'„Před zdražením elektrické energie jsme vynakládali na veřejné osvětlení částku zhruba 150 milionů korun ročně. Čeká nás nárůst těchto cen až na 300 milionů. Je to skutečně monstrózní číslo, takže hledat úspory je zcela bezpochyby na místě," řekl Jílek. Dodal, že firma od doby, kdy osvětlení před čtyřmi roky převzala, dosáhla modernizacemi úspor 20 milionů korun ročně.

THMP podle ředitele dříve nakupovala 70 procent elektřiny v aukcích a zbytek dokupovala na spotovém trhu. To se nyní změní a společnost v aukcích nakoupí veškerou elektřinu nutnou pro provoz sítě v příštím roce. „Teprve energetické aukce v letních měsících ukážou, jaké ceny je Praha schopna dosáhnout," doplnil Jílek.

Firma se snaží dosáhnout úspor modernizací lamp, které podle ředitele i Chabra v roce 2018 převzala ve zuboženém stavu. Až třetinovou úsporu podle nich znamená výměna sodíkových výbojek za LED svítidla, kterou zatím THMP uskutečnily u zhruba 6500 z celkového počtu 136.970 stožárů v metropoli. Pokud bude město i nadále do lamp investovat nynějších 300 milionů korun ročně, modernizace bude podle Jílka dokončena za 13 až 15 let.

Chytré a úsporné

Firma zároveň v následujících dvou měsících na zhruba 5000 lampách nasadí technologii tzv. biodynamického osvětlení, které mění intenzitu světla podle počtu lidí v ulicích. THMP od loňska technologii testovaly v šesti parcích, nyní plánuje masové nasazení. „Jsme zvědaví, jak to Pražané přijmou, protože v takto masivním měřítku budeme patřit mezi evropskou špičku," řekl Jílek.

Chabr dodal, že další úsporou bude redukce osvětlení asi 140 památek, mezi které patří Rudolfinum, rozhledna na Petříně nebo historické mosty. Jejich nasvícení firma zapíná každý den postupně od nejstarších po nejmladší a dosud bylo zapnuto do 01:00. Od 1. června světla zhasnou ve 23:00, v zimě ve 22:00. Městu to podle Jílka přinese úsporu asi 1,6 milionu korun ročně.

THMP má na starosti i plán umístit na pražské střechy solární elektrárny, který je v začátcích. Nyní se podle Chabra instalují první tři elektrárny na střechách menších bytových domů na Černém Mostě. Měly by podle něj pokrýt 30 až 40 procent spotřeby bytů. Podle Jílka společnost do konce roku plánuje instalovat dalších 25 elektráren. „V příštím roce to budou dvě elektrárny týdně. Máme vysokou ambici, aby se to číslo přiblížilo tisíci pražských střech, které budou vybaveny solární elektrárnou," uvedl.

THMP založilo město v roce 2017 transformací ze své společnosti TCP Vinohrady. Od roku 2018 má na starosti veřejné osvětlení, převzalo i dalších technologie, jako je kamerový systém či semafory. Firma má nyní 245 zaměstnanců, do konce roku by jich podle Jílka mělo být 300.