Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Perličky“ senátních voleb: Přibyli lékaři a ženy, klesl průměrný věk. ČSSD přijde o miliony

Autor: ČTK, Mii - 
11. října 2020
05:10

Češi v sobotu a pátek rozhodli o obměně třetiny Senátu. Některá jména zůstala, spousta nových jich přijde, zejména v barvách STAN. Mění se díky tomu nejen složení horní komory, ale i některé statistiky, které z toho vyplývají. V Senátu například po volbách usedne více žen a lékařů, naopak ubylo právníků. A klesne průměrný věk senátorů. Pokladny vítězných stran si polepší o miliony, oproti tomu ČSSD, jejíž kandidáti pohořeli, výrazně zchudne. Jaké další zajímavosti volby přinesly?

V letošních senátních volbách byly zvoleny čtyři ženy, o dvě více než před dvěma lety, kdy bylo zvoleno nejméně nových senátorek od vzniku horní komory. Před čtyřmi roky se do horní komory naopak dostalo rekordních šest senátorek - pokud se tedy nepočítají vůbec první volby v roce 1996, kdy se vybíralo všech 81 členů Senátu a zvoleno bylo devět žen; šest senátorek bylo zvoleno také v roce 2006.

Zatímco po volbách na podzim 2016 zasedalo v horní komoře rekordních 16 senátorek, v uplynulém volebním období jich bylo 13 (po rezignaci Zuzany Baudyšové loni v lednu jen 12). Tucet žen bude v Senátu i po letošních volbách. Ženy tak od podzimu 2018 tvořily jen zhruba 16 procent všech senátorů, nyní to bude necelých 15 procent. Pro srovnání, v roce 2017 bylo do dolní komory zvoleno 44 žen a poslankyně tedy tvořily 22 procent osazenstva Sněmovny. V krajských volbách před týdnem se pak zastoupení žen ve všech zastupitelstvech napříč ČR zvýšilo z 20 procent v roce 2016 na nynějších 22 procent.

Horní komora se po dlouhé době omladila

Za téměř čtvrtstoletí historie českého Senátu pomalu stoupal průměrný věk jeho členů, letos je to poprvé, co se od voleb do voleb tato hodnota snížila, byť mírně. Po volbách před dvěma lety bylo všem 81 senátorům v průměru 57,53 roku, nyní to bude 56,95 roku. Stále je to ale výrazný rozdíl proti prvním volbám v roce 1996, kdy byl průměrný věk senátorů 53,07 roku.

Letos byl zvolen vůbec nejmladší člen horní komory, Adéla Šípová (bezpartijní za Piráty), která teprve 22. září oslavila čtyřicetiny. O jediný den tak překonala Lukáše Wagenknechta (nestraník za Piráty), který byl před dvěma lety zvolen v prakticky stejném věku - druhé kolo voleb se tehdy konalo 12. a 13. října, Wagenknecht měl čtyřicetiny 24. září 2018.

Předchozím rekordmanem byla Ivana Cabrnochová (SZ), v roce 2014 jí při zvolení v doplňovacích volbách v Praze 10 bylo 40 let, jeden měsíc a dva dny. Před dosažením 41. narozenin se dostalo do Senátu ještě devět politiků, jako první už v roce 1996 Mirek Topolánek (bylo mu tehdy 40 let a šest měsíců).

Nejstarším mezi nyní zvolenými senátory je Jiří Vosecký (SLK), kterému je 69 let. Doyenem horní komory zůstane Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz), který 4. dubna oslavil 72. narozeniny, jen o pět týdnů mladší je Jiří Růžička (za TOP 09 a STAN).

Právníků není mnoho, převažují lékaři

Senát je považován za „právní pojistku“, právníků je v něm přitom paradoxně poměrně málo. Letos neobhájili mandát právníci Jiří Dienstbier a Miroslav Antl (oba zvolení za ČSSD), zůstávají předloni zvolení absolventi práv Ladislav Faktor (nezávislý), Zdeněk Hraba (nestraník za STAN) a Pavel Karpíšek (ODS). Mandát obhájil advokát Václav Láska(Senátor 21), advokáty jsou také Adéla Šípová (za Piráty) a Jan Holásek (nestraník s podporou Hradeckého demokratického klubu, TOP 09, Změny pro Hradec, Senátor 21, Volby pro město Hradec Králové, Liberálně ekologické strany a Zelených).

Vysokoškolské vzdělání má drtivá většina senátorů, tradičně převažují inženýři (z technických, ekonomických a zemědělských fakult). Hodně je i lékařů, letos bylo zvoleno dokonce pět absolventů lékařských fakult (před dvěma roky tři). Čtyři letos zvolení senátoři pak mají podle dostupných informací středoškolské vzdělání.

Žantovský by jinde vyhrál

Nejvíce hlasy byl v letošním finále zvolen senátorem Pavel Kárník (za STAN). Na Kolínsku ho podpořilo 15 197 lidí. Nejméně hlasů potřeboval k vítězství Ondřej Feber (ANO) na Karvinsku, a to 3412. Nižší podporu měli už jen dva finalisté. Nejtěsnějším rozdílem vyhrál finále Karel Zitterbart (za STAN) na Vyškovsku. Získal 8231 hlasů, což bylo 50,08 procenta, a svého soupeře porazil pouze o 27 hlasů.

Kárník naopak zvítězil s největším náskokem (o 11 274 hlasů) a získal si nejvíce voličů i procentuálně (79,48 procenta).

Z poražených finalistů dostal nejvíce hlasů Michael Žantovský (za TOP 09) v Praze 5. Podpora 12 028 by mu stačila na vítězství v 18 jiných obvodech, kde se hlasovalo. Nejméně hlasů z finalistů obdržela starostka Velké Hleďsebe Jaroslava Brožová Lampertová (ANO) na Chebsku. Volilo ji 3091 lidí. Nevyhrála ani ve své obci.

9 milionů ztráta pro ČSSD

Letošní senátní volby budou znamenat propad příjmů z každoročních státních příspěvků za mandáty hlavně pro ČSSD, která přijde o miliony korun. Nejvíce si naopak polepší pokladna hnutí STAN.

Strany a hnutí dostávají od státu ročně 900 000 korun za zákonodárce. Příspěvky plynou seskupením, která úspěšné kandidáty navrhla. Případné politické přestupy senátorů nemají na směřování peněz vliv. Sociální demokraté přijdou o devět milionů korun za rok. Starostové a nezávislí si polepší o více než šest milionů korun.

Více peněz od státu poplyne například do stranického rozpočtu ODS, TOP 09, SEN 21 a Pirátů. Pohorší si KDU-ČSL a Zelení. Soukromníci už nedostanou nic, naopak jeden příspěvek budou nově čerpat Svobodní.

Senátní volby
Konečné výsledky voleb v ČR
Obnovit výsledky
Bez výsledku
27
background:#747989;
100,00 %
0 hlasů
Sečteno 100 %
Účast 17 %

Doporučujeme
gejzovic ( 11. října 2020 17:34 )

Starostove jako mistni ani tak ne ,ale vydřiduši Rakušan ,Farsky ,Gazdik,ty se škrabou po těch poctivych zadech,ani se nestydi hlavně že maji svoje korytka

gejzovic ( 11. října 2020 17:28 )

gejzovic ( 11. října 2020 17:27 )

proč by mělsloužit lidu ktery do něj investoval,když vi že,4roky přijmu jsou bez pracně duležitějši

borka30 ( 11. října 2020 13:24 )

Lékaři místo léčení lidí, se cpou do politiky. Je vidět, že jim lékařská etiketa není vlastní, prahnou pouze po penězích.

montevideo ( 11. října 2020 11:08 )

Do politiky chodí lidi, kteří by se jinak neuživili. Jde-li o lékaře, je jasné, že jako lékař stojí za lejno.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa