Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Zmrzlinář“ Babiš na kampani mezi kříži aktivistů. A Jermanová vyvedla dceru, Monika fenu

Aktualizováno -
7. srpna 2021
15:30
Autor: Jakub Veinlich, kal - 
7. srpna 2021
05:05

Proč řešit v předvolební kampani spory o daně, recepty na bydlení, zdravotnictví nebo školství. „Hlavním“ problémem v Česku se stala obyčejná zmrzlina. Spor se rozhořel po té, co koalice Pirátů a Starostů vybírala příchuť ledové pochoutky, kterou chce rozvážet speciálně polepeným autem. Do největšího volebního rivala se za to pustil premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který pro zájemce připravil zmrzlinu poblíž své cukrárny už v sobotu. Sám v Průhonicích podepisoval novou knihu. Kampaň mu ale nabourali aktivisté, kteří náměstí pokryli kříži, které mají připomínat oběti covidu a neschopnost vlády. Jde o stejnou skupinu, která udělala v březnu 25 tisíc křížů na Staroměstském náměstí v Praze. Na podporu šéfa ANO naopak dorazila jeho žena Monika s fenkou Gigi nebo exhejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová s dcerou Emou. Když ale začala létat vejce, Babiš se ukryl v cukrárně.

Kříži v Průhonicích se zabývá už středočeská policie. Mluvčí středočeské policie Zdeněk Chalupa pro Blesk Zprávy uvedl: „Prověřujeme okolnosti události při které skupinka osob v sobotu v ranních hodinách na prostranství Květnového náměstí v Průhonicích nastříkala křídovou barvou větší množství křížků.“ Zatím není jasné, zda šlo o přestupek. „Osoby byly na místě ztotožněny a podle výsledku probíhajícího šetření a prověřování zjištěných skutečností bude stanoven další postup,“ dodal Chalupa.

Za akcí je skupina Milion chvilek pro demokracie, která v minulosti proti Babišově vládě uspořádala řadu demonstrací a v březnu pokryla 25 tisíci křížky i Staroměstské náměstí v Praze. Místo zkoušeli před příjezdem Babiše vyčistit dobrovolní hasiči z Průhonic, ale neúspěšně - když z dlažby zkoušely kříže odstranit, vyplavili i štěrk a písek ve spárách.

Babiš: Náklady zaplatím. Mrzí mě to

„Řekl jsem starostovi, že samozřejmě zaplatím ty náklady, že mi to mrzí,“ reagoval Babiš dopoledne v Průhonicích. 

„Stejně jako značná část veřejnosti jsme znechuceni kampaní pana premiéra. S úsměvem od ucha k uchu se předvádí, jako by se nikdy nic nestalo. Přitom má on a jeho vláda na svědomí nezvládnutou pandemii, při které zemřelo přes třicet tisíc lidí,” řekl k sobotnímu happeningu místopředseda Milionu chvilek Jiří Jakub Zévl.

Premiér takovou interpretaci dnes znovu odmítl. Na závěry je podle něj příliš brzy. „Oni říkají stále nějaké nesmysly, ale myslím, že dnes máme jednu z nejlepších incidencí v Evropě, máme 10,5. Vidíme, jak to stoupá v Německu. Pandemie neskončila, bilance se bude dělat až na konci,“ komentoval vyjáření zástupců Milionu chvilek pro demokracii Babiš. Sám si do nich také rýpnul. 

„Jsem nevěděl, že ten spolek ještě existuje,“ dodal premiér.

Chvilkaři začali kříže malovat před zmrzlinárnou na hlavním náměstí v Průhonicích dnes v 6:00. Babiš na místo dorazil kolem 9. hodiny a od 10 začal točit.

Se zmrzlinou si začali Piráti

Z nevinného marketingového tahu – rozvést lidem zmrzlinu v polepeném autě v barvách koalice Pirátů a STAN a za zvuku melodie, dost možná z harmoniky Ivana Bartoše, se stalo zatím nejvýraznější předvolební téma. Ne snad kvůli zmrzlině samotné, ale terčem kritiky a posměchu se stala diskuse uvnitř koalice PirStan, jakou příchuť lidem vůbec rozdávat.

Starostové nechtěli obdarovat lidi nejoblíbenějším nanukem, kterým je podle spotřebitelských průzkumů tvarohový Míša. „Jenže jsme strana ekologická, tak někteří řešili jeho uhlíkovou stopu, alergie nebo vůbec použití mléka. I mezi námi jsou vegani,“ popsal výběr vhodného nanuku pro Seznam Zprávy volební manager Starostů Štěpán Hofman.

Ve hře pak byl rakytníkový nanuk bez cukru, jenže koalice Pirátů a Starostů se zalekla nápisu na obale, kterým prodávající firma upozorňuje, že „nadměrná konzumace může vyvolat projímavé účinky.“ Rakytník je totiž kyselý a tak jsou v nanuku použitá umělá sladidla. Opravdu by nebylo boj o hlasy voličů pros...

A tak vznikl „ledový kompromis.“ Polepené mrazicí auto bude v barvách koalice PirStan rozvážet patrně už od příští středy jahodový sorbet na klacku. „Na jahody je alergických méně lidí než na laktózu. Kdybychom to ale brali do důsledku, tak bychom nemohli rozdávat vůbec nic,“ okomentoval výsledek pro Seznam zprávy volební manažer Starostů Hofman.

Babiš: Lízejte, než to zakážou

Diskuse nad výběrem zmrzliny využil PR tým hnutí ANO a premiér Andrej Babiš se začal do svého současného největšího volebního rivala, tedy koalice vedené Ivanem Bartošem, okamžitě po zveřejnění informací strefovat.

„Už jste četli, jak Piráti vymýšleli ideologicky správnou zmrzlinu? Něco tak šíleného si snad nikdo z nás neumí představit. Řešili uhlíkovou stopu, kterou mají naše krávy, stejně jako všechny krávy světa, a za žádnou cenu nechtěli zmrzlinu z jejich mléka,“ naspal premiér na svůj twitterový účet.

Následně premiér začal tvrdit, že Piráti a Stan chtějí zakázat lidem jeho oblíbené příchutě – tedy čokoládovou a vanilkovou zmrzlinu. „TAKŽE jsem se rozhodl, že MY budeme mít NAŠI klasickou českou vanilkovou a čokoládovou. Jednak jsou samozřejmě nejlepší a kromě toho jsou to moje nejoblíbenější,“ dodal, a slíbil, že lidem také zmrzku natočí. Ne ale v Ústeckém kraji, na podzim kandiduje, ale využije své cukrárny ve středočeských Průhonicích.

„Slibuju vám, že udělám všechno, aby nám je Piráti nezakázali. Podepíšu vám knížku a natočím vám super zmrzlinu. Všechny vás zvu. LÍZEJTE, NEŽ TO ZAKÁŽOU! Už tuto sobotu v Průhonicích na náměstí od 10 do 17 hodin. Budu rád, když přijdete!“ doplnil premiér. Sám se přitom nechal také vyfotit na zmrzlinářské auto.

„Z premiéra, který má řešit BIS, se vyklubal zmrzlinář,“ okomentoval protitah Andreje Babiše na twitteru jeden z uživatelů. „Před volbami v roce 2017 bylo téma lithium, před volbami v roce 2021 je to holt zmrzlina,“ přisadil si pak na té samé síti poslanec ČSSD Václav Votava.

Pirát Ferjenčík: Jahodová je nejlepší

„Škoda, že od nás pan premiér neokopíroval, když jsme mu dávali návrhy, jak řešit pandemii, bohužel okopíroval jenom zmrzlinu,“ vrátil úder Babišovi v reakci pro Blesk Zprávy poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík.

„A navíc si stojí za výběrem příchutě sorbetu. „Jahodová je samozřejmě nejlepší. Navíc na rozdíl od vanilkové, domácí,“ přidal i on svou oblíbenou příchuť. 

Tak trochu mimo hru v tomto sporu zůstává třetí nejsilnější hráč ve volební kampani, tedy koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09). I když i podle jejích zástupců by měli ANO a PirStan řešit důležitější věci.

„Premiér není schopen rozhodnout ani diskutovat o složitých věcech. Je slabý, ustupuje prezidentovi a náš parlamentní systém převrací do prezidentského. Poškozuje naši bezpečnost a škodí občanů ČR. Hlavně, že konečně vyřešil správnou příchuť zmrzliny,“ rýpnul si do Babiše (nikoliv do konkurenční koalice) místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

„Já se tomu směju!“ přidal reakci pro Blesk Zprávy místopředseda ODS Martin Kupka. Každý má mít možnost si vybrat jakou příchuť má sám rád. „Zatímco ANO a PirStan mrznou na zmrzlině, věnujeme se tématům, která lidi opravdu trápí – nedostupné bydlení, nedostavěné dálnice, nebo rostoucí zadlužení státu,“ dodal Kupka.

Sám by si prý navíc z nabízených příchutí nevybral. „No a já mám nejraději citrónovou, a to už od dětství,“ přisadil si.

Točením zmrzliny Babiš koalici Pirátů a Starostů o pár dní předběhne. Zatímco koalice chce svou „nanuk tour“ rozjet ve středu 11. srpna, premiér už se ve zmrzlináře promění v sobotu 7. srpna.

A bude k tomu mít podle Českého hydrometeorologického ústavu o trochu lepší počasí, než od středy Ivan Bartoš s Vítem Rakušanem, tedy šéfem STAN. Zmrzlinu ale musí vytočit do podvečera, kdy má silně pršet.  

V sobotu má být totiž podle meteorologů polojasno až skoro jasno, později odpoledne v Čechách od západu přibývání oblačnosti a večer přeháňky, místy bouřky, i silné. Nejvyšší teploty 24 až 28 stupňů Celsia.

Předpověď pro středu je podobná: Polojasno až skoro jasno, při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty 16 až 12 °C. Nejvyšší denní teploty 23 až 27 °C. Od čtvrtka do soboty může být postupně až 31°C.  

Babiš už zmrzlinářem byl

Andrej Babiš byl zmrzlinářem ale už i v minulosti. Zmrzlinu točil i před volbami v roce 2013 na pražském Staroměstském náměstí. „Cítím se zas potřebný, točím to poprvé,“ řekl tehdy v rozhovoru pro Novinky.cz. Studenou pochoutku přitom točil například i do kelímků s logem hnutí ANO a jeho fotografií.

Lidé měli k výběru vanilkovou a pomerančovou příchuť i míchanou. Podobně sedl k zmrzlinovému stroji Andrej Babiš před volbami v roce 2017 například v Liberci. Jahodovou a vanilkovou tu točil všem, které přinesli dobré známky na vysvědčení.

Loni v březnu ale Babiše dostala zmrzlina naopak do problémů. Vyrazil si ji totiž i s šéfkou svého kabinetu Tünde Barthou koupit v době, kdy měli lidé omezit kvůli vládním nařízením vycházky. A navíc nebylo dovolené konzumovat věci venku. A to i kvůli povinnému nošení roušek. Babiše podle jeho slov překvapilo, že to lidé vzali tak negativně.

Video  Takhle se tisknou volební lístky: Padne na ně 600 tun papíru  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

RoadRunner ( 8. srpna 2021 08:52 )

Ty máš tu přezdívku správnou, jen nechápu proč tebe pouští do diskuze. Ale je demokrace a i ty máš své práva, a proto tady máme i bandu tupých hlav a Mináře. Doufám že jej někdo donutí si to náměstí uklidit. Říkat si může co chce, ale ničit cizí majetek je trestný čin. Ať si ničí doma.

RoadRunner ( 8. srpna 2021 08:51 )

Ty máš tu přezdívku správnou, jen nechápu proč tebe pouští do diskuze. Ale je demokrace a i ty máš své práva, a proto tady máme i bandu tupých hlav a Mináře. Doufám že jej někdo donutí si to náměstí uklidit. Říkat si může co chce, ale ničit cizí majetek je trestný čin. Ať si ničí doma.

RoadRunner ( 8. srpna 2021 08:45 )

Značná část lidí si přeje aby tisíc čúranek bylo konečně spláchnuto do WC, tam patří tato banda tupounu včetně toho nevzdělaného tukana co je vede. Chudák člověk kterému říká táta. Škody ať zaplatí také on, ale předtím ať si to vyčistí!! Hnus!

verka1 ( 7. srpna 2021 21:12 )

To je ta která by nás nechala zemřít na covid19, nechtěla nic zavírat.

LuCo ( 7. srpna 2021 19:01 )

Pekarová? Byla, je a bude kejhající husou, která se nosí jak lejno na lopatě. Co jiného čekat od nástupkyně Kalouska, než největší kandidátku na blbku roku...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa