Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Politolog Macek o volbách: Jakou roli bude mít volební účast? Očekává se vysoká. Komu nahraje?

Autor: DVL, swp, Darina Jíchová - 
22. ledna 2023
17:27

Překvapivě vysoká volební účast provází letošní prezidentské volby, očekává se, že i 2. kolo vzbudí u lidí zájem. Kandidáti generál Petr Pavel a expremiér Andrej Babiš (ANO) rozdělili republiku. Vyšší účast podle politologa Lukáše Macka nahrává do karet Pavlovi, nechal se slyšet v pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM).

Podle nejnovějších průzkumů se odhaduje vysoká volební účast, což nahrává především prezidentskému kandidátovi Petru Pavlovi. „Myslím, že když se na to podíváme, tak to skutečně vypadá tak, že šance pro Andreje Babiše by narůstaly, kdyby účast klesala. To znamená, kdyby přeliv hlasů od kandidátů, kteří vypadli po prvním kole, by nefungoval ve prospěch Petra Pavla,“ uvedl politolog.

Vyšší účast by měla nahrávat Petru Pavlovi, nižší Andreji Babišovi. „Ale jestliže skutečně bude volební účast kolem 70 %, tak by to spíše mělo nahrávat Petru Pavlovi, ale je to otázka, protože i předchozí prezidentské volby ukazují, že v České republice matematika přelivu hlasů od jednoho kandidáta ke kandidátu druhému je hůře uchopitelná, než je tomu v mnoha jiných zemích, kde skutečně ta disciplína voličů a řekněme politická logika toho, že přejdou od jednoho kandidáta k jinému kandidátovi, je silnější. V minulých prezidentských volbách v České republice to tak úplně nefungovalo,“ vysvětlil Macek. 

Politolog neočekává, že by větší část voličů Danuše Nerudové, Pavla Fischera či Marka Hilšera dala svůj hlas Babišovi ve 2. kole prezidentských voleb. „Upřímně řečeno, považoval bych za velmi překvapivé, kdyby nějaký relevantní vysoký počet voličů od těch kandidátů, kteří byli zmíněni, se přesunul k Andreji Babišovi.“

Jisté to však není, vše se ukáže až u voleb. „A naopak právě mi přijde, že když se například podíváme na tu volbu v roce 2017, tak to je přesně to, co jsem zmiňoval před chvílí, že občas český volič skutečně přenáší svou preferenci mezi prvním a druhým kolem způsobem, který z hlediska, řekněme, nějaké ideologické celistvosti nějaké politické logiky je poměrně složitě pochopitelná, zdá se tedy, že v této volbě zatím vaše průzkumy naznačují, že ty přelivy jsou politicky logické, že tam ta souvislost je, ale uvidíme, zda se to potvrdí, tedy i u voleb,“ dodal Lukáš Macek.

V České republice je ojedinělé, aby bylo postaveno tak málo stranických kandidátů oproti jiným evropským zemím, míní politolog: „Politická scéna v České republice je méně usazená. Když se podíváme na to, že vlastně až na Andreje Babiše a Jaroslava Baštu nebyli straničtí kandidáti, že celá řada významných politických stran nepostavila vlastního kandidáta, to je něco velmi nestandardního, to je něco, co by se těžko hledalo v jiných evropských zemích, nebo minimálně v západoevropských zemích."

„Na druhou stranu možná je to dobře, možná to také znamená, že politika není tak zkostnatělá, že do ní vstupují noví aktéři, ale nepochybně ta novost komplikuje jakékoliv analýzy a předpovědi," uvedl Macek. 

Středula se vyjádřil k odlivu svých voličů k Babišovi

Z dat ČT vyplývá, že až 60% voličů Josefa Středuly volilo v 1. kole prezidentských voleb Andreje Babiše, přestože Josef Středula odstoupil, aby podpořil Danuši Nerudou a k její volbě také vyzval své voliče. „Já myslím, že pro každého voliče začíná jakoby úplně nová volba, to znamená, že vstupem do toho druhého kola, pokud tam nemá svého kandidáta, kterého podpořil, tak volí podle svých vlastních kritérií, které nemusíme najít v žádném průzkumu, protože je jeho osobní a to nebude nikomu sdělovat, což si myslím, že je zcela správně," řekl Středula.

„Co je pro mě podstatné, aby už tady nebyl politik, který přijde vykonat úřad prezidenta a jde si tam potom vyřizovat nějaké své účty z minulosti z politiky, nějakou míru nenávisti, někoho vyzdvihuje, někoho naprosto zatracuje, o někom říká, že jsou nuly," reagoval ministr práce a vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) a přiznal, že mluví například i o ještě současném prezidentovi Miloši Zemanovi.

Jurečka dále uvedl, že nejenom volbou koalice SPOLU, ale i jeho vlastní, je generál Petr Pavel. „Já bych byl fakt rád, aby tady byl politik, který má nadhled, přináší opravdu do společnosti pozitivní atmosféru, je schopen nás důstojně reprezentovat, a proto ta naše preference je, a i moje osobní, generál Petr Pavel, i když má spoustu výhrad."

Rozhořčený Jurečka

Ocenil například to, že se Pavel ke své komunistické minulosti postavil čelem, naproti tomu se ostře pustil do Andreje Babiše, který se podle Jurečky vymlouvá. „Zároveň u Petra Pavla oceňuji to, že on se ke své minulosti postavil poměrně členem. Řekl: ano, byla to chyba, že jsem vstoupil do KSČM. A když slyšíte zase vyjádření Andreje Babiše, tak ten kličkuje, jednou mu to podala maminka nebo babička tu přihlášku. On byl zase ten hodný StB a podobně. Safra, jaký to je vyrovnání s tou minulostí, kde ten chlap si má stoupnout a říct prostě, tak to byla chyba, má ty věci pojmenovat. A ne furt před tím kličkovat," rozhořčil se ministr.

Další z hostů místopředseda hospodářského výboru Sněmovny Radim Fiala (SPD) se vyjádřil k tomu, proč SPD nikoho nepodpořila. „Pro nás to samozřejmě bylo složité někoho podpořit, protože v situaci, kdy jsme 33 let po revoluci a ve finále máme 2 osoby, jejichž minulost je spojená s komunistickými tajnými službami, minimálně se o tom spekuluje, tak prostě pro nás je to opravdu problém," řekl Fiala.

Radim Fiala dále řekl, že SPD každopádně nebude volit Petra Pavla, neboť je pro ně kandidátem pětikoalice. „Na druhé straně jsme jasně řekli, že nebudeme volit Petra Pavla, protože je to pětikoaliční kandidát, protože samozřejmě, i když má podpisy občanů, tak i premiér řekl, že Nerudová, Pavel a Fischer jsou kandidáti, které pětikoalice bude podporovat. A my ho v žádném případě nemůžeme podpořit," konstatoval.

„Zeman naplive lidem do obličeje“

Marian Jurečka (KDU-ČSL) se opět rozhořčil, když se ho moderátor Václav Moravec zeptal na jeho názor ohledně omilostnění Jany Nečasové (dříve Nagyové). „Jaký je to vzkaz běžným občanům, to je ta země, kdy Miloš Zeman říká: jsem prezident lidu? To prostě naplive těm lidem do obličeje,“ zlobil se Jurečka. Jurečka se odmítl vyjádřit ohledně tvrzení, že žádost o abolici, se kterou údajně přišel Miloš Zeman k Petru Fialovi (ODS), by byla pravdivá.

Jurečka mimo jiné v první části pořadu OVM řešíl téma valorizačních mechanismů výpočtu předčasných důchodů, k jejímž změnám by mohlo dojít už příští rok.

21:18
29. 1. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme za sledování našeho volebního zpravodajství, tímto online přenos končí. V nadcházejícím týdnu pro vás chystáme články o novém prezidentovi ČR i dalších informacích z české politiky. Děkujeme za pozornost a přejeme vám dobrou noc. 

20:57
29. 1. 2023

Nový český prezident Petr Pavel na facebooku znovu poděkoval Zuzaně Čaputové za její včerejší návštěvu. „Návštěvy prezidentky Zuzany Čaputové si nesmírně vážím. Její silný krok a upřímný projev mě naplňují nadějí, že nás čeká úspěšná spolupráce ve prospěch hodnot, které sdílíme. My Češi a Slováci k sobě stále máme velmi blízko a jsem rád, že včera se to jen potvrdilo. Děkuji, paní prezidentko,“ napsal. 

20:51
29. 1. 2023

Hrad by chtěl Petr Pavel víc otevřít lidem, uvedl dnes večer na TV Nova. Bezpečnostní opatření podle něj není nutné udržovat na vysoké úrovni, hrozba, která byla před několika lety, pominula. Hrad by podle něj mohl být otevřenější i na sociálních sítích. „Možná i určitou populární formou informovat mladé, co se děje,“ uvedl. 

Bude se také bavit o možnostech využití lánského zámku ke kulturním, sportovním a jiným akcím tak, aby byl zámek víc majetkem lidí než státu a prezidenta.

Zobrazit celý online

Video  CELÝ ZÁZNAM souboje titánů v Blesku: Pavel a Babiš o drsné kampani, talismanech i diplomacii  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

UFO1 ( 22. ledna 2023 20:43 )

K čemu směřoval tandem Zeman, Babiš? Naprosto nezvladnuté Vrbětice,covidova pandemie,ekonomika, zahraniční politika.....

nespokojeny ( 22. ledna 2023 20:34 )

Ano, přesně k tomu to směřuje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa