v kultuře papalášství, kradení, úslužnosti policie a soudů k vládnoucí třídě.

Výchova kádrů od sedmdesátých let byla úspěšná. Nejprve byli manažery puče a potom těmi kdo dohlíží na uhlazení stop z nejvyšších ústavních funkcí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa