Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jurečka se ujal vlády nad ministerstvem po Hubáčkové. Za Zemanem se chystá on i Hladík

Video se připravuje ...
Autor: ČTK - 
1. listopadu 2022
14:59

Vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) se chce v příštích dvou týdnech sejít s prezidentem Milošem Zemanem. Poté podle něj nadejde čas pro to, aby s hlavou státu jednal i kandidát lidovců na ministra životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL), který má nyní prostor vysvětlovat svou roli v korupční kauze kolem přidělování bytů v Brně. Jurečka to novinářům řekl poté, co dnes dočasně převzal řízení ministerstva po rezignaci Anny Hubáčkové (za KDU-ČSL).

Anna Hubáčková dnes opustila svou funkci po necelém roce ze zdravotních důvodů. Hladíkův nástup ale zbrzdila policejní razie související s korupční kauzou okolo přidělování bytů v Brně. Policisté mimo jiné zasahovali i v Hladíkově kanceláři na brněnském magistrátu, kde končil jako primátorčin náměstek. Hladík v případu není obviněný. KDU-ČSL mu později vyjádřila podporu a na jeho nominaci trvá.

Jurečka řekl, že by se jeho schůzka s prezidentem mohla uskutečnit příští, nebo přespříští týden. „Následně by se s prezidentem mohl setkat pan Hladík,“ uvedl. Lidovecký místopředseda nyní podle něj otevřeně odpovídá na otázky médií, veřejnosti či některých poslaneckých klubů, a vytváří tak prostor pro to, aby se okolnosti kolem brněnské kauzy vyjasnily a mohl být jmenován. Jurečka je s jeho vysvětlením spokojený.

Po dnešním převzetí vedení úřadu tak Jurečka počítá s tím, že v jeho čele bude zhruba čtyři týdny. Chce pracovat naplno, zúčastnit se potřebných akcí úřadu k českému předsednictví či pokračovat v přípravách legislativy.

„Máme i několik tisků v Poslanecké sněmovně, které bych chtěl, aby se v jednání posunula kupředu,“ uvedl. Agenda MŽP je podle něj dnes důležitá z hlediska klimatických změn, řeší navíc i otázky, jako jsou nedostatek vody a eroze, ale i aktuální výzvy včetně energetické krize.

Hubáčková věří tomu, že toho ministerstvo za necelý rok pod jejím vedením zvládlo dost. Dařilo se posouvat legislativní práce, například poslat k připomínkám ústavní ochranu vody či předpis o zemědělském půdním fondu. Je spokojená i s posuny v dotačních titulech a činností ministerstva kolem energetické krize. Poučení ve smyslu nutnosti lépe zabezpečit protipožární ochranu pak podle ní přinesl letní požár v národním parku České Švýcarsko, při kterém oheň zasáhl plochu přesahující 1000 hektarů.

Video  Petr Hladík (KDU-ČSL) se vyjadřuje k zásahu policie na radnici.  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

hejhej ( 2. listopadu 2022 14:09 )

roxin:
Tehdejší opozice, nyní slepenec jenom vyřvávali a kritizovali. Odporná vláda.

jajas ( 1. listopadu 2022 18:17 )

No jo, nějak se to pětikolce "zamotává".....

karmazdarma ( 1. listopadu 2022 17:16 )

Otylý prasečkář ty dvě židle potřebuje, protože se ta jeho řiť na jednu nevejde.

roxin ( 1. listopadu 2022 15:55 )

Hm, když seděl Havlíček na dvou židlích to bylo keců a teď je to v pohodě a správné.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa