Tamní městská část totiž čelí obřímu skandálu, v jehož centru je  tunelování Černovické pískovny. Mezi vazebně stíhanými hlavními aktéry kauzy jsou totiž lidovci a lidé s nimi blízce spojení. Podle policejního spisu měli vybírat „desátky“ z každého kilogramu uloženého odpadu, jež se do pískovny svážel přes jednu jedinou firmu.

Hladík je podle kolegů čistý

„Členové městského výboru KDU-ČSL Brno se postavili za svého předsedu Petra Hladíka, který je zároveň nominantem na ministra životní prostředí,“ uvedla mluvčí brněnských lidovců Blanca Holla Surisová.

Video
Video se připravuje ...

Náměstek primátorky Brna Petr Hladík (KDU-ČSL) se vyjadřuje k zásahu policie na radnici. Jiří Nováček

Dodala, že bývalý první náměstek brněnské primátorky poskytl členům městského výboru uspokojivé informace o důvodech policejní prohlídky své kanceláře. „Členové městského výboru mu vyjádřili jednohlasně podporu a důvěru,“ uvedla mluvčí.

Rozpuštění buňky

Pochopení však u svých spolustraníků nenašli jejich bratři z černovické buňky. Brněnští lidovci si totiž v pondělí odhlasovali rozpuštění místní organizace v Černovicích.

V jejím čele byl Jiří Hasoň, který je jako obecní politik i jednatel tunelované pískovny vazebně stíhaný. Výbor také vyzval Hasoně k ukončení členství v KDU-ČSL.

O novém jednateli pískovny brněnských Černovicích by podle starostky městské části a poslankyně STAN Petry Quittové mělo být jasno co nejdříve. „Dříve do pískovny chtěli všichni, v současné době sehnat nějakého krizového manažera je velmi obtížné,“ uvedla starostka. Místo dvou jednatelů tu bude jen jeden.

Fotogalerie
17 fotografií