Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Poroučel se mohykán ČSSD i „král hazardu“. „Padáka“ ze Senátu dostali Štěch i Valenta

Autor: kal, ČTK - 
10. října 2020
17:50

Přetrvávající volební bídu vládních sociálních demokratů podtrhlo 2. kolo senátních voleb. Po téměř 24 letech opouští horní komoru Milan Štěch, který mezi lety 2010 a 2018 senátorům předsedal. Z výrazných jmen v Senátu končí i Ivo Valenta, který je pro své působení v loterijní společnosti Synot známý jako král hazardu. Kvůli Valentovi bylo dusno v ODS, když se o jeho podporu pohádali šéf Senátu Miloš Vystrčil a starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný.

„Získal jsem zlato i stříbro. Děkuji všem jedenácti tisícům voličům z prvního kola a osmi tisícům voličům z kola druhého za všechny hlasy, které mi věnovali. Je to opravdu velmi vysoká podpora, které si moc vážím,“ okomentoval výsledky senátních voleb v obvodu Uherské Hradiště Ivo Valenta.

„Šest let v Senátu mi dalo mnoho cenných zkušeností a jsem rád, že jsem během tohoto období mohl otevřít a řešit řadu pro region velmi důležitých témat. Lidovecký kandidát získal ve finálním „souboji“ více hlasů a potvrdilo se tak, že KDU-ČSL má v našem regionu velmi disciplinované voliče. Vítězi voleb jsem hned po sečtení hlasů telefonicky gratuloval,“ uvedl podnikatel, nad kterým zvítězil lidovec Josef Bazala poměrem 61:39.

Valenta: Budu mít víc času na děti

„Co se týče mé osoby, Slovácku jsem pomáhal mnoho let před mým vstupem do politiky, pomáhám mu nyní a budu v podpoře regionu pokračovat i nadále. O mém budoucím působení v politice se poradím se svou rodinou a týmem, a následně si tuto záležitost vyhodnotím... a alespoň budu mít víc času na rodinu, především na děti,“ dodal Valenta a poděkoval všem za podporu.

Milan Štěch apeloval na voliče, aby nepustili na jeho místo Jaroslava Chalupského ze Svobodných. „Pokud stojíte o to, abych nadále zastupoval vaše zájmy a zájmy našeho regionu, přijďte prosím k volbám a zvažte možnost dát mi svůj hlas. Totéž platí, pokud nechcete, aby se senátorem stal stoupenec privatizace České pošty, Českých drah a České televize. Protože právě tyto kroky chce bohužel můj protikandidát v případě svého zvolení v Senátu prosazovat,“ burcoval Štěch voliče. Marně. Nakonec ho Chalupský porazil v poměru 52:48.

Výpad proti Štěchovi: V Senátu by neměli zasedat důchodci

„Můj protikandidát v kampani opakovaně naznačoval, že v Senátu by neměli zasedat důchodci. Je pravda, že už nejsem nejmladší (i když s trochou nadsázky musím poznamenat, že z kandidátů v prvním kole jsem byl pořád třetí nejmladší), ale starý se necítím. Každopádně si troufám tvrdit, že jsem v tom, co práce senátora obnáší a jaké má volený zástupce možnosti, za ty roky velmi dobře orientován. A mám taky dostatek zkušeností a kontaktů, které mohou být při prosazování zájmů našeho regionu na celostátní úrovni velice užitečné nebo dokonce nepostradatelné. Tyto věci se bohužel v politice nedají získat ze dne na den,“ obracel se Štěch na voliče.

„Jsem zklamaný, děkuji voličům,“ řekl pak po neúspěchu ve 2. kole. Úbytek hlasů přičetl i možnému strachu voličů z covidu.

Dosavadní místopředseda Senátu, který funkci zastává od roku 2018, a nejdéle sloužící český senátor už tak nebude součástí nového složení horní komory. Jako jediný tu byl přitom už od roku 1996. Mezi roky 2010 a 2018 horní komoře předsedal, už předtím dva roky zastával místopředsednický post. Do Senátu byl zvolen v historicky prvních volbách jako vysoký funkcionář odborů jako nezávislý na kandidátce ČSSD, do strany vstoupil až později, a v letech 2002 až 2010 vedl Českomoravskou konfederaci odborových svazů (ČMKOS).

Dříve si byl blízký s Milošem Zemanem, v posledních letech ale jejich vztah výrazně ochladl. Štěch prezidenta kritizoval například jeho vztah k sociální demokracii a bývalému premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), Zeman zase před dvěma lety při výročí srpna 1968 Štěcha označil za normalizačního komunistu. Štěch také patřil k té části ČSSD, která odmítala vstup do vlády s hnutím ANO, o jehož šéfovi Andreji Babišovi třeba řekl, že v politice nepoznal „více neseriózního člověka“.

Když v květnu 2017 vypukla kvůli nejasnostem v podnikání šéfa hnutí ANO a tehdejšího ministra financí Andreje Babiše krize v koaliční vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD), kritizoval Štěch prezidentovy kroky. Tehdejší předseda horní komory patřil k senátorům, kteří Zemanovi vyčítali váhavý přístup k odvolání Babiše. Štěch dokonce hovořil o možnosti ústavní žaloby.

Doporučujeme
Ocicko ( 18. října 2020 09:19 )

Vždy jsem se divil, že někdo může volit bezcharakterního Štěcha, horší je snad jenom ředitel Soukup z upadající televize Barrandov. Ten byl také strašný kamarád s určitými lidmi a dnes okolo sebe plive jenom špínu, tak jako pan Štěch.Takové zloby na adresu svých bývalých kamarádů jsem již dlouho neslyšel, styďte se.

Johny44 ( 12. října 2020 12:18 )

Pan Štěch, je podobný dinosaurus jako Benda a další jim podobní. Pan Štěch seděl v senátu 24. let a ještě je mu to málo, byl náramně zklamán. Pan Štěch dokonce řekl, že byla chyba jít s ANO. To je velký omyl, ANO nezavinilo jeho porážku a debakl ČSSD. To jste si pane Štěchu zavinili sami, svým chováním a jednáním, sami jste ztratil důvěru voličů. Bylo přece zřejmé, že vám to lidé ve volbách spočítají. ČSSD již není to, co bývala, teď budete mít hodně práce, abyste odstavili ty členy, kteří vedou ČSSD od deseti k pěti a možná již nule a znovu získali důvěru voličů. Tak to nesvádějte na ANO, zpytujte vlastní svědomí.

gejzovic ( 11. října 2020 18:02 )

Ja si myslym že kdyby zveřelnil majetek,tak by nam vypadli oči z dú lků

gejzovic ( 11. října 2020 17:53 )

Valenta ktery zbohatl na socialnich dávkách,ktery tam ukladali do automatu lide,kteří přišli o praci ne vlastni vinou Nikdo mu nevičita střed zajmu,to je divne

denisz ( 11. října 2020 16:25 )

Účast 16,7%, takže od občanů zase malý mandát.
Lidé z "venkova" si zvolili své dobré radní, což není
ale jen zásluhou hnutí STAN, zarputilého Rakušana.
Motivovaní lidé v Praze si zase zvolili podprůměrné
aktivisty, co se "nebojí" Zemana a Babiše. Jejich ikona
průměrnosti Němcová tedy bodovala, pak policajt
Láska a podivný Smoljak.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa