Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

Koronavirus zavřel už desítky škol. Úprava ošetřovného „není na stole“, tvrdí Babiš

Autor: ČTK - 
2. září 2020
17:56

Úprava ošetřovného kvůli případné karanténě ve školách není teď urgentní a téma „není na stole“, řekl dnes novinářům premiér Andrej Babiš (ANO). Ministerstvo práce tento týden předložilo návrh novely, podle níž by se mělo při výuce na dálku po celou její dobu vyplácet ošetřovné na školáky do 13 let. Babiš uvedl, že nejdřív je potřeba záležitost projednat v koalici.

Ošetřovné není teď téma. Je potřeba, aby se to v rámci koalice prodiskutovalo, ale teď to není něco extrémně urgentního,“ řekl k návrhu změn ošetřovného premiér. Podle něj vláda nemá v plánu školy zavírat a o ošetřovném by nejdřív měli společně jednat ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) a financí Alena Schillerová a ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (oba za ANO).

Ošetřovné se vyplácí zaměstnancům na děti do deseti let po devět dnů. Samoživitelky a samoživitelé ho mohou pobírat na školáky do 16 let až 16 dnů. Dávka činí 60 procent základu výdělku. Ministerstvo práce navrhuje pro případ uzavření tříd a škol či u dětí v karanténě poskytovat podporu po celou dobu výuky na dálku, a to na žáky do 13 let. Dávka by byla i pro lidi, kteří by se po případném uzavření stacionářů museli starat o své blízké. Ošetřovné by za určitých podmínek mohli získat i takzvaní dohodáři. Celkové výdaje do konce školního roku ministerstvo spočítalo na 650 milionů korun. Pro výpočet použilo dvoutýdenní karanténu. Ta se ale teď od září zkrátila na deset dní.

Maláčová: Úpravy jsou potřeba

Maláčová několikrát řekla, že úpravy jsou s přicházejícím podzimem a očekávaným rozšířením nákazy kvůli možným karanténám potřeba. Předsedu vlády žádala, aby kabinet navrhovanou novelu projednal v pondělí 7. září a rychle ji poslal poslancům. V programu vládního jednání bod ale není.

Ministryně práce už dřív uvedla, že koalice o ošetřovném mluvila, podle premiéra ale změny nejsou nutné. Babiš dnes řekl, že koalice o ošetřovném nejednala a „není to na stole“. Podle premiéra se musí nejdřív sjednotit postup a opatření, protože názory odborníků se liší.

V úterý začal školní rok. Kvůli karanténě se neotevřely dvě desítky škol. Na jaře se školy uzavřely 11. března. Do konce školního roku provoz už plně neobnovily. Děti se učily na dálku. Na distanční výuku by se nyní ve třídě mělo přejít tehdy, pokud by chyběla víc než polovina žáků.

Na ošetřovné se letos ve druhém čtvrtletí při plošném zavření škol a navýšení dávky vydalo asi 7,06 miliardy korun. Je to zhruba patnáctkrát víc než za druhé čtvrtletí loni. Systém nemocenského pojištění, z něhož se platí i nemocenská, mateřská či otcovská, se letos dostal do nejhlubšího propadu od začátku svého fungování v roce 1993. Výdaje v prvním pololetí přesáhly příjmy zhruba o 13 miliard.

aeraluna ( 2. září 2020 23:31 )

To je zase novinařina Jak může kousem RNA něco zavírat? Nemá ručičky!

gjim ( 2. září 2020 19:25 )

Nemám důvěru v toto stvoření. CHYBÍ MOZKOVÁ ČÁST INTELIGENCE.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa