Dvousetmetrový úsek na Smetanově nábřeží od Národního divadla po ústí Divadelní ulice je už šestý den pro motoristy uzavřený. V jízdním pruhu vznikly předzahrádky, které ohraničují betonové zábrany. S opatřením, které má trvat nejméně do konce září, nesouhlasí magistrátní opozice a ani vedení Prahy 1.

„Vedení města nerespektovalo jednání zastupitelstva, kde bylo jasně napsáno, že budou veškerá opatření související s nábřežím s námi konzultována. Podoba těch zahrádek je poměrně tristní. Je to mezinárodní ostuda,“ řekl Blesku starosta Prahy 1 Petr Hejma. Ten otevřeným dopisem včera vyzval primátora Zdeňka Hřiba, aby bylo opatření zrušeno. „Došlo i k tomu, že při silném větru se odfoukl jeden z deštníků do tramvajové tratě,“ uvedl Hejma.

Podle památkářů takové opatření škodí památkám v okolních ulicích. „Silniční zábrany na Smetanově nábřeží nepovažujeme za pozitivní městotvorný prvek. Jako závažný problém se ukazuje stažení automobilové dopravy do dvou objízdných ulic, kde se nacházejí významné historické památky, které otřesy a exhalacemi z nadměrné dopravní zátěže trpí,“ uvedla mluvčí Národního památkového ústavu Andrea Holasová.

Na uzavření Smetanova nábřeží si stěžuje také prezident České stomatologické komory Roman Šmucler (50), který bydlí na levém břehu Vltavy. „Jsem přesvědčen, že Prahu 1 zabíjejí věčné pěší zóny. Umrtvují život, nemůžeme nakupovat, fungovat a lidé se přestěhovávají. Víc aut nyní jezdí přes Malostranské náměstí, vůbec tomu nerozumíme,“ řekl s tím, že když chtějí lidé sedět venku, mohou využít třeba náplavku.

Lepší průjezdnost?

Vedení magistrátu novinku obhajuje. „Centrum Prahy si zaslouží zklidnění. O úplnou uzavírku se nejedná, úsek je objízdný vedlejší ulicí. Dočasná jednosměrnost navíc zlepšuje průjezdnost mostu Legií,“ řekl primátor Zdeněk Hřib (39, Piráti) s tím, že na estetické stránce zahrádek se pracuje. Na kolik zábrany přišly, Blesku mluvčí magistrátu ani Technické správy komunikací neodpověděli.

Fotogalerie
53 fotografií