Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Babiš jede podle Fialy hybridní kampaň. Výborný: O imunitu mu jde. A má nulovou sebereflexi

Aktualizováno -
2. listopadu 2022
11:38
Autor: vja, swp - 
2. listopadu 2022
05:00

Prezidentská kandidatura expremiéra Andreje Babiše (ANO) od jejího oznámení v neděli 30. října hýbe politickým i mediálním prostředím. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) i poslanců vládní koalice prý Babišův vstup do boje o Hrad není žádným překvapením. Trojice poslanců se Blesku svěřila, jak to vidí s šancemi dalších kandidátů proti Babišovi. Nelitují ve SPOLU, že podpořili hned trojici z nich? A jakou roli bude hrát předrevoluční minulost Andreje Babiše a Petra Pavla?

Výběru Andreje Babiše jako prezidentského kandidáta za hnutí ANO předcházelo podle bývalého superministra Karla Havlíčka (ANO) pečlivé studium různých analýz a prognóz. „Dívali jsme se, kdo by měl větší šanci, menší šanci, ale hlavně také na to, jaké má předpoklady k tomu. Já se netajím tím, že jsem chtěl, aby do toho pan Babiš šel, a to z mnoha důvodů. Je to nejzkušenější politik v rámci ANO,“ sdělil redaktorovi Blesku.

Podle Havlíčka je důležité, aby prezidentskou funkci vykonával člověk s bohatými politickými zkušenostmi, se kterým je veřejnost dobře seznámena. „Jsem bytostně názoru, že by to neměl být někdo, kdo je na začátku nebo veprostřed své politické kariéry, případně někdo, kdo se vytáhne z nějakého uměleckého, armádního nebo akademického klobouku. A najednou tady budeme mít někoho, koho vlastně nikdo nezná,“ uvedl.

Kandidaturu bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) dosud podpisem podpořilo 56 poslanců ANO, sdělil dnes ČTK mluvčí hnutí Martin Vodička. K přihlášce do přímé volby jich stačí 20. Babiš dnes odjel na první setkání s občany po oznámení kandidatury, v plánu měl pět zastávek na Teplicku.

Fiala: Babiš vede už půl roku masivní hybridní kampaň

„Nezměnilo to nijak náš postoj,“ uvedl na otázku k oznámení kandidatury expremiéra Andreje Babiše (ANO) na tiskové konferenci po návratu z Kyjeva premiér Petr Fiala (ODS). Kandidatura šéfa hnutí ANO podle něj pro koalici SPOLU nebyla překvapením. „Nedovedu si představit, k čemu by jinak byla jeho masivní hybridní kampaň, kterou tady vede asi půl roku a objíždí i ta místa, kde hnutí ANO v komunálních volbách vůbec nekandidovalo. Nemělo to celé jiný smysl než přípravu na prezidentskou kandidaturu,“ shrnul Babišovo počínání.

Video  Fiala o Babišově kandidatuře: Nejsme překvapeni, vede masivní hybridní kampaň.  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Jenom to potvrzuje správnost našeho postupu. Jsme přesvědčeni, že do té situace, jak se kolem prezidentské volby vyvinula, kdy naším cílem bude zabránit tomu, aby na Pražském hradě zasedl někdo, kdo reprezentuje populistické postoje, anebo dokonce extrémní… Náš postup nepřidávat do toho souboje dalšího kandidáta, který by oslovoval hlasy z té demokratické části politického spektra, je správný,“ míní Fiala.

Dodal, že zatím se vyprofilovali tři konkrétní kandidáti, kteří by mohli oslovit voliče koalice SPOLU. Konkrétně jde o Danuši Nerudovou, Petra Pavla a Pavla Fischera. „Jsou připraveni jednoho nebo jednu z nich zvolit. To si myslíme, že je dostatečný výběr. Do toho souboje nepřidáváme další osobnost a nerozmělňujeme šance těch kandidátů, o kterých jsme přesvědčeni, že by plnili dobře tu úlohu hlavy státu,“ přiblížil plány koalice SPOLU týkající se prezidentských voleb.

Výborný: Zarazila mne jeho nulová sebereflexe

Podobě jako Fiala se vyjádřil i předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný. „My jsme jasně sdělili kritéria, která by měl nový budoucí prezident mít. Myslím, že je to zásadní a důležité. To znamená, že chceme prezidenta, který bude hájit principy právního státu, bude respektovat ústavu, bude jasným zastáncem našeho prozápadního euroatlantického směřování,“ nechal se slyšet.

„Prostě to bude člověk, osobnost, za kterou se nebudeme muset stydět, když to řeknu velmi lapidárně. A tato kritéria za nás v tuto chvíli v nějaké podobě naplňují tři kandidáti, kteří mají i reálnou šanci v tom prvním kole zabodovat nebo uspět na těch vyšších příčkách. Nemyslím si, že bychom teď měli říct nebo zúžit to doporučení na jednu tu osobnost, protože víme, že i naši sympatizanti - naši voliči - v tomto nejsou úplně zcela jednotní. Zcela jasné rozhodnutí zazní potom před druhým kolem,“ uvedl pro Blesk Výborný.

Andrej Babiš podle Výborného nebere vůbec v potaz skutečnost, že je trestně stíhán v kauze Čapí hnízdo. „Zarazila mne nulová sebereflexe jeho aktuální pozice, tedy například i to, že v době prezidentské kampaně on bude sedět na lavici obžalovaných v rámci svého procesu. To si myslím, že není úplně správně, ale je to jeho rozhodnutí. Samozřejmě v té kandidatuře mu nikdo nemůže zabránit,“ míní. Jedním z důvodů pro expremiérovu kandidaturu však podle Výborného může být i imunita, které by se ve funkci prezidenta těšil. „Ano, samozřejmě. Je to tak,“ odpověděl na otázku, zda je podle jeho názoru imunita jedním z hlavních Babišových cílů.

Jakob: Každý z přijatelných kandidátů má potenciál porazit Babiše

„My jako koalice jsme doporučili našim voličům tři kandidáty. Každý z nich by byl výborným prezidentem, byla by to pozitivní změna. Myslím si zároveň, že každý z nich má obrovský potenciál v případném druhém kole porazit pana Babiše,“ uvedl k prezidentským kandidátům předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

Jak společností zarezonuje před volbami předrevoluční minulost některých z kandidátů, je prý v současnosti těžké posoudit. „Nevím, těžko posoudit. Samozřejmě to nějak rezonuje na sociálních sítích, částečně i v médiích. To uvidíme, jak se ta situace bude vyvíjet,“ míní Jakob. Andrej Babiš ani jiný z kandidátů podle něj momentálně zcela jistě ještě nemá vyhráno. „V tuto chvíli jsou nějaké preference. Podívejme se, jaké preference byly v tuto dobu před pěti lety, před deseti lety. A ten výsledek byl úplně jiný,“ dodal.

Hayato Okamura: Kandidatura Babiše je fackou demokratické společnosti

„Kandidatura toho člověka, pana Babiše, to je taková facka do tváře české společnosti. Takové té společnosti, která usiluje o demokracii, o vyspělé občanství, o politickou kulturu jak vnitrostátní, tak mezinárodní,“ míní poslanec Hayato Okamura (KDU-ČSL). „Celé jeho jednání a vystupování je vedené jeho PR poradci, to znamená, že hledá rychlý aplaus za každou cenu. Projevuje se to taky v tom, že často mění svůj názor jako korouhvička ve větru. To by nebyl dobrý prezident naší země,“ myslí si o Babišovi Okamura.

Okamura podle svých slov věří v rozumnost a moudrost českého voliče. „Je taky dobře, že ta přímá volba je dvoukolová. Takže nějak dopadne to první kolo a ve druhém kole to bude pak ta definitivní volba,“ sdělil Blesku. „Nevidím nic špatného na tom, že někdo má třeba svého oblíbeného kandidáta, favorita pro to první kolo. Ale stejný volič už teď ví, že kdyby ten jeho favorit nepostoupil do druhého kola, tak stejně půjde i k druhému kolu, kde bude zase volit s rozvahou,“ dodal.

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

pepina konvicka ( 3. listopadu 2022 09:07 )

To je absence vzdělání...

verka1 ( 2. listopadu 2022 19:59 )

Musím na WC 😁

anna1234 ( 2. listopadu 2022 17:35 )

.. to není pravda, po městech jezdil v pracovních dnech, kdy měl být v zaměstnání, tedy v PS.

Poslanec a předseda hnutí ANO Andrej Babiš v pondělí vyrazil ve svém novém obytném voze za lidmi. První zastávkou byla Břeclav, po zbytek týdne bude objíždět jižní Moravu.
Zdroj: http­s://ww­w.id­nes.cz­/zpra­vy/do­maci/­andrej-babis-karavan-jizdy-za-voli­ci.A2­20516_­084704­_doma­ci_tbr

verka1 ( 2. listopadu 2022 16:09 )

Slepenci dají dohromady pět prezidentů a bude nám vládnout jeden obr prezident 😁

verka1 ( 2. listopadu 2022 15:51 )

Babiš... aspoň se zbavíme této vlády 👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa