Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Okamura volil omylem senátora Spolu. „Je to rebel,“ baví se Růžička. Šéfovi SPD se vysmívají na sítích

Autor: ČTK, trm - 
23. září 2022
20:15

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura dnes v Praze 6 po odevzdání hlasu v komunálních volbách zopakoval, že volby budou referendem o vládě. Protože v jeho obvodu v senátních volbách nekandiduje žádný kandidát za SPD, svůj nesouhlas s vládní politikou vyjádřil znehodnocením volebního lístku, na kterém vybral současného senátora za Prahu 6 Jiřího Růžičku (Spolu). Podle TOP 09 je ale Okamurův hlas pro jejich kandidáta platný.

„Škrtl jsem jeho volební lístek a ještě jsme ho natrhl. Voleb jsem se tímto zúčastnil, vždycky jsem pro to, abychom k volbám chodili. Můj hlas tak bude započítán mezi odevzdané, tímto jsem však vyjádřil svůj nesouhlas a zároveň snížil procentní výsledek panu Růžičkovi, protože absolutně nesouhlasím s politikou TOP 09 a vládní koalice,“ řekl ČTK Okamura.

Podle volebního zákona je volební lístek neplatný, pokud není na předepsaném tiskopise, je přetržený, nebo není vložený do úřední obálky. Naproti tomu poškozený či přeložený lístek platný je, pokud jsou z něj patrné potřebné údaje. Platnost v takovém případě posuzuje okrsková volební komise.

Právě s odkazem na ustanovení volebního zákona uvedla TOP 09, že Okamurův lístek s Růžičkovým jménem je platný. „Děkujeme srdečně panu Okamurovi za hlas,“ napsala strana vpodvečer na twitteru. Později zveřejnila ještě jeden tweet. „Vysoká škola života - obor volby. Pane Okamuro, děkujeme!“

Z Okamury si na sociálních sítích utahují tisíce lidí. „Je to rebel,“ smál se i Růžička. Přisadila i Miroslava Němccová (ODS).

Okamura se do volební místnosti dostavil 20 minut po jejím otevření. Před ním odvolily desítky občanů, z nich někteří vyjadřovali výhrady k přítomnosti množství médií. „Nechtěl by se (Okamura) odstěhovat někam jinam?“ ozvala se jedna z hlasujících žen.

Celkové výsledky senátních voleb by mohly být známy do sobotního večera, kompletní výsledky komunálních voleb pravděpodobně v neděli nad ránem.

19:07
25. 9. 2022

Vážení čtenáři, děkujeme, že jste byli s námi během celého volebního víkendu, ale také dnes, kdy se sestavovaly první koalice. Boj o vedení na radnicích  ještě nekončí a stále nás také čeká druhé kolo voleb do Senátu. Další dění můžete sledovat na Blesk. cz v běžném zpravodajství. Přejeme Vám za celou redakci pohodový večer a také spokojenost s Vámi vybraným kandidátem. 

19:04
25. 9. 2022

Za pražskou koalici Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) bude vyjednávat tým složený ze dvou členů z každé strany. K nim se připojí jako hlavní vyjednavač lídr Spolu, poslanec a bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Po dnešním prvním jednání zastupitelského klubu to ČTK sdělila mluvčí pražské ODS Lenka Mottlová. Koaliční tým byl sestaven na základě koaliční smlouvy. Kromě Svobody v něm je ještě předseda pražské ODS a poslanec Marek Benda a místopředseda celostátní ODS a pražský zastupitel Zdeněk Zajíček. Jednání se zúčastní předseda pražské TOP 09 Jiří Pospíšil a místopředseda a místostarosta Prahy 4 Michal Hroza (TOP 09). Za KDU-ČSL byl zvolen pražský předseda Tomáš Kaplan a pražský zastupitel Jan Wolf (KDU-ČSL).

18:48
25. 9. 2022

V Jihlavě jsou podle lídrů stran oslovených ČTK jednání o složení nového vedení radnice zatím v počátcích. Radek Popelka, jenž vedl vítěznou kandidátku hnutí ANO, označil první uskutečněné rozhovory spíš za zdvořilostní. ODS a lidovci, kteří společně získali druhý nejvyšší počet mandátů, podle náměstka primátorky Petra Ryšky z ODS chtějí nejdřív mluvit s ostatními stranami o jejich programech a prioritách, na nichž by bylo možné najít shodu.

Zobrazit celý online

Video  CELÝ ZÁZNAM: Superdebata Blesku! Lídři stran se přeli o Dozimetr, „juchání na svatbě“ i „odpornou korupci“  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Doporučujeme
hulmihosoudruhu ( 24. září 2022 17:44 )

Proto ho kamimůra volil?

frantacizek ( 24. září 2022 13:45 )

ups v celostátní, jde o Senát... sry přiběhl jsem teďkom a ještě se svlíkám u toho

frantacizek ( 24. září 2022 13:41 )

ač v to nikdo dopředu nemohl doufat, je dost dobře možné, že kolegovi Růžičkovi vyhrají senátní volby právě voliči Tomia a jeho marketing na poslední chvíli v tomhle okrsku. Protože ten elektorát téhle strany SPD se rekrutuje z lidí nízkého vzdělání, kteří často už zapomněli číst i psát (obecně rezignovali v životě na vzdělání) a reagují tak jen na audio zprávy ve veřejném prostoru a tam je prakticky jejich lídr z ostrova Honšú vyzval nejen k návštěvě voleb v místě, kde chybí kandidát SPD, ale i k volbě kolegy Růžičky touto formou jako to učinil on. Ale zase to nebude špatná volba, protože jde o velice vzdělaného člověka, který za ně ta složitá rozhodnutí v komunální politice bude umět udělat správně..

Uživatel_5512061 ( 24. září 2022 12:36 )

Kravin jsou plné noviny a blbci z Twitteru z toho mají orgasmus.

mim33 ( 24. září 2022 10:47 )

On je smích přejde po zveřejnění výsledků voleb.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa