Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pirátská bárka v bouři: Veřejně na sebe nadávají, preference letí dolů

Autor: V. Renovica, J. Tomek - 
13. srpna 2021
05:00

Jsme jiní, jsme transparentní, vidíte nám až do žaludku! Takhle se voličům představovali Piráti a chvíli to fungovalo. Teď se ale jejich »bárka« zmítá ve vlnách padajících preferencí. A navíc se v ní Ivan Bartoš (41) a spol. pěkně nahlas hádají. Půjdou Piráti ke dnu? To zjišťoval Blesk.

Předvolební kampaň koalice Pirátů se Starosty v posledních týdnech ztrácí dech. Ještě v březnu jim třeba průzkum agentury Median přisuzoval přes 27 procent, v červenci by je volilo »jen« 20 procent voličů a obdobnou tendenci ukazují i jiné průzkumy. Teď se hledá viník.

Na veřejném webovém pirátském fóru část straníků rozjela debatu, zda by nepomohlo hodit přes palubu poslance Mikuláše Ferjenčíka (34) – ten je šéfem mediálního odboru a je za kampaň zodpovědný.

„Vzhledem k tomu, že … dochází k nulové sebereflexi a směje se nám už kdekdo, ať jde o amatéry, či odborníky na marketing, voliče Pirátů, či voliče kohokoliv jiného, rád bych tímto vyvolal jednání o odvolání,“ napsal na fórum pirátský zastupitel v Praze 4 Adam Jaroš (28). Vadí mu také, že Ferjenčík, bratr poslankyně Olgy Richterové (36), která je jedničkou na pražské kandidátce, údajně političku protežuje a propaguje více než jiné uchazeče, případně, že klíčové části kampaně jsou dělané na koleni anebo že nepřijímá kritiku.

Počká do voleb

„Cíl je jasný, zvítězit, pokud se nám ho nepodaří splnit, tak odstoupím,“ napsal Blesku šéf mediálního odboru poté, co zapózoval na sociálních sítích v tričku s ironickým nápisem »Za všechno může Ferjenčík«. Což opět nebylo mediálně moudré – ozval se totiž exšéf státní kasy Miroslav Kalousek (60, TOP 09), který stejný slogan, jen se svým jménem, proslavil v minulosti. „Pirát dokáže ukrást úplně všechno, dokonce i fór,“ okomentoval to. A Ferjenčík sklidil na sociálních sítích další bouři.

Bartoš mlží

Co na tuhle změť kritiky šéf Pirátů a lídr koalice Ivan Bartoš (41)? „Možnost odvolávání zvolených osob je prvkem vnitrostranické demokracie. Kontrole naší práce ani kritice se nevyhýbáme a čelíme jí. To není v jiných stranách obvyklé, proto si toho cením,“ napsal Blesku, aniž by jasně dal najevo, jestli má jít Ferjenčík od válu, nebo ne. Samotní odpůrci na webu ale šéfa kampaně zřejmě nesesadí, pro jeho odchod jich ke včerejšímu večeru nehlasovala většina (do 18:00 bylo 166 hlasujících proti odvolání, 104 pro).

Rakušan lídrem?

Kvůli klesajícím preferencím koalice PirSTAN se podle informací Blesku začínají rodit možné plány, jak ještě možný výsledek zvrátit a jednou z diskutovaných možností je prý víc dopředu vystrčit šéfa STAN Víta Rakušana (43). To ale pro Blesk odmítl šéfpirát Bartoš.

„Do voleb jdeme jako partneři, dva lídři koalice a předsedové dvou stran. Přesné parametry spolupráce upravuje koaliční smlouva, která stále platí v nezměněné podobě,“ napsal v SMS. Rakušan na tuto otázku do uzávěrky neodpověděl, vyjádřil se ale k válce uvnitř Pirátské strany. „Osobně tyto interní půtky považuji, dva měsíce před volbami, za nešťastné,“ řekl Blesku.

Zakázáno kroužkovat

Na pirátském fóru se také už v minulosti vyskytovaly obavy, aby kvůli kroužkování kandidátů nebodovali spíš Starostové než Piráti. A to hlavně na venkově. Kvůli tomu mají kandidáti v rámci koaliční smlouvy zakázáno vyzývat voliče ke kroužkování na společné kandidátce. 

Důvod je prostý: ač Piráti a STAN kandidují společně, ve Sněmovně mají (a budou mít) oddělené vlastní poslanecké kluby se všemi (štědře placenými) funkcemi. Pořád tak vlastně mezi sebou soupeří o to, kdo bude mít kolik poslanců, zatím to hrají na třetiny. Všechny krajské kandidátky jsou obsazeny ve složení 2:1 pro Piráty. Ti kampaň dle smlouvy financují 33 miliony korun a STAN do společné kasy přispělo 16 miliony.

Odborníci: Hádejte se potichu!

Místo toho, aby se občas sešli, zamkli dveře a dali průchod emocím či kritice, se Piráti hádají online na svém webovém fóru, kam může jít »čmuchat« široká veřejnost. A do detailu nahlédnout, jak to mezi sebou mají vyhrocené. Původně se tímhle chlubili, teď je z toho poněkolikáté problém. Jenže couvnout nelze. „Dodává jim to auru výjimečnosti a autentičnosti, ale pro člověka, který chce držet nějakou komunikační linii, je to neschůdné,“ řekl Blesku o fóru zakladatel Institutu politického marketingu Karel Komínek.

„Ještě horší to bude, pokud ve volbách uspějí, budou koaliční stranou a budou dělat rozhodnutí týkající se ekonomických detailů anebo bezpečnosti, protože to na tom fóru hlasovat nepůjde. Navíc, i kdyby jim tam něco odhlasovalo deset tisíc lidí, pořád to nezbavuje politiky osobní zodpovědnosti,“ přitakává politolog Jan Kubáček.

Má-li koalice PirSTAN prohrát, nebude to ale nakonec kvůli »pavlači«. „Prohrají si to kdyžtak sami lídři, pokud ztratí tah na branku a vůli zvítězit, což už z nich trochu cítím,“ říká Kubáček. „Zdá se to na první pohled, že Piráti ztratili část duše, která je odlišovala, působí méně autenticky tím, že se snažili vtěsnat do formy strany pro všechny,“ dodává Komínek. A jaké rády by dali Pirátům? V souhrnu: Bartoš i Rakušan dozadu, krajští a komunální politici dopředu, jen ti je teď můžou vytáhnout z bryndy. No a pak také: nastolovat vlastní témata a ne jen ublíženecky reagovat na to, co na ně vytáhne premiér Andrej Babiš (66, ANO).

Vře to i v ODS

Také strana modrého ptáka, která je dohromady s TOP 09 a KDU-ČSL součástí koalice SPOLU si zažívá malý vnitřní rozkol. Pár stovek členů totiž po vzoru amerických republikánů a pod záštitou jednoho ze zakladatelů ODS Miroslava Macka (76) zformovala vlastní frakci s názvem Tea Party (v překladu čajový dýchánek).

Ve svém apelu Macek píše, že místo toho, aby ODS zachraňovala „definitivně se potápějící TOP 09“ a šla do koalice s „křesťanskými socialisty, hájícími jen své vlastní zájmy, a na straně druhé zcela vážně uvažovala o povolební koalici s ‚neomarxisty s počítači‘“, měla by se vrátit ke kořenům a podporovat podnikatele a ekonomickou svobodu. 

A s vizí jednoty v koalici to nevypadá valně ani na sociálních sítích, kde »řádí« člen předsednictva strany europoslanec Jan Zahradil (58) a obouvá se tu do topkařů, tu do lidovců, jako kdyby snad spolu s jeho lidmi neměli mířit do politických výšin!

Video  „Tečka“ je opožděná a manipulativní, tvrdí expertka. Zmínila chyby v kampaních u všech stran  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

luder ( 25. srpna 2021 08:59 )

Piráti nejsou zástupci České republiky v Bruselu, ale zástupci Bruselu v České republice. Takhle bychom k nim měli přistupovat. Piráti nehájí české zájmy, ale zájmy někoho úplně jiného. Je to nebezpečná politická strana.

denisz ( 20. srpna 2021 02:49 )

Je dobře, že nejen hnutí ANO, ale i koalice SPOLU válcují Piráty. Jen ta šílená vykulená Adamová z TOP09 jim to kazí, ale jejích pár příznivců ji to toleruje a odpouští. Měl by ji ale někdo domluvit, jak Pirátům jejich nový agitační guru Charvát, aby přestali s pubertálním udáváním za nelichotivá slovíčka, aby už tupě nekonstruktivně nedehonestovali premiéra a vládu. S konstruktivní opoziční kritikou to totiž nemá nic společného a normální občan to rozezná. Piráti tím ztráceli. Přesto se v tom Pekarová dál vyžívá, na víc holka totiž nemá.

Hanecek ( 13. srpna 2021 22:51 )

Když budu chtít mít v Praze 90% afghánských architektů, lékařů a inženýrů, kteří se podle "nového pirátského zákona" budou rvát do mého bytu, znásilní 90 letou pratchýni a 6 letou vnučku, musím dát pirátům hlas.

yosan ( 13. srpna 2021 21:32 )

U hlodavce na Kantaru budou mít 35%.

Nahorav ( 13. srpna 2021 19:14 )

Vidět volební lístek Pirátů tak jdu zvracet

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa