Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

CELÝ ZÁZNAM: Protějšky prezidentských kandidátů o chybách, útocích i dopadech kampaně na rodinu

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
10. ledna 2023
14:30
Autor: redakce Blesku - 
10. ledna 2023
05:00

Bude mít Česko první dámu, nebo si svou premiéru odbude první pán? Těsně před prezidentskými volbami zamířily do studia Blesku protějšky kandidátů, kteří usilují o nejvyšší ústavní post v zemi. Z původně pozvané pětice nakonec zůstaly jen dvě dámy - Klára Fischerová a Eva Pavlová, k nim se připojil Robert Neruda. Kdo u prezidentských kandidátů doma opravdu velí, jak se manželky a manžel chystají na možnost působit po boku budoucího prezidenta či prezidentky a jak moc dobře znají své protějšky.

Zatímco před týdnem byli hosty samotní kandidáti – tedy Pavel Fischer, Danuše Nerudová, Petr Pavel a Josef Středula, tentokrát jejich místa obsadí ve studiu Blesku jejich protějšky.

Prázdné židle Babišové a Středulové

Stejně jako před týdnem odmítl přijít divákům a čtenářům Blesk.cz  a Blesku vysvětlovat své postoje Andrej Babiš – jeho místo zůstalo prázdné, stejnou taktiku zvolil jeho tým i v případě dnešní debaty. Svou účast totiž odmítla i Monika Babišová. A to i přes opakované pozvání. Poslední dostala v pondělí po poledni, tedy v době, kdy soud osvobodil jejího muže v dotační kauze okolo farmy Čapí hnízdo.

Prázdné místo zůstalo také po Daně Středulové. A to poté, co její manžel Josef Středula v neděli večer oznámil odstoupení z volby.

Video  Předvolební debata Blesku: Andrej Babiš odmítl přijít  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Divákům se tak představila Klára Fischerová – manželka diplomata Pavla Fischera, který se o post prezidenta ucházel i před pěti lety.

Jediným kandidátem na prvního muže je advokát Robert Neruda – manžel ekonomky Danuše Nerudové a ve studiu měl svého „obhájce“ také generál ve výslužbě Petr Pavel. Svůj pohled na roli první dámy i o společném manželství přišla říct do studia víc jeho žena Eva Pavlová.

Jako první se moderátor zeptal, čeho se museli vzdát. Fischerová s Pavlovou se shodly na tom, že se vzdávat mnoha věcí nemusely. Spíše jen zintenzivněly některé svoje činnosti. „Nemusela jsem si odpouštět nic, jen jsem ubrala na tempu. A tedy záliba šití, to muselo jít stranou,“ uvedla Klára Fischerová, manželka senátora Pavla Fischera.

Nejhorší pro Fischerovou bylo to, když se objevovaly osobní útoky. „Často lidé nechtějí slyšet náš pohled a naše odpovědi. To bylo nepříjemné,“ svěřila se. 

Pavlová přibrala, Nerudu překvapily útoky i na syna

Manželka generála Petra Pavla zmínila, že ona si nemusela odpustit nic a musela vypustit vypomáhání v mediačním centru a musela si také odpustit častější cesty do Šumperka, kde má maminku. Přiznala, že trošku přibrala na váze, když jim podporovatelé dávali různé pochutiny, jako je bábovka. Co jí vadilo, byly pomluvy. „Je všeobecně známo, že pomluvám se dá těžko bránit a lidé nechtějí slyšet pravdu,“ konstatovala Eva Pavlová. 

Robert Neruda, manžel jediné ženské kandidátky na prezidentku, uvedl, že on se musel vzdát části spánku. „Co jsem potřeboval, zintenzivnit a zkrátit některé činnost a abych mohl ráno běhat, tak méně spím a co mě mrzí, tak po dobu kampaně jsem musel omezit setkávání s kamarády na pivě,“ uvedl ve studiu Blesku.

Co jej osobně překvapilo a šokovalo, byly některé komentáře na sociálních sítí na adresu jeho manželky, svěřil se. Dodal, že navíc bude nejspíše řešit to, že někteří píšou komentáře i jejich dětem, přesněji Filipovi (17). Neznámý uživatel mu například psal: Ať tvoje máma chcípne.

O členství v KSČ, advokacii i homofobii

„Na tohle je krátká i dlouhá odpověď. Krátká, že určitě ano, protože jsme byli mladí a žili jsme v té době a byli jsme hodně naivní,“ uvedla Pavlová na dotaz, zdali lituje svého působení ve straně. Myslí si, že jí k tomu dohnalo i vojenské prostředí, kde ale hlavní úloha byla obrana země a rodin. „Měli jsme vyšší cíle a tohle bylo součástí toho cíle a doby,“ konstatovala. 

Neruda odpovídal na to, jak se divá na to, že jeho manželku vnímají jako slovenskou prezidentku, ale hanlivě říkají, že je „Čaputová z Wishe“. Podle Nerudy je to zcestné a i jeho žena se tomuto označení brání. Potvrdil, že by v případě zvolení své ženy byl ochoten prodat svůj podíl ve firmě Havels and Partner a myslí si, že by to v případě pochybností stačilo. „Ani jeden bychom vzhledem k úctě k pozici prezidenta nikdy žádný střet zájmů nedopustili,“ uvedl. 

Fischerová zase bránila svého muže kvůli jeho slovům na adresu homosexuálních partnerů. „Řekla jsem mu, že ji mi to líto. Vím co je za člověk, jak je vnímavý k potřebám druhých lidí, jak přistupuje s respektem k člověku a homofob je ošklivé označení a je nerelevantní. Můj muž má podporu,“ uvedla. 

Celý záznam debaty najdete už za chvíli zde.

Video  Superdebata Blesku kandidátů na prezidenta 2023  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Video  Politolog o superdebatě Blesku: „Hříchy kandidátů“ a střet Nerudové a Pavla. O co přišel Babiš?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

JaNat ( 10. ledna 2023 14:17 )

Ale i tak, kandidáti jsou všichni, prskavko.

JaNat ( 10. ledna 2023 14:16 )

* Nechtěla jsem volit Babiše...*

JaNat ( 10. ledna 2023 14:15 )

Antibabišovci jsou jako prskavky. Nechtěla jsme volit abiše, ale budu muset, nechci aby se na hrad dostal křivák Pavel, ani Nerudová, která na to prostě nemá. Ji poslouchat, ne děkuji, to už je Čaputová lepší.

JaNat ( 10. ledna 2023 14:11 )

Zlínská tebe jednou ta tvoje závist sežere, dávej si pozor, koukni jestli už se někde nenakousla.

JaNat ( 10. ledna 2023 14:09 )

Protože kandidáti jsou všichni.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa