Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hon na důchodce před volbami: Babiš nadbíhá s 20 tisíci, experti řekli, co bude klíčové

Autor: amik - 
6. září 2021
14:45

Slib o zvyšování penzí je evergreenem snad každých voleb. Ani ty letošní, které nás čekají 8. a 9. října, nejsou výjimkou. Navýšení důchodů o 300 korun už podepsal prezident Miloš Zeman, podle expertů oslovených Blesk Zprávami zásluhy přijdou na vrub opět hnutí ANO a ČSSD ostrouhá. Důchodci historicky volí i KSČM, někteří z nich však budou podle expertů zvažovat i koalici Pirátů a Starostů. Ta se s druhou opoziční koalicí Spolu podělí o důchodce, kteří nebudou volit ANO, soudí odborníci.

Senioři mají podle experta na politický marketing Martina Komínka skvělou volební disciplínu - tvoří průměrně 50 % těch, kdo k volbám přijdou. „Jsou to prakticky oni, kdo určuje, kdo vyhraje volby,“ řekl Blesku Komínek. 

To si uvědomují i strany, které se letos utkají ve volbách do Poslanecké sněmovny. Jisté nadbíhání důchodcům a přidávání k penzím bylo i jedním z hlavních bodů v první velké televizní debatě před sněmovními volbami 2021 na CNN Prima News, kde se střetli premiér Andrej Babiš (ANO), Ivan Bartoš (Piráti), vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) a za koalici Spolu Marian Jurečka (KDU-ČSL). Promítlo se však i do spuštění ostrých fází předvolební kampaně.

Babiš slíbil 20 tisíc

„Kdo volí 20, volí průměrný důchod 20 tisíc. Máte mé slovo,“ sliboval důchodcům premiér Andrej Babiš při zahájení ostré fáze kampaně v Ústí nad Labem. Důchodci mají mít podle hnutí ANO průměrnou penzi 20 tisíc korun.

Video  Proslov Andreje Babiše při zahájení volební kampaně  - Blesk
Video se připravuje ...

S Pirátem Ivanem Bartošem se přitom Babiš střetl ohledně důchodců předtím právě v debatě na CNN Prima News, kdy se předseda vlády oháněl tím, že seniorům jeho vláda přidává vůbec nejvíc. „Já se nefotím, když jdu navštívit seniory, kteří poprosí, abych tam přišel zahrát na harmoniku,“ rýpnul si do Babiše kvůli focení se seniory Bartoš, který ve středeční debatě obvinil vládní představitele, že si před volbami kupují seniory.

„Žádné dárečky před volbami,“ odmítal jeho slova premiér Babiš. „My jsme vláda, která podpořila nejvíc důchodce. Nejvíc,“ rozčiloval se.

Ve slibech o zvyšování důchodů přitom nezůstala pozadu ani koalice PirStan, kterou Bartoš vede. V roce 2025 slibují dosáhnout průměrného důchodu 18 až 19 tisíc korun. Zvýšit chtějí i minimální penzi, a to přinejmenším na 10 000 Kč. Jen pro představu: aktuálně dostane český důchodce nejméně 4 310 Kč.

Video  Volební lídři 2021: Ivan Bartoš (Piráti, lídr koalice Pir+STAN)  - Videohub
Video se připravuje ...

Čeští důchodci věrní šéfovi ANO?

„Nejvíce důchodců na čísla určitě získá hnutí ANO. Je to v posledních několika letech solidní voličská základna tohoto hnutí,“ odhadl pro Blesk Zprávy Martin Komínek z Institutu politického marketingu. 

„Loajalita důchodců je také důvod, proč jsou lidé z ANO tak úspěšní, protože čistě jenom matematikou voliči v důchodovém věku tvoří polovinu všech lidí, kteří k volbám vůbec přijdou,“ vypočetl Komínek a doplnil: „Je to proto, že ty ročníky jsou poměrně populačně silné a také proto, že mají výbornou volební disciplínu. Takže důchodci jsou těmi, na které se stranám vyplatí cílit - fakticky ty volby nakonec rozhodují.“

Podle Komínka má ANO u seniorů tak silnou pozici i proto, že je hnutí na volebním „trhu“ už dlouho. Na rozdíl od mladších stran nebo těch, které nebyly zastoupeny ve Sněmovně, se má o co opřít. „Hnutí ANO se historicky může opřít o reálné kroky, které směrem k této cílové skupině udělalo, takže ostatní strany prostě tahají za kratší konec,“ řekl.

„Myslím si, že právě díky tomu, co kdo jakým způsobem říká a co má potom reálně za sebou, ostatní strany často nechtěně nahrávají Babišovi,“ shoduje se s Komínkem politolog Vlastimil Havlík z Masarykovy univerzity. 

„Pan Babiš a hnutí ANO si navíc připisuje veškeré úspěchy na úkor sociální demokracie, která se tomu nedokáže komunikačně bránit. A pak tu pak máme subjekty, které ve vládě nebyly vůbec, takže s tím nemohli nic dělat a teď vlastně slibují něco, co vypadá jako vzdušné zámky,“ doplnil Komínek.

Seniory obecně „táhne“ spíš levice

„Šanci oslovit důchodce mají obecně vzato spíše strany, které inklinují spíše k levicovější sociální politice, což může být sociální demokracie, může to být KSČM, ale třeba také koalice Pirátů a Starostů, kteří zveřejňují poměrně podrobný program pro starší voliče a zdá se mi, že programově také směřují spíše doleva,“ domnívá se politolog Havlík.

Video  Volební lídři 2021: Vojtěch Filip (KSČM)  - Videohub
Video se připravuje ...

K volebnímu rozhodování u seniorů však podle experta přistupuje celá řada dalších faktorů. Havlík dále uveld: „Zmínil jsem třeba komunistickou stranu, která je však z mnoha důvodů historicky problematická. Podobně je na tom sociální demokracie, která má v současnosti poškozenou značku a myslím si, že v těch předchozích čtyřech osmi letech celkem boj o starší voliče, kteří ji tradičně podporovali, prohrála. Piráti seniorům nabízejí podle mého názoru svým způsobem zajímavý program, ale jsou tam další věci, které mohou ty voliče zase nějakým způsobem odpuzovat.“ 

Na seniory cílí i Piráti a STAN

Seniory chtějí společně oslovit i Piráti a STAN. Představují Stříbrný program, na jehož přípravě se podíleli i sami senioři. Expert programu moc nadějí na úspěch nedává.

Koalice Pirátů a STAN chtějí přidat důchodcům a zvýšit minimální důchod Koalice Pirátů a STAN chtějí přidat důchodcům a zvýšit minimální důchod | Facebook koalice Piráti a STAN

„Piráti teď předložili část programu, která je zacílena přímo na důchodce, ale já si myslím, že tam to nebude fungovat a to hned z několika důvodů. Za prvé si tím trošku rozředí vlastní politickou značku a mohou se tak stát méně čitelnými pro tu svojí tradiční skupinu, kterou oslovovali předtím. A za druhé existuje takový zajímavý efekt, kdy kromě toho, že ta témata existují v prostoru také máte jako volič různou míru vnímání toho, kdo je schopný reálně sliby naplnit,“ řekl Komínek a dodal: „V tomto ohledu vypadá mnohem důvěryhodněji hnutí ANO než třeba Piráti.“

Video  Volební lídři 2021: Jan Hamáček (ČSSD)  - Videohub
Video se připravuje ...

Zákonná valorizace bude příští rok cca 458 korun, stát tak českému důchodci přilepší o 758 korun. Ženy - seniorky na tom budou ještě lépe - od roku 2023 dostanou navíc za každé vychované dítě pětistovku měsíčně.  Výchovné a zvýšení důchodů vyjde příští rok státní kasu na 30 miliard. Kde chtějí politici na navyšování důchodů ve chvíli, kdy má ČR historicky nejvyšší státní schodek, vzít? Na to mají většinou jen obecné odpovědi.

Koalice Spolu slibuje seniorům důstojný život

Koalice Spolu kritizuje současnou vládu právě za nehospodárnost a zadlužení země. Přidává se tak k hlasům, které namítají, že je plošné zvýšení důchodů těsně před volbami nejen nehospodárné, ale také účelové a populistické rozhodnutí.

I tato Koalice cílí na seniory, slibuje, že jim zajistí důstojný život. Jediným z koaličních subjektů, který je pro seniory podle experta historicky uvěřitelný, je KDU-ČSL.

Video  Volební lídři 2021: Petr Fiala (ODS, lídr koalice Spolu)  - Videohub
Video se připravuje ...

„Program, který se zaměřuje na seniory komunikují i jiné strany než Piráti nebo ANO. Zaměřují se na ně i KSČM nebo sociální demokracie. Dříve toto téma aktivně řešila také KDU-ČSL, která však aktuálně nevystupuje samostatně, ale v rámci koaličního uskupení Spolu,“ shrnul Havlík.

Klíčoví budou dle experta „čerství senioři“

Identifikace s politickou stranou se s vyšším věkem průměrně spíše posiluje a stabilizuje - volební chování u starších lidí a důchodců není tak proměnlivé jako u nejmladších voličů. S přechodem z produktivní fáze života do důchodového období se však preference mohou změnit.

„V momentu, kdy jdete do důchodu tak se vám hodně mění životní situace. Důchodce má najednou zpravidla mnohem nižší příjem, který je z velké části závislý na řekněme nějaké státní politice. Tehdy může dojít ke změně volebního chování, a preferencí, kdy bude volič reagovat na například různé sociální politiky po dobu důchodové reformy nebo na zvyšování důchodů,“ objasnil pro Blesk politolog Havlík

luder ( 12. září 2021 13:16 )

Jestli chcete místo auty jezdit na kolách či pěškobusy tak volte Piráty a Stan! Velké zdražování městské dopravy a parkování i na okraji měst, o to se vám Piráti postarají včetně přejmenování ulic či náměstí dle nějakých pofidérních hrdinů a svůj Zelený program budou aplikovat postupně na celou ČR! Elektromobily?
Nařízení EU a Piráti tomu tleskají! Elektřina zdražuje a razantně bude zdražovat i nadále a to se pořádně prohneme. Vše ke spokojenosti Pirátů směřuje k omezování a likvidaci aut a o tom to je!

luder ( 12. září 2021 13:15 )

Pan Babiš nemusí nikomu nadbíhat protože sliby doposavad plnil! Jak třeba věřit Pirátům a těm dalším slátaninám že chtějí aby důchodci brali kolem 20 tisíc korun když před měsícem nezdvihli ruku ani pro 300 kč navíc pro důchodce? Jenom lžou a aby se dostali ke korytům budou teď slibovat hory - doly! Na druhou stranu pořád žvaní o šetření takže si to jejich šetření; lidem utahovat opasky umíme představit; to už známe!

Staroduchodce ( 8. září 2021 14:47 )

Soudruhu, s takovým ekonomickými znalostmi (absolvent VUMLu?) měl by jsi dělat ministra financí v případné vládě Pirátů. K druhé části slepence PS STANu:nanasytní členové této strany si v klidu nadále požadují dotace na akce zajišťující volnočasové požitky, např. stamiliony na kryté bazény stojící vedle rybníků, nebo zkrášlení náměstí, aby byla ještě krásnější jako budoucí vzpomínka na jejich nezištnou aktivitu, ale křičí o zadlužování. Nebo jsou proti snížení dávek na bydlení. Že by jim to ukrajovalo finance z jejich rozmařilého rozdávání? Nerozumím tomu, nejsem politický ekonom.

Jirik-ta ( 6. září 2021 21:26 )

očkujte se

Jirik-ta ( 6. září 2021 21:24 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa