Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Klaus svolal zasedání nové sněmovny

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, pes - 
1. června 2010
12:41

Prezident Václav Klaus v úterý svolal zasedání nové sněmovny v povolebním složení. Začne v pátek 11. června, informoval jeho mluvčí Radim Ochvat.

Termín první schůze dolní komory zatím nebyl určen. Zasedání označuje celkovou činnost sněmovny mezi volbami, v jejímž rámci se konají jednotlivé schůze dolní komory, není totožné s pojmem ustavující schůze sněmovny. Teprve po ustavující schůzi podá demisi dosavadní kabinet premiéra Jana Fischera, úřadovat ale bude až do jmenování nové vlády.

Prvním krokem k zahájení práce nové sněmovny je právě svolání jejího zasedání. Prezident ho má podle ústavy svolat do 30 dnů od voleb, letos tedy do 29. června.

Schwarzenbergovi se nechce řídit schůzi

Ustavující schůzi sněmovny svolává zpravidla poslanec, který stál před volbami v jejím čele, pokud byl znovu zvolen. Miloslav Vlček (ČSSD) ale krátce před volbami odstoupil. O tom, kdo ho v roli svolavatele schůze zastoupí, se ale vedou právní spory o výklad jednacího řádu sněmovny.

Podle tohoto zákona "svolá schůzi, za předpokladu, že je poslancem, nejstarší bývalý místopředseda sněmovny, a není-li ani toho, nejstarší poslanec nově zvolené sněmovny". Vzhledem k nezvolení lidoveckého místopředsedy sněmovny Jana Kasala tak není zcela zřejmé, zda bude svolavatelem druhý nejstarší místopředseda sněmovny, tedy Miroslava Němcová (ODS), nebo nejstarší nově zvolený poslanec, tedy předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Schwarzenberg, jenž by musel ustavující schůzi řídit do zvolení předsedy dolní komory, už řekl, že by dal přednost Němcové. Bude ale záležet na výkladu sněmovních právníků.

Co bude následovat?

Na ustavující schůzi složí nově zvolení poslanci ústavou předepsaný slib, aby se mohli plnohodnotně ujmout svého mandátu. Sněmovna pak stvrdí vznik své volební komise, sestavené podle návrhů poslaneckých klubů, a vytvoří mandátový a imunitní výbor dolní komory. Teprve poté bude volit nového předsedu, který se ujme dalšího řízení schůze, jeho místopředsedy a další funkcionáře, výbory a komise.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa