Majitel firmy se nechal slyšet, že tkalcovna a areál původní továrny jsou pro něj srdeční záležitost. Nabídek, kam svou firmu přemístit, měl více.

„Zachovaná budova tkalcovny bude úžasným bonbonkem. Je to pro mě splněný sen,“ uvedl majitel Marlenky Gevorg Avetisjan (64). Pro místní navíc hodlá vybudovat moderní muzeum, firemní obchod, originální kavárnu, malý park s letním posezením na terase i fontánu.

Nová čtvrť

Podle závazného dokumentu mezi společností Slezan Holding a městem musí každý vlastník ochraňovat historickou hodnotou budov v bývalých textilních areálech rozmístěných po městě. „Je pravdou, že oprava bude velice nákladná, přesto se těším, až se do ní pustíme,“ dodal Avetisjan.

„Jde o historický okamžik, skvělá zpráva pro město. Krásná Lembergerova továrna se nebude bourat, ale konečně rekonstruovat. Dále jde o přeměnu Těšínské ulice, kde vzniká bulvár a nová městská čtvrť,“ řekl po skončení dražby primátor Petr Korč.

Budoucí vlastník společnost Marlenka se stala vítězem aukce příhozem 95 milionů korun. Částku musí složit na účet Slezanu ve lhůtě 90 dní.

Kdo je Gevorg Avetisjan

Arménský podnikatel Gevorg Avetisjan vyrostl v Jerevanu, kde vystudoval žurnalistiku. Když vypukla válka o Náhorní Karabach (1988–1994), rozhodl se  pro emigraci. Dvě malé děti, ženu a matku přestěhoval do Prahy, ale sám se usadil v Ostravě na ubytovně a pak ve Frýdku-Místku. Dlouho se mu nedařilo, až díky posledním penězům, které daroval na opravu kříže na věži kostela, se na něj usmálo štěstí. V roce 2003 založil firmu Marlenka. Medový dort vyráběný podle staroarménské rodinné receptury.

V žebříčku nejvýkonnějších rodinných firem za rok 2020 českého vydání časopisu Forbes se Marlenka umístila na 3. místě – s ročními tržbami ve výši 539 milionů korun a 289 zaměstnanci. Podnikatel obdržel od prezidenta Miloše Zemana medaili Za zásluhy I. stupně, a to za zásluhy o stát v oblasti hospodářské.

VIDEO: Pavlova: Recept na dezert lehký, jak baletní sukně.

Video
Video se připravuje ...

Pavlova: Recept na dezert lehký, jak baletní sukně 

Fotogalerie
8 fotografií