Lidé si mohou aplikaci Bez graffiti bezplatně stáhnout na Google Play a App Store a jejím prostřednictvím hlásit nelegálně pomalované budovy. Zatím si podle Macháčkové aplikaci stáhlo asi tisíc uživatelů.

Vandalové se neštítí ničit památky

Pracovníci THMP odstraňují graffiti z budov a objektů, které patří pražskému magistrátu. Pokud jsou pomalované budovy ve vlastnictví městských částí, tak THMP hlášení předává jejich pracovníkům. Po nahlášení graffiti na objektech, které vlastní Praha, trvá odstranění obrázku na fasádě několik týdnů. Pokud je pomalovaný památkově chráněný objekt, tak může proces, který vede k vyčištění stěny, trvat i několik měsíců. Důvodem je podle mluvčí THMP to, že je pro každý objekt nutné projednat technologický postup odstranění nepovolené malby z fasády s odborem památkové péče.

„Na základě hlášení od občanů jsme napříč Prahou vyčistili řadu bytových domů i památkově chráněných objektů. Mezi nimi například novoměstské hradby ze 14. století, pomník Barikádníci v Praze 7, fasádu vyšší odborné školy a střední průmyslové školy na Novém Městě, schodiště ve vestibulu metra Černý Most, budovu metra Ládví nebo zeď krčského hřbitova,“ uvedl pražský radní Jan Chabr (TOP 09), který má projekt ve své gesci.

Od července 2021 odstranili pracovníci THMP podle místopředsedy představenstva firmy Tomáše Novotného na městských objektech graffiti o celkové ploše přes 2500 metrů čtverečních. Po odstranění graffiti byly očištěné fasády ošetřeny takzvaným antigraffiti nátěrem. Speciální nátěr podle Novotného, který má projekt Bez graffiti na starosti, umožňuje v budoucnu případné další graffiti odstranit pouhým proudem vody.

Bojuje Praha i městské části

S graffiti bojují s pomocí různých programů také městské části, některé zapojují i soukromé majitele nemovitostí. Jednou z využívaných forem jsou granty, které radnice dávají majitelům.

Video
Video se připravuje ...

Kde legálně sprejovat? Eva Fornálová

Fotogalerie
14 fotografií