Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Praha opět posunula rekord. Za pátek v ní přibylo 1 367 nakažených, v sobotu 655. Hřib prosí o pomoc

Aktualizováno -
11. října 2020
08:29
Autor: ČTK, diz - 
10. října 2020
08:40

Denní přírůstky nakažených obyvatel nemocí covid-19 bohužel stále neklesají. Pátek byl, co se statistiky týče, bohužel nejhorší jak na celorepublikové úrovni, tak i v Praze, kde přibylo 1 386 potvrzených případů nákazy koronavirem. To je zhruba o 500 případů více, než bylo předešlé nejvyšší číslo. O den později se v Praze potvrdilo 655 nových případů, což je pro změnu nejvyšší nárůst za víkendový den. Primátor hl. m. Zdeněk Hřib (Piráti) se proto obrátil na Pražany s výzvou, aby se situace zlomila.

Tento týden nárůst nových případů v hlavním městě výrazně zrychlil. V pondělí jich bylo 458, v úterý přírůstek stoupl na 855, ve středu zaznamenaly laboratoře jen mírný pokles na 852 nově nakažených. Ve čtvrtek podle aktuálních a revidovaných údajů laboratoře zjistily 717 pozitivních testů a následující den byla výrazně překonána hranice jednoho tisíc případů covidu.

O víkendech zpravidla laboratoře kvůli menší míře testů odhalí méně nakažených. Nicméně v sobotu se v Praze potvrdilo dalších 655 pozitivně testovaných obyvatel, což představuje dosud nejvyšší nárůst nakažených během víkendového dne.

Za posledních sedm dní připadá v Praze na 100 000 obyvatel zhruba 373 případů nákazy. Nejhůř jsou na tom teď Náchodsko a Uherskohradišťsko s více než pěti sty nových nakažených na 100 000 obyvatel. Z celkového počtu lidí pozitivních na covid v Praze se už víc než polovina vyléčila, aktuálně nakažených je přes 11 600. Počet úmrtí s covidem vzrostl v sobotu o tři, celkem v hlavním městě s covidem zemřelo 201 lidí.

Dvě miliardy v tahu

Hlavní město vydalo na opatření proti pandemii nemoci covid-19 dosud téměř dvě miliardy korun. Peníze vydalo například na nákup ochranných pomůcek, dotace městským částem či na podporu kultury a turistického ruchu. Další peníze, které mělo z evropských fondů, dalo město do programu Covid Praha na podporu podnikatelů. Letošní propad příjmů kvůli koronaviru odhaduje město na více než deset miliard.

Nemocnice nejsou nafukovací

K nastalé situaci v hlavním městě se na facebooku vyjádřil také primátor Hřib, který Pražany poprosil o pomoc. „Potřebujeme, aby se situace zlomila k lepšímu. Pokud bude současný vývoj pokračovat, začnou docházet kapacity lůžek v nemocnicích,“ uvedl. „S masovým růstem nakažených poroste se zpožděním i počet hospitalizovaných a těch v kritickém stavu, kteří vyžadují specializovanou péči,“ dodal Hřib, který je vystudovaným lékařem, s tím, že podle současného vývoje by kapacity lůžek mohly být teoreticky nedostačující už koncem října.

„Nevěřte šarlatánům“

Primátor proto apeluje na zdravý rozum a zodpovědnost. „Nevěřte šarlatánům, kteří tvrdí, že koronavirus není vážný problém. Říkají jen to, co si všichni přejeme slyšet. Virus je totiž schopný ochromit i náš poměrně odolný zdravotní systém,“ uvádí primátor dále. „K lůžkům je potřeba také proškolený personál v dostatečném počtu, který je schopný se o nemocné postarat. Navíc nejde jen o nakažené koronavirem. Je potřeba, aby doktoři léčili i další nemoci a nemuseli rušit plánované operace.“

V závěru svého příspěvku vyzval obyvatele, aby dodržovali nastolená pravidla a nainstalovali si v rámci zmírnění dopadů e-roušku. „Věnujme péči také svému zdraví, posilujme svou imunitu, mějme dostatek spánku a choďme ven na čerstvý vzduch v bezpečné vzdálenosti,“ uzavřel.

Vážení Pražané, chci Vás požádat o pomoc. Potřebujeme, aby se situace zlomila k lepšímu. Pokud bude současný vývoj...

Zveřejnil(a) Zdeněk Hřib - primátor Prahy dne Pátek 9. října 2020

4858 ( 11. října 2020 15:55 )

Běžte z Prahe na moravo a bude čisto....

MAMKA2316 ( 11. října 2020 13:56 )

PIRÁT S PRAHY ŽE ??? VY TO ZVLÁDNETE !!!

MAMKA2316 ( 11. října 2020 13:53 )

CHUDÁCI PRAVIČÁCI S PIRÁTY ANI MALINKOU PRAHU NEUMĚJI UŘÍDIT !!!!CO TAK KLEKNOUT NA KOLENA A POPROSIT BABIŠE S PRIMULOU O POMOC V POŘADU HYC U MORAVCE ??|PAK BY SE DALO O TOM UVAŽOVAT ???CELOU DOBU JEN PRAVICOVÝ BLOK A PIRÁTI KRITIZUJI VLÁDU !!!! TAK PROČ CHCETE POMOC PO NÁS ((PROČ VÁM NEPOMUŽOU S TCHAJ-WANU !!!VRHNĚTE SI RUKÁVY A HAJDY POMOC DO NEMOCNIC!!!!!

Vaclav Trefil ( 11. října 2020 12:43 )

Jo a ta rychlá pomoc z Tchaj-wanu ,ty výrobní linky které tam dojednali, ještě nedorazili, dokonce ani není podepsaná smlouva. A jestli jednou dorazí čemuž nevěřím, tak už budou dobrý jenom herečkàm na spodek. Takový jsou opravdu piráti, kritizovat a sami umí prd.

Vaclav Trefil ( 11. října 2020 12:36 )

ty co tam dýlujou drogy na můstku, tam taky běhají pořád.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa