„Památkově chráněná budova bývalých jatek se stává po bývalém obchodě s textilem a bývalém hobbymarketu třetím sídlem městské organizace od jejího založení,“ uvedl ředitel galerie Marek Pokorný.

Galerie získala sídlo a zázemí na evropské úrovni. „Kvalitní architektura i interiérový design, špičkové podmínky pro vystavení děl současného umění, vysoký standard zázemí pro návštěvníky. A samozřejmě vysoká kvalita výstav a programů,“ dodal.

Pěstují tu i saláty

Výstavní sály jsou vybaveny technologiemi umožňujícími přivážet do Ostravy i díla citlivá na podmínky vystavení a vyžadující nadstandardní zabezpečení. Součástí interiéru nové budovy galerie je také hydroponická farma na saláty, která pracuje s udržitelností, ekologií a lokální produkcí. Vysazeny tu jsou i rostliny, které mají estetickou, symbolickou i ekologickou funkci, neboť se podílejí na tvorbě mikroklimatu.

Na míru interiérům vznikl autorský nábytek podle návrhu architektky Yvette Vašourkové.

Třeba jen projít...

Budova má po rekonstrukci dva hlavní vstupy. Kromě toho její architektonické řešení umožňuje otočit šest stěn a otevřít ji tak ze všech stran. „Tento koncept nám vyhovuje, protože o prostupnost jsme stáli. Je pro nás podstatné, aby se budovou dalo třeba jen projít. Děláme všechno pro to, aby se lidé zbavili ostychu jak z galerie, tak z umění, a aby galerii i její okolí používali tak, jak sami chtějí,“ řekla Dita Eibenová, programová a projektová manažerka.

Kontaminovaná zemina

Součástí prostoru je i budovaný zelený prostor s trvale udržitelnou zelní. Výsledkem bude zahrada a park, jehož základ bude vysazen ještě letos a který se bude v dalších letech rozvíjet.

„Vedle doplnění o mobiliář, jako jsou například lavičky, počítáme s dosadbou zahrnující keře s jedlými bobulemi, ovocnými stromy nebo bylinkami. Vznikne tak jedlá zahrada pro lidi, hmyz i zvířata,“ dodala Eibenová. Před samotnou výsadbou bylo nutné odvézt 60 tun kontaminované půdy a nahradit ji novou.

VIDEO: Boj o Ostravu! Vzkazy lídrů voličům v předvolební debatě Blesku.

Video
Video se připravuje ...

Boj o Ostravu! Vzkazy lídrů voličům v předvolební debatě Blesku Blesk TV a Mall TV

Fotogalerie
8 fotografií